perjantai 12. joulukuuta 2014

Sari Peltoniemi Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille


Sari Peltoniemi on lasten- ja nuortenkirjailija sekä äidinkielenopettaja, joka on julkaissut useita teoksia.


Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille sisältää viisitoista satua. Saduissa on läsnä satujen perinteinen maailma, joissa tapahtuu ihmeelliset ja kummalliset asiat. Saduissa on yhtymiä niin Grimmin veljesten, H.C. Andersenin kuin Raul Roineen satuihin. Saduissa ovat läsnä niin prinsessat, kuninkaat, perheen tyttäret, ilkeä äitipuoli, onnenkantamoisen omaava tavallinen poika, elämän veden lähde, linnat ja valtakunnat. Sadun lumous särkyy, kun astutaan arkipäivän maailmaan. Sadun sankari onkin kiinteistövälittäjä, kun sulho ei karautakaan upealla ratsulla, vaan saapuu Range Roverilla, Audi Q7:llä ja viimein Kia Sorentolla. Satua täynnä ovat kaikki toiveet täyttävä nenäliina, elämän palauttava ja sairaudet parantava elämänlähde, puhuvat eläimet palauttaa sekä sinkoilevat loitsut.


Pidin erityisesti kokoelman nimisadusta Miehestä syntynyt, Ammeet, Elämän vettä, Susiemo, Kielitaito, Luodetuuli ja kuolema sekä Kissamadonna. Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille kertovat aina elämän perusteemoista miten tulla toimeen muiden kanssa, miten selvitä kiperistä elämänvaiheista ja miten pitää yllä toivon liekkiä vaikeuksien keskellä.


Kokoelman nimisadussa Miehestä syntynyt lapsi saa alkunsa miehestä. Tyttösen löytää kiinteistövälittäjä, josta ei ole lapsesta huolehtimaan, vaan tämä antaa tyttösen kasvatettavaksi ilkeän äidin tämän tyttären luo. Tyttönen selviytyy ja aikanaan kohtaa tuon miehen. Ammeet kertoo tutun tarinan perheestä, jossa on kolme tytärtä, josta kukin pääsee vuorollaan naimisiin kelokartanoon ja tutustuu kielletyn huoneen ammeeseen. Elämän vedessä poika hakee elämän vettä ja tarvitsee sitä itsekin ennen pitkään. Luodetuulessa ja kuolemassa poika vierailee tuulien talossa, jossa tuulet tulevat ja menevät. Tuulet kulkivat ja suorittivat ikiaikaista tehtäväänsä. Poika pääsi Luodetuulen hartioilla Ikuisen elämän saarelle. Mutta voiko sieltä palata? Katsoin joskus muinoin elokuvan Shangri-La, jonka tuo satu palauttaa mieleen. Susiemo kertoo tyypillisen sadun naisesta, tämän tyttärestä sekä ottotyttärestä ja äidin halusta saada oma tytär hyviin naimisiin. Kielitaidossa käärme lahjoittaa ylen jalon taidon eli kielitaidon, jolla taitaa kaikkien luotujen kielen, niin eläinten, kasvien, kuin ihan kaikkien. Lahja on saattaa miehen ennenaikaiseen hautaan, mutta tuottaa myös monia ilon hetkiä. Ja käärmeen kotometsästä tulee luonnonsuojelualue. Kissamadonnassa kissa palauttaa prinsessan aseman.
Saduissa elää lumous, jonka olemme oppineet jo lapsina, pystymme yhdistämään sadut arkkisatuihin, joita on nyt päivitetty aikaamme ja aikuisille. Ilkeä äitipuoli ei ole miellyttävämpi kuin ennenkään. taikakaluilla on yhä mahtinsa ja kuninkailla valtakuntansa. Luin kesällä kokoelman tšekkiläisiä satuja. Hitsi vieköön on suunnattu lapsille. Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille on viehättävä kokoelma satuja aikuisille.


Sari Peltoniemi Miehestä syntynyt ja muita satuja aikuisille
Atena 2014. Kustantajalta. Kiitoksin

2 kommenttia:

 1. Ihanaa että luit tämän! :)
  Minusta nämä sadut olivat niin mainioita ja veikeästi nykypäiväistetty, että harmittaa kuinka vähän sitä on blogeissa näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama tunne minulla.
   En löytänyt linkkejä helpolla. Pidin noiden satujen maailmasta.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!