lauantai 31. toukokuuta 2014

Mary Higgins Clark Kuin kaksi marjaa

Mary Higgins Clark (s. 1929) tunnetaan Amerikassa arvonimellä 'Jännityksen kuningatar'. Kolmisenkymmentä vuotta jatkuneen kirjailijanuransa aikana hän on julkaissut lähes kolmekymmentä romaania tai kertomuskokoelmaa, jotka ovat kaikki olleet suurmenestyksiä. Mary Higgins Clark on saanut lukuisia palkintoja ja kunnianosoituksia urallaan. Higgins Clark on sukujuuriltaan irlantilainen. Hän on syntynyt ja kasvanut New Yorkissa ja asuu nykyään Saddle Riverissä New Jerseyssä. Myös hänen tyttärensä Carol Higgins Clark on jännityskirjailija.

Olen lukenut Mary Higgins Clarken suomennetut kirjat, joten tiesin, mitä tarinalta odottaa. Pidin enemmän hänen varhaisemmista kirjoista, sillä viimeisissä on ollut runsaasti harlekiinimaisia elementtejä. Daddy's Gone A Hunting ilmestyi Yhdysvalloissa 2013. Jännittävyys ja juonen kehittely on menettänyt otettaan nimenomaan jännittävyyden kustannuksella. Väärään aikaan väärässä paikassa olevat ulkopuolisetkin voivat joutua epäilyksenalaisiksi. Eikä menneisyyttä pysty jättämään taakseen.

Tartuin Mary Higgins Clarken kirjaan ottaakseni osaa Oksan hyllyllä Rikoksen jäljillä 2014-kesähaasteeseen. Ei kai tuohon haasteeseen voi paremmin lähteä? En lue ollenkaan kovaksikeitettyjä tai raakoja dekkareita. Suosin skandinaavisia naisten ja brittiläisten kirjoittamia dekkareita, mutta kotimaiset ohitan lähes tyystin. Henning Mankellin teokset maistuvat myös. Pidän enemmän psykologisista dekkareista kuin toiminnasta. Kuin kaksi marjaa on kunnon kesädekkari. En ole saanut käsiini vielä Kristine Olssonin Paratiisiuhreja tai Gillian Flynnin Pahan paikkaa, jotka ovat myös lukulistallani. Aamulla hain kaupasta juuri ilmestyneen Ursula Poznanskin Sokeat linnut.


Higgins-Clark kirjoittaa sujuvasti ja kehittelee juonen kiemuraisesti loppuun asti. Totta kai hänen kirjoihinsa sisältyy usein mukaan annos romantiikkaa. Loppuratkaisu avautuu lukijalle yleensä vasta viimeisillä sivuilla.


"Meillä molemmilla on siniset silmät ja tumma tukka, mutta Hannah on varreltaan vähäisempi. Alle 160-senttinen, eikö niin Kate?"

Tuossahan ei ole mitään väärin, ehkä hieman ärsyttävä tapa ilmaista pituus. Harlekiinimaisuus iskee Markissa, jonka pituus on 195 cm. Eli miehen pitää olla hurjasti yli keskipituuden kelvatakseen sankariksi.

Kuin kaksi marjaa kertoo sisaruksista, joiden menneisyydessä on salaisuus, joka ei saa paljastua. Kate Connelly makaa koomassa jouduttuaan outoon räjähdykseen isänsä tehtaalla. Douglas Connelly omistaa antiikkijäljitelmiä valmistavan huonekaluyhtiön. Räjähdyksessä kuolee vanha ja kärttyisä Gus, Katen entinen alainen. Miksi Kate Connelly ja Gus Schmidt menivät tehtaalle yhdessä aamuyöllä? Kauan sitten tapahtunut veneilyonnettomuuskin nousee esiin, sillä siinä kuoli monta Hannahin ja Katen sukulaista. Myös Lawrence ja Veronica Gordon elävät epätietoisuudessa tyttärensä kohtalosta, sillä Jamie katosi jäljettömiin.

Aamuyön tunteinakin Manhattanilla oli liikennettä, mutta ei jonoksi asti. Kate ajoi 65. Streetiä Keskuspuiston halki kaupungin itäpuolelle, ja oli hetkeä myöhemmin Queensboro Bridgelle menevällä rampilla. Kymmenen minuuttia myöhemmin hän oli jo huonekalutehtaan pihassa. Kello oli varttia yli neljä, ja Kate tiesi Gusin saapuvan hetkenä minä hyvänsä. Hän pysäköi autonsa museorakennuksen seinustalla olevan jäteastian taakse ja jäi odottamaan.

Isoisän perustama antiikkijäljennöskauppa oli kukoistanut kuusikymmentä vuotta, mutta toiminta oli nyt vaikeutumassa. Joutuuko Kate syytteeseen tehtaan räjähdyksestä ja Gusin kuolemasta? Mitkä olivat Gusin salaisuudet? Menneisyys uhkaa myös Katen ja hänen siskonsa Hannahin henkeä. Joku tarinan henkilöistä onkin jotain muuta kuin esittää. Clyde Hotchkiss on laitapuolen kulkija, jolla oli myös ollut joskus elämä elettynä, lähes neljäkymmentä vuotta sitten aviomiehenä, Vietnamin sodan sankarina, mutta hän päätyi kadulle ja tuhoutuneen tehtaan tiloissa olleen auton asukiksi.


Mark Sloanen sisar on kadonnut 28 vuotta sitten. Traceyn katoamisen vuosipäivä on raskas kannettava ja kohdattava niin Markille kuin tämän äidille. Tracey on säilynyt kummankin mielessä 22-vuotiaana. Elämän jatkuminen olisi ollut kummallekin helpompaa, jos tragedia olisi saanut jonkinlaisen päätöksen.

Higgins Clarkin henkilögalleria on moninainen ja sivujuonien määrä runsas. Paikoin kappaleet ovat sivun tai kahden pituisia. Joitakin sivujuonien henkilöitä kuvataan ehkä liiankin tarkkaan. Katen ja Hannahin isän kuvaus on kliseemäinen ja hieman liian johdatteleva. Lopputulos ei yllätä lukijaa. Lukija oppii, että koristeananaskin voi johdattaa rakkauteen. Kuin kaksi marjaa on viihdyttävä kesädekkari, jonka haluaa lukea mahdollisimman yhtämittaisesti.


Mary Higgins Clark Kuin kaksi marjaa
Tammi 2014. Kustantajalta.

6 kommenttia:

 1. Luin aika monta Mary Higgins Clarkin kirjaa varmaankin yläasteella, mutta en ole yhtäkään hänen kirjaansa moneen vuoteen lukenut. Tykkäsin kyllä hänen tyylistään ja olen miettinyt, että pitäisi joskus kokeilla, kolahtaisivatko hänen kirjansa edelleen.

  Sokeiden lintujen lukemista odotan minäkin, mutta ajattelin odottaa kirjaa kirjastosta, joten ihan heti en sitä varmaankaan pääse lukemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus ne ovat paikallaan. Olin keskustassa tänään ja selasin kirjoja. Järkytyin niin, että kerrankin oli jokin uutuus. Suomeksi ei ole koskaan mitään. Aina sama, että joo me voidaan tilata. Kiitän ja sanon ajavani Itäkeskukseen. Menin äskettäin katsomaan Lundens skuggania ja Hanssonin Lökaria, ajattelin, että jos niitä olisi. Ei ollut. Olen lukenut vasta alkua, mutta uskallan sanoa, että tuon lukeminen kannattaa. (Sokeat linnut).

   Poista
 2. Higgings Clarkilta olen minäkin lukenut muutaman ja ovathan ne vetäviä kirjoja. Oiva dekkarikesän avaus!

  VastaaPoista
 3. Juuri tätä Mary Higgins Clarkia en ole lukenut, joitakin olen kyllä postannutkin!
  Hyvää alkanutta kesäkuuta sinulle, Ulla♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kaiketi ihan uusin. Minusta tuntui, että on pakko lukea, kun olen muutkin lukenut. Kiitos. Toivon myös Sinulle ihanaa kesää!

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!