FODMAP-ruokavalion tavoitteena on hyvä olo ja
terve vatsa. Nimitys tulee vältettävien hiilihydraattien alkukirjaimista.
Kyseessä ei ole kuitenkaan hiilihydraatiton dieetti, sillä vain
ruoansulatusongelmia aiheuttavat tietyt, fermentoituvat hiilihydraatit
karsitaan (laktoosi, fruktoosi, fruktaanit, galaktaanit ja polyolit). Kyseessä
ovat tietyt kasvikunnan tuottamat ohutsuolessa huonosti imeytyvät, kuitumaiset
hiilihydraatit. FODMAP-ruokavalio on ainoa tutkitusti toimiva hoito esimerkiksi
ärtyneen suolen oireyhtymistä kärsiville, joita Suomessakin arvioidaan olevan
puoli miljoonaa.
Vaikka FODMAP-ruokavaliota on tutkittu, ohjeet
sallituista ja kielletyistä ruoka-aineista hieman vaihtelevat. Aina uuden
tutkimuksen ilmestyttyä, jotkut rajoitettujen listalla olevat siirtyvät suositeltaviksi
tai toisin päin. Lisäksi täytyy huomioida, että kukin on eri yksilö ja eri
aineet vaikuttavat toisilla eri lailla. Henkilökohtaiset kertomukset saattavat
olla avuksi, mutta niihin pitää aina suhtautua varauksellisesti. Myös itse
ruoka ei ole kemialliselta kaavaltaan aina samaa. Esimerkiksi jonkin juureksen
koostumus voi vaihdella lajikkeen, kasvualustan tai vaikka sen suhteen missä
kypsyysasteessa se nautitaan. Gluteeniton ja FODMAP-ruokavalio eivät ole sama
asia, mutta gluteenittomuudesta voi olla hyötyä. Tärkeää on syödä tasaisin
välein pieniä annoksia.
Useimmat listat pitävät kiellettyinä muun muassa
aprikoosia, kirksikoita, luumua, mangoa, omenaa päärynää, vesimelonia,
bataattia, herneitä, sipuleita, kaaleja, parsaa, sieniä, maitotuotteita, pehmeitä
juustoja, soijamaitoa ja ennen kaikkea vehnä- ja maissituotteet. Omena, sipuli
ja valkosipuli ovat terveellisiä, mutta koska ne sisältävät paljon fruktaaneja,
ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja.
Suositeltavien listalla ovat esimerkiksi ananas,
sitrushedelmät, banaani, karpalo, mustikka, kiivi, chili, paprika,
kesäkurpitsa, kurkku, lanttu, lehtisalaatti, oliivit, peruna, porkkana,
tomaatti, vihreät pavut, kasviöljyt, edam-, brie- ja kovat juustot,
laktoosittomat maitotuotteet, anjovis, mausteet ja yrtit, sinappi sekä
viinietikka.
Toisissa ohjeissa sallittuihin ja toisissa
kiellettyihin sijoitetaan sitrushedelmät, omena, punajuuri ja voikukan lehdet.
Muuten rajoitettujen listalla ovat esimerkiksi avokado, mansikat, vadelmat ja
parsakaali. Vatsaa ärsyttäviä aineita voivat olla lisäksi kahvi, tee, suklaa, alkoholi
sekä rasvainen tai jalostettu ruoka.
TEOS
JAKAUTUU KAHTEEN OSAAN, joista ensimmäisessä käsitellään:
1.
Luku kertoo
mitä FODMAPit ovat, ruoansulatushäiriöiden oireista, lääkäreiden määräämistä
hoitokeinoista ja ruoista, jotka sisältävät paljon FODMAPeja.
2.
Luku kertoo
miten FODMAP-ruokavalio toimii ja kenelle se sopii.
3.
Luku kertoo
mitä ruoka-aineita tule välttää ja mitä voi hankkia sekä miten toimia
FODMAP-ruokavalion kanssa ravintolassa.
4.
Luku
esittelee kahden viikon ruokasuunnitelman.
TOINEN
OSA ESITTELEE RESEPTEJÄ:
5.
Luku:
Aamupalat.
6.
Luku:
Välipalat.
7.
Luku: Keitot,
salaatit ja voileivät.
8.
Luku:
Alkupalat ja lisukkeet.
9.
Luku:
Pääruoat.
10. Luku: Jälkiruoat.
Lopuksi ovat lähteet ja hakemistot.
Vaikka FODMAP:it tunnistettiin ensimmäisen kerran
vasta vuonna 2001 niin perinteisesti on jo pitkään tiedetty, että tietyt
ravintoaineet ovat huonosti sulavia ja aiheuttavat joillekin vatsaoireita (hernekeitto,
sipuli, kaali, sienet), ja niitä on osattu välttää. Samoin maitosokerin on
tiedetty olevan allerginen joillekin ihmisille ja eläimille. FODMAP-ruokavalion
avain on oppia välttämään ruokia, jotka tekevät olosta huonon. Suosittelen
kirjaa kaikille, joiden vatsaa närästää, tuntuu kipuja tai turvotusta,
kipristelee ja suolistokaasuja syntyy normaalia enemmän.
FODMAP – Vatsavaivat kuriin ruokavaliolla
Alkuperäisteos The FODMAP solution (2014)
Suomennos Lotta HeikkeriNemo 2014. Kustantajalta. Kiitoksin
Tässä vielä linkki Sinikka Piipon juttuun sekä Potilaan lääkärilehteen.
Oletko itse kokeillut tätä diettiä? Olen lukenut monesti juttuja netistä, mutta jotenkin se kuulostaa hirvittävän työläältä.
VastaaPoistaOlen ja tuhat muuta. Nuo linkit ovat hyviä. Itse asiassa tarkastan varmaan kaiken tuon ekan tekijältä, mitä suuhuni pistän. Tänään hain aivan mielettömiä riisikakkuja ja inkivääritahnaa. Hän oli tuonut Englannista riisikakkuja ja saanut sitä myötä lähelleen myyntiin ja sain tänään ensimmäiset. En tiennyt, että riisikakkuja voi syödä / saada alas, koska en ole ikinä maistanut syötäväksi kelpaavia moisia.
PoistaToivottavasti toimii!
PoistaNiinpä.
PoistaTämä kirja pitää kyllä hankkia omaan hyllyyn. Kärsin nimenomaan ärtyvästä suolesta ja olen lukenut paljon netistä FODMAP-ruokavaliosta ja yrittänyt sitä noudattaa säännöllisen epäsäännöllisesti.
VastaaPoistaNiin muistutuksesta sen aina muistaa. Nuo linkit ovat myös hyvät.
PoistaJa tässä nämä riisikakut liittyy myös tähän, mutta Suomessa nämä ovat kiven alla, siis kunnolliset. http://siniunikon.blogspot.fi/2015/06/hyvinvointia-ja-kaarmenpistoyrtti-ja.html