lauantai 27. kesäkuuta 2015

FODMAP – Vatsavaivat kuriin ruokavaliolla


FODMAP-ruokavalion tavoitteena on hyvä olo ja terve vatsa. Nimitys tulee vältettävien hiilihydraattien alkukirjaimista. Kyseessä ei ole kuitenkaan hiilihydraatiton dieetti, sillä vain ruoansulatusongelmia aiheuttavat tietyt, fermentoituvat hiilihydraatit karsitaan (laktoosi, fruktoosi, fruktaanit, galaktaanit ja polyolit). Kyseessä ovat tietyt kasvikunnan tuottamat ohutsuolessa huonosti imeytyvät, kuitumaiset hiilihydraatit. FODMAP-ruokavalio on ainoa tutkitusti toimiva hoito esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymistä kärsiville, joita Suomessakin arvioidaan olevan puoli miljoonaa.

Vaikka FODMAP-ruokavaliota on tutkittu, ohjeet sallituista ja kielletyistä ruoka-aineista hieman vaihtelevat. Aina uuden tutkimuksen ilmestyttyä, jotkut rajoitettujen listalla olevat siirtyvät suositeltaviksi tai toisin päin. Lisäksi täytyy huomioida, että kukin on eri yksilö ja eri aineet vaikuttavat toisilla eri lailla. Henkilökohtaiset kertomukset saattavat olla avuksi, mutta niihin pitää aina suhtautua varauksellisesti. Myös itse ruoka ei ole kemialliselta kaavaltaan aina samaa. Esimerkiksi jonkin juureksen koostumus voi vaihdella lajikkeen, kasvualustan tai vaikka sen suhteen missä kypsyysasteessa se nautitaan. Gluteeniton ja FODMAP-ruokavalio eivät ole sama asia, mutta gluteenittomuudesta voi olla hyötyä. Tärkeää on syödä tasaisin välein pieniä annoksia.

Useimmat listat pitävät kiellettyinä muun muassa aprikoosia, kirksikoita, luumua, mangoa, omenaa päärynää, vesimelonia, bataattia, herneitä, sipuleita, kaaleja, parsaa, sieniä, maitotuotteita, pehmeitä juustoja, soijamaitoa ja ennen kaikkea vehnä- ja maissituotteet. Omena, sipuli ja valkosipuli ovat terveellisiä, mutta koska ne sisältävät paljon fruktaaneja, ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja.

Suositeltavien listalla ovat esimerkiksi ananas, sitrushedelmät, banaani, karpalo, mustikka, kiivi, chili, paprika, kesäkurpitsa, kurkku, lanttu, lehtisalaatti, oliivit, peruna, porkkana, tomaatti, vihreät pavut, kasviöljyt, edam-, brie- ja kovat juustot, laktoosittomat maitotuotteet, anjovis, mausteet ja yrtit, sinappi sekä viinietikka.

Toisissa ohjeissa sallittuihin ja toisissa kiellettyihin sijoitetaan sitrushedelmät, omena, punajuuri ja voikukan lehdet. Muuten rajoitettujen listalla ovat esimerkiksi avokado, mansikat, vadelmat ja parsakaali. Vatsaa ärsyttäviä aineita voivat olla lisäksi kahvi, tee, suklaa, alkoholi sekä rasvainen tai jalostettu ruoka.

TEOS JAKAUTUU KAHTEEN OSAAN, joista ensimmäisessä käsitellään:

1.     Luku kertoo mitä FODMAPit ovat, ruoansulatushäiriöiden oireista, lääkäreiden määräämistä hoitokeinoista ja ruoista, jotka sisältävät paljon FODMAPeja.

2.     Luku kertoo miten FODMAP-ruokavalio toimii ja kenelle se sopii.

3.     Luku kertoo mitä ruoka-aineita tule välttää ja mitä voi hankkia sekä miten toimia FODMAP-ruokavalion kanssa ravintolassa.

4.     Luku esittelee kahden viikon ruokasuunnitelman.

TOINEN OSA ESITTELEE RESEPTEJÄ:

5.     Luku: Aamupalat.

6.     Luku: Välipalat.

7.     Luku: Keitot, salaatit ja voileivät.

8.     Luku: Alkupalat ja lisukkeet.

9.     Luku: Pääruoat.

10.  Luku: Jälkiruoat.

Lopuksi ovat lähteet ja hakemistot.

Vaikka FODMAP:it tunnistettiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2001 niin perinteisesti on jo pitkään tiedetty, että tietyt ravintoaineet ovat huonosti sulavia ja aiheuttavat joillekin vatsaoireita (hernekeitto, sipuli, kaali, sienet), ja niitä on osattu välttää. Samoin maitosokerin on tiedetty olevan allerginen joillekin ihmisille ja eläimille. FODMAP-ruokavalion avain on oppia välttämään ruokia, jotka tekevät olosta huonon. Suosittelen kirjaa kaikille, joiden vatsaa närästää, tuntuu kipuja tai turvotusta, kipristelee ja suolistokaasuja syntyy normaalia enemmän.

FODMAP – Vatsavaivat kuriin ruokavaliolla

Alkuperäisteos The FODMAP solution (2014)
Suomennos Lotta Heikkeri
Nemo 2014. Kustantajalta. Kiitoksin
Tässä vielä linkki Sinikka Piipon juttuun sekä Potilaan lääkärilehteen.

6 kommenttia:

  1. Oletko itse kokeillut tätä diettiä? Olen lukenut monesti juttuja netistä, mutta jotenkin se kuulostaa hirvittävän työläältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ja tuhat muuta. Nuo linkit ovat hyviä. Itse asiassa tarkastan varmaan kaiken tuon ekan tekijältä, mitä suuhuni pistän. Tänään hain aivan mielettömiä riisikakkuja ja inkivääritahnaa. Hän oli tuonut Englannista riisikakkuja ja saanut sitä myötä lähelleen myyntiin ja sain tänään ensimmäiset. En tiennyt, että riisikakkuja voi syödä / saada alas, koska en ole ikinä maistanut syötäväksi kelpaavia moisia.

      Poista
  2. Tämä kirja pitää kyllä hankkia omaan hyllyyn. Kärsin nimenomaan ärtyvästä suolesta ja olen lukenut paljon netistä FODMAP-ruokavaliosta ja yrittänyt sitä noudattaa säännöllisen epäsäännöllisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin muistutuksesta sen aina muistaa. Nuo linkit ovat myös hyvät.

      Ja tässä nämä riisikakut liittyy myös tähän, mutta Suomessa nämä ovat kiven alla, siis kunnolliset. http://siniunikon.blogspot.fi/2015/06/hyvinvointia-ja-kaarmenpistoyrtti-ja.html

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!