torstai 15. toukokuuta 2014

Tessa Evelegh Kaunis piha helposti - 36 innostavaa ideaa ohjeineen


Tessa Evelegh on kirjailija ja stylisti ja hän on erikoistunut erilaisten tilojen suunnitteluun, käsitöihin, sisustukseen ja puutarhaan. Hän on tehnyt töitä mm. seuraaviin lehtiin: Family Circle, Daily Telegraph, Ideal Home, Woman and Home. Evelegh asuu Etelä-Lontoossa. Kirjan valokuvat ovat Debbie Pattersonin. Alkuperäinen teos Gardening in No Time ilmestyi 2011. Kirjan on suomentanut Kaisa Karjalainen.


Kirjassa pyritään luomaan uutta ilmettä pihaan. Tavoitteena on luoda pienillä muutoksilla ja stailaamalla viihtyisä piha vaikka kesän juhliin. Kirjan helpot puutarhan piristysvinkit pystytään toteuttamaan nopealla aikataululla, sillä aina ei ole mahdollisuutta uusia koko pihaa tai rakentaa pihaa uusiksi. Joskus on tyydyttävä ratkaisuihin kukkaroa säästäen. Kaikilla ei ole aikaa viettää päiviään puutarhassa, sillä työikäisten aika on kortilla. Lomaviikoista on lupa nauttia perheen parissa ilman suorittamispakkoa. Kaunis piha helposti soveltuu hyvin myös loma-asuntojen pihoihin, joiden äärellä ei voi olla jatkuvasti. Omassa pihassa on oikeus istua tekemättä mitään, katsella ja kuunnella luonnon ääniä. Silloin ei tarvitse edes hehkuttaa blogiin eilen ostettuja kasveja tai räpsiä kuvia esittelyyn. Tällainen ideaopas on runsaudensarvi, josta voi ammentaa vinkkejä omaan pihaan.

Kaunis piha helposti ohjaa puutarhasuunnitteluun ja sen perusperiaatteisiin. Viihtyisä ja kaunis kokonaisuus syntyy värien, rakenteiden ja muotojen onnistuneesta yhdistelmästä. Hyvät ideat voivat olla pieniä muutoksia, kuten ilmeikäs ruukkuistutus, piristävä väriryhmä kukkapenkissä tai toimiva yrttitarha. Ekologista näkökulmaa suosittaessa tarjoillaan usein mitä erilaisimpien astioiden uusiokäyttöä kukkaruukkuina. Näissä ideoissa on muistettava aina astian käyttökelpoisuus. Liian pienet ruukut vaativat jatkuvaa kastelua, reiättömät astiat keräävät vettä. Usein nämä viritelmät toimivat parhaiten suojaruukkuina. Kuinka monella on ylimääräisiä lintuhäkkejä ruukuiksi? Näyttääkö kastelukannu, ämpäri, kottikärryt tai kenkä kivoille ruukkuina?


Kaunis piha helposti jakautuu viiteen osioon: Inspiroivat ruukkuideat, Heti kaunista, Ryhdikkyyttä nopeasti, Kotona kasvatettua ja Maukasta ja kaunista.


Vaiheittain etenevien, selkeiden ohjeiden ja valokuvien ansiosta kirja sopii aloittelijallekin. Kaunis piha helposti sisältää myös istutusten hoito-ohjeet. Kivimosaiikki, simpukat tai kävyt viimeistelevät ruukkuistutuksia. Yhteensopivilla väriyhdistelmillä, erilaisilla muotojen kontrasteilla ja runsaalla kasvimateriaalilla saadaan näyttävyyttä ruukkuihin ja istutuksin. Kirjasta saa myös hyviä ideoita luonnonkasvien hyödyntämiseen istutuksissa.


Itselleni kirjasta virisi idea kokeilla saniaisia ruukussa, sillä se on materiaali, jota en ole juuri hyödyntänyt. Saroista tein viime kesänä kauniin ruukun. Esimerkiksi karvasara (Carex hirta) on kaunis ruukussa. Kaunis piha helposti on katselukirja ja ideointikirja omaan pihaan. Ilahduin erityisesti kirjan ekologisesta näkökulmasta, että pienilläkin investoinneilla saadaan näkyviä muutoksia.


Tessa Evelegh Kaunis piha helposti - 36 innostavaa ideaa ohjeineen
GUMMERUS 2013. Arvostelukappale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!