keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Hannah Miles Juustokakut - 60 suussasulavaa leivonnaista 
 Tartun nyt kirjaan, jonka aihepiiri ei juhli blogissani. En ole keittiön hengetär, enkä nauti ruoan laittamisesta. Mutta en minäkään voi vastusta juustokakkuja, ihania maistuvia juustokakkuja. Minun oli saatava tämä kirja. Jo tuo kansi vei minut mennessään. Ei tällaisia houkutuksia saisi kustantaa. Toinen, mikä haltioittaa minut laittamaan ruokaa on syksyn tuoreet itsepoimitut herkkutatit. Nyt pääsette siis noviisin kyytiin. Osaattehan te antaa arvoa kuville, jonka liitän lopuksi mukaan? Ainakin minut tuntevat ystäväni haltioituisivat kuvista. Kirjan on suomentanut Tuija Tuomaala.

 Juustokakut perustuu englantilaiseen alkuperäisteokseen Cheesecake (2013), jonka on kirjoittanut Hannah Miles. Valokuvat ovat Steve Painterin. Kirjan on suomentanut Tuija Tuomaala. Kirjasta luvataan: herkuttele maailman parhailla juustokakuilla! Juustokakku kuuluu maailman vanhimpiin jälkiruokiin ja niistä on tietoja jo ajalta ennen ajanlaskun alkua.

 

Kirjan johdannossa esitellään juustokakkutyypit, joita on kolme: uunissa paistettavat, liivatteella hyydytettävät tai jääkaapissa hyydytettävät. Perinteisessä juustokakussa on murennetuista kekseistä ja voisulasta tehty murupohja, mutta sen voi korvata paahdetuilla pähkinöillä tai manteleilla tai paistetulla kakkupohjalla. Juustokakkujen aineksina käytetään yleensä tuorejuustoa, mascarponejuustoa, ricottaa, rahkaa, kananmunia, liivatetta ja sokeria. Lisäksi on muutama sana vähärasvaisista juustokakuista, uunissa paistetuista juustokakuista ja mahdollisista ongelmista juustokakkujen leivonnassa.

 

Juustokakut on jaettu kuuteen kappaleeseen. Klassikoissa esitellään kymmenen perinteistä klassikkoa, muun muassa vaniljajuustokakku, sitruunainen mustikkajuustokakku ja persikkamelbaajuustokakku. Hedelmä- ja marjajuustokakuissa on mukana yksitoista vaihtoehtoa: minikokoiset mustikkajuustokakut, charlotte-juustokakku jne. Karkeilla höystettyjen juustokakkujen saattaisi kuvitella olla nuoremman väen mieleen, miltä kuulostaa Daim-juustokakku tai piparminttusuklaajuustokakku? Gourmet-herkutteluun sopivia ovat vaikkapa suklaa-chilijuustokakut, crème brûlée-juustokakut tai tätä haluan kokeilla seuraavaksi: ruusuinen kardemummajuustokakku. Kutsuille esitetään sopiviksi: uunijäätelöjuustokakkuja, marjasuhdaejuustokakkuja tai päärynä-praliinijuustokakkuja. Juustokakkuja maailmalta ovat esimerkiksi amerikkalainen kurpitsajuustokakku, kerikkalainen baklavajuustokakku tai japanilainen kirsikankukkajuustokakku. Lisäksi kirjassa on hakemisto.

 
Juustokakut on selkeä opas juustokakkujen maailmaan. Jokainen rakastaa niiden makua ja unohtaa niiden kalorit. Minunlaiselle aloittelijalle yhteen kokonaisuuteen rajoittuva teos on loistava. Löysin keväällä myös piiraskirjan, joka hurmasi minut. Juustokakkujen kuvat ovat syötävän suloiset. Selaa sivuja ja valitse suosikkisi. Tee ja nauti. Nam. Suosittelen.

 

Hannah Miles Juustokakut – 60 suussasulavaa leivonnaista

Gummerus 2014. Arvostelukappale.4 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää! Eivät kyllä näytä noviisin tekeleiltä :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos. Olen kyllä ihan rehellinen, mutta en ole lahjakas keittiössä. Ehkä kuvaan paremmin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sitten se oli aloittelijan tuuria! ;)

   Poista
  2. Kyllä. Sitä mä tarviin mun yrityksissä.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!