torstai 8. toukokuuta 2014

Melinda Nadj Abonji Kyyhkysten lähtöMelinda Nadj Abonji on syntynyt 1968 Becsejssä, Serbiassa. Hän elää muusikkona ja kirjailijana Sveitsissä. Abonhin esisoisteos Im Schaufenster im Frühling ilmestyi vuonna 2004. Kyyhkysten lähtö (Tauben liegen auf) voitti vuonna 2010 sekä saksankielisten maiden kirjapalkinnon vuoden parhaasta kaunokirjallisesta teoksesta että Sveitsin kirjapalkinnon. Kyyhkysten lähtö on Lurra Editionsin kustantama ja Raija Nylanderin suomentama.

Kyyhkysten lähtö on kertomus maahanmuuttajaperheen sopeutumisesta uuteen kotimaahan, toisaalta kaipuusta entiseen, hyväksytyksi tulemisesta, ulkopuolisuudesta, juurettomuudesta sekä konfliktien kierteestä Perheen sopeutuminen on vaikeaa, sillä maaseudulta vieraaseen maahan muuttaneelle muutokset näyttäytyvät rajuina hyvinkin edistyksellisessä yhteiskunnassa. Työntekijänä vieras on aina arvostelun kohteena, vaikka tekisi työnsä moitteettomasti. Hyväksytyksi tuleminen ja tasavertaisuus tuntuvat illuusioiden kaltaisilta unelmilta. Balkanin sota, Sarajevon piiritys, Titon päättynyt valtakausi, poliittiset taustatekijät häälyvät taustalla. Yhteys vanhaankin on katkonaista, osattomuutta suvun tarpeisiin, juhliin, muistamisiin, kun läsnäolo ei ole mahdollista, vaikka yhteenkuuluvuus edellyttäisi paikalla olemista. Koska kuolema ilmoittaa tulostaan harvoin etukäteen, emme ole juuri koskaan paikalla, kun joku Vojvodinan sukulaisista kuolee.

Emmekä me silloin osanneet aavistaa, että muutaman vuoden kuluttua hautakivet kaadettaisiin, kivilaatat murskattaisiin, kukat revittäisiin, koska sodassa ei riitä vain se, että elävät tapetaan, ja jos olisimme sen aavistaneet, me olisimme luultavasti painaneet päämme alas vainajiemme haudalla, pyytäneet, että hiljainen hyminämme tiivistyisi maagiseksi suojaksi, jotta vainajia ei häirittäisi heidän ikuisessa levossaan...


Kyyhkysten lähdössä kertojana on Ildikó. Hän kertoo Sveitsiin muuttaneen perheensä tarinan. Kocsisin perhe työskentelee aluksi pesulassa ja myöhemmin omassa kahvilassa, se on perheen yhteinen projekti. Ajallisesti tarina sijoittuu Jugoslavian sotien alkuvaiheeseen. Tarinan alussa Kocsisin perhe saapuu kotiseudulleen isoäidin, mamikan luo osallistuakseen sukulaisten hääjuhlaan. Nándor ja Valéria vihitään tarkalleen kolme kuukautta Titon kuoleman jälkeen 4.8.1980. Indikó ja Nomi palavat halusta kokea lapsuuden muistot ja tutut paikat uudelleen, niin että ne taltioituisivat mieleen pysyvästi. Perheen lähtö ei alun perin ollut paremman elämän toivo, vaan enemmän ajolähtö, mutta en spoilaa tarkemmin. Mamika avautuu asioista aikanaan, joista ei ole puhuttu.Tarina kertoo myös Ildikón unelmista, itsenäistymisestä, uuden yhteiskunnan ja sen nuorisokulttuurin unelmista, jotka eivät kohtaa vanhempien unelmia.


Mutta vasta sinä päivänä, kun minä pakkasin tavarani pahvilaatikoihin, aavistin, että pelissä oli vielä paljon enemmän: syvä häpeä, jota äiti ja isä todennäköisesti tunsivat muuttoni takia, mitä sukulaiset siihen sanovat?, minun oli helppo lukea heidän silmistään, että muuttoni merkitsi heistä selänkääntöä perheelle, ja he tunsivat olevansa vastuussa siitä, ei vain osittain vaan kokonaan....


Kyyhkysten lähtö on koskettava kirja, joka jää mieleen. Tarina on hyvin yksinkertainen, mutta monisävyinen ja moniulotteinen, monin paikoin se on haikean suloinen, erilaisten yhteiskuntien rakennemuutoksesta eri aikatasoilla.

Melinda Nadj Abonji Kyyhkysten lähtö
Lurra Editions 2013. Arvostelukappale. Kiitoksin.

2 kommenttia:

Ilahduta minua kommentilla!