lauantai 6. joulukuuta 2014

Vuoden 2014 parhaat kirjat Ullan luetuissa


ULKOLAISET KERTOJAT 2014

Tämä ei ollut helppoa. En laittanut näitä paremmuusjärjestykseen.

1. Kate Atkinson Elämä elämältä

 


2.      Michèle Lesbre Punainen sohva

3.      Peter Handke Suuri Putous

4.      Kate Morton Hylätty puutarha

5.      Parinoush Saniee Kohtalon kirja

6.      Alice Munro Kallis elämä

7.      Ljudmila Ulitskaja Vihreän teltan alla



 

Nämä kirjat ansaitsevat maininnan, että pidin näistä kirjoista hyvin paljon:  Kerstin Ekman Huijareiden paraati, Jojo Moyes Ole niin kiltti, älä rakasta häntä,  Paula McLain Nuoruutemme Pariisi,  Kate Atkinson Elämä elämältä, Rachel Joyce Harold Fryn odottamaton toivioretki  ja Gabrielle Zevin Tuulisen saaren kirjakauppias,  Anilda Ibrahimi Ajan riekaleita sekä Jhumpa Lahiri Tulvaniitty. Haruki Murakami on jättämässä minuun haaleamman jäljen kuin aiemmin.

Jayne Anne Phillips on suosikkikirjailijani, mutta tämän vuoden teos ei yltänyt hänen parhaimpiinsa. Olen itsekin järkyttynyt, että en sijoita Michael Cunninghamin Lumikuningatarta. Sen kansi on vuoden kaunein, mutta kirja keskinkertainen.


Kotimaiset kertojat 2014

Tämä oli helppo tehdä. Kultarinta lunasti paikkansa helposti. Oikeastaan Kultarinnan ainoa tehtävä oli pyrkiä säilyttämään paikkansa. Sanoisin Kultarinnan kohdalla olevani lukija, joka ei viehäty luontokuvauksesta, joka ei vaikutu niistä. Mutta, mutta olen myös lukija, joka ihastuu niihin.  Pyytäessäni kirjaa kustantajalta kerroin syyni pyytää. 

Kohina oli upea lukukokemus.  Löysin uuden suosikkikirjailijan itselleni. Lintu pieni vaikutti minut tarinalla ja kauniilla kielellä. Hulluruohola yllätti minut täysin. Neljäntienristeys on erinomainen osoitus, että erinomainen sukutarina ja ajankuvan tilitys eivät tarvitse 500 sivua.  Kirjat tässä listauksessa järjestyksessä, jonka koin omakseni.


1.      Anni Kytömäki Kultarinta

2.      Katja Kaukonen Kohina

3.      Tanja Pohjola Lintu pieni

4.      Paula Havaste Tuulen vihat

5.      Maritta Lintunen Hulluruohola

6.      Tommi Kinnunen Neljäntienristeys



 



Vuonna 2014 luetut huiput

Tämä oli hirvein listaus. Yrtin tehdä sen ajatellen, että näihin kirjoihin minä rakastuin lukiessani. Tässä on muutama uudelleen luettu kirja, mutta nämä ovat minun oman kirjakaanonini kirjoja.

UUDELLEEN LUETUT

1.      Mark Helprin Talvinen tarina

2.      Carlos Fuentes Inez

3.      Joel Haahtela Tähtikirkas, lumivalkea

4.      Kazuo Ishiguro Ole luonani aina

 
 
VUODEN 2014 AIKANA LUETUT HUIPUT

Luin nämä aiemmin ilmestyneet kirjat. Ihastui näihin.  Hessen Kulkija ja Hoffamin Punainen puutarha olivat ohittaneet minut. Omegapisteen löysin Ompun blogista. Nobel-palkinto ohjasi minut Modianon pariin. Waters ja  Mercier ohjautuivat luettavakseni Keltaisen kirjaston kautta. Kate Morton ihastutti minut.

 
1.      Hermann Hesse Kulkija

2.      Pascal Mercier Yöjuna Lissaboniin

3.      Alice Hoffman Punainen puutarha

4.      Don DeLillo Omegapiste

5.      Claudie Gallay Tyrskyt

6.      Kate Morton Paluu Rivertoniin

7.      Patrick Modiano Hämärien puotien kuja

8.      Sarah Waters Vieras kartanossa

9.      Muriel Barbery Siilin eleganssi

10.   Kristín Steinsdóttir Omaa tietä

 


 

 

12 kommenttia:

 1. Oi, rakastan listauksia. Ilahduttaa, että sekä Kohina että Kylmä sota ovat Suomi-listallasi. Erityisesti ilahduttaa, että Omegapiste, josta itsekin niin innostuin, on myös sinun mielestäsi erinomainen teos.

  On listoillasi monia muitakin, joita olen lukenut - esim. aina yhtä ihana Siilin Eleganssi ja Watersin Vieras kartanossa (josta tosin itse en järin innostunut). Siitä yhdestä risteyksestä en nyt sano mitään. :)

  Kiitos katsauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohinalla oli vahva asema alusta lähtien. Kultarinta saavutti tilansa heti.

   Omegapisteessä on niin paljon. Olen miettinyt, että Psyko häälyy siellä taustalla. Se on vaan hieno kirja. Jos pidit Siilin eleganssista, niin oletko lukenut tämän Kristín Steinsdóttirin Omaa tietä. Luulen, että pitäisit.

   Risteyksiä ei voida välttää, aina niihin joudutaan. Painotan tosiaan ilmaisua ja sivumäärää. Kirja voi olla myös hyvä, vaikka se ei olisi ominta genreä. Se on pystyttävä myöntämään. Ja näin tultiin risteykseen. Mutta ....sinun ilmaisusi on hyvä. ;)

   Poista
 2. Tästä listauksesta sain taas todella monta hyvää lukuvinkkiä. Harmittaa etten ole ehtinyt lukea kaikkea mitä olisin halunnut. Lintu pieni ja Kultarinta ovat mm. tällaisia, jotka haluaisin pian lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen lue joulun pyhinä Kultarinta. Ja nauti siitä.

   Poista
 3. Siilin eleganssi on minun lemppareitani aina. Hienoa, että olin lukenut kolme kotimaista sinun listaltasi. Näistä Neljäntienristeys oli suosikkini.
  Käy lukemassa Inspiraatiohaasteeni, sinut on mainittu siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin valtavasti Siilin eleganssista. Siksi suosittelen tuota Omaa tietä. Siinä on samaa tunnelmaa. Neljäntienristeys on hieno kirja.
   Kiitos Mai muistamisesta.

   Poista
 4. Kiitos vinkistä. Omaa tietä ( mainio nimi) voisin ottaa mukaan Pohjoismaat- haasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kannattaa ottaa. Minua harmitta, että olen lukenut sen jo. En lähde saagoihin Islannin osiossa eli jotain muuta on keksittävä. Omaa tietää on vaikuttava kirja.

   Poista
 5. Kiitos hienoista vinkeistä! Paljon sellaisia kirjoja, joita en ole lukenut, mutta jotka nyt päätyivät listalleni (joka valitettavasti on järisyttävän pitkä). Tanja Pohjolan kirjan luin juuri vähän aikaa sitten ja ihastuin minäkin kieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintu pieni oli minulle iloinen yllätys. Sen kansi on hieno, mutta pelkään sen jäävän huomaamatta. Nämä lukulistat ovat hauskoja. Minulla on vielä antikaarien etsintälista, joka ei ainakaan lyhene.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen katsaus lukuvuoteesi ja hyviä vinkkejä myös. Kiitos niistä, Ulla!

  Ljudmila Ulitskaja kiinnostaa minua kovasti. Olen lukenut häneltä romaanin Naisten valheet. Katsotaan, saadaanko hänet ensi syksyn kirjamessuille Helsinkiin, kun Venäjä on teemamaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin, että Ulitskaja on helppo saada tänne, muistanko oikein, että on ollut julkistamassa kirjaansakin? Minun pitää etsiä käsiini tuo Naisten valheet. Iloiset hautajaiset on ainakin erinomainen kirja.

   Tuo listan kokoaminen selkiytti omia ajatuksia. Luin paljon hyvää, joistakin en pitänyt ja mahtuuhan mukaan yksi floppikin. Hyvä kokemus sekin, että suuttuu kirjalle. Tunteiden kirjo on moninainen. Jännä vuosi takana. Kaikkia en lukisi uudelleen.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!