maanantai 15. elokuuta 2016

Lene Kaaberbøl ja Agnete Friis Huomaavainen murhaajaLene Kaaberbøl ja Agnete Friis  Huomaavainen murhaaja
Alkuteos Den betænksomme morder
Suomentaja  Aino Ahonen
Siltala 2016. Kustantajalta. Kiitoksin. 

Olen lukenut aiemmin tanskalaisten Lene Kaaberbølin ja Agnete Friisin Nina Borg –dekkareista Hiljaisen huomaamattoman murhan ja Satakielen kuoleman.  Huomaavainen murhaaja on neljäs Nina Borg –dekkari.

Huomaavainen murhaaja kuljettaa tarinaa kahtaalla. Toinen tarinalinja seuraa sairaanhoitaja Nina Borgin arkea nykyajassa. Toinen tarinalinja tapahtuu Filippiineillä Manilassa, jossa kuvataan neljän vuoden takaisia tapahtumia ja siitä nykyhetkeen lähestyviä kertomuksia.

Aikaisempiin osiin nähden Ninan elämässä on tapahtunut jonkin verran muutoksia. Nina ja hänen miehensä ovat eronneet. Anton ja Ida ovat isän hoiteissa. Ero ei tule yllätyksenä lukijalle, sillä Morten ei jaksanut vaimon reissaamista ja uhrautumista maahanmuuttoyksikön ja Punaisen ristin työntekijänä ja hyväntekijänä. Nina oli maailmanparantaja, joka oli valmis asettamaan aina oman henkensä alttiiksi muiden hädän edessä. Nina ei ole nytkään Kööpenhaminassa vaan lapsuudenkodissaan huolehtimassa syöpään sairastuneesta äidistään. Tai hänen ainakin piti olla, koska lasten syysloma on alkamassa.

Søren Kirgegård saa yllättäen puhelun Viborgin sairaalasta, sillä hänet on merkitty Nina Borgin lähiomaiseksi ja häntä pyydetään saapumaan paikalle.  Søren lähtee ajamaan kohti sairaalaa, jonne Kööpenhaminasta ajaa muutaman tunnin.  Sørenin ja Ninan suhde on vasta muotoutumassa, mutta Søren soittaa Ninan entiselle miehelle Mortenille, jolta ei ymmärrystä liikene, sillä Nina on tietenkin taas asettanut itsensä vaaran. Ottaessaan eron Morten päätteli pelastavansa edes lapset katastrofivyöhykkeeltä.

Viborgissa. Hän ei ollut Kööpenhaminassa vaan Viborgissa, äidin luona. Hänellä oli kolmen kuukauden äitiysloman sijaisuus sairaanhoitajana paikallisella lääkäriasemalla. Verikokeita ja niin sanottuja elämäntapakeskusteluja vailla vähäisintäkään dramatiikkaa.

Søren on itsekin sairaslomalla ja toipilaana ampumistapauksesta. Søren lähtee Ninan luo, joka makaa tajuttomana Viborgin sairaalassa. Ninan äiti Hanne Borg kutsuu Sørenin luokseen, vaikka mies oli ajatellut ensin hotellimajoitusta, mutta haluaa tukea Ninan äitiä syöpähoitojen aikana, sillä sitä vartenhan Nina oli tänne saapunut. Søren kuulee Ninan lapsuudesta, sillä Hanne kertoo, että äiti ja tytär muuttivat nykyiseen kotiinsa jäädessään kaksin puolison, Ninan isän tehtyä itsemurhan. Isän kuolema oli vaikea kohdattava, koska kaksitoistavuotias tytär löysi  isänsä kuolleena eräänä syyskuisena päivänä 1980-luvulla. 

Jokunen vuosi sitten Nina ja Morten olivat yrittäneet saada suhdettaan kuntoon.  He olivat lähteneet lasten kanssa yhdessä lomalle, kun Mortenilla oli Manilassa konferenssi. He viettivät ennen konferenssia viikon rantalomalla ja asuivat toisen viikon Mortenin liiketuttavan huvilassa muutaman kymmenen kilometrin päässä suurkaupungista. Jotain meni pieleen, sillä siellä tapahtui järkyttävä katastrofi, jossa kuoli ja loukkaantui satoja ihmisiä, joten pakkohan Ninan oli rientää avuksi. 


Sairaalassa heräävä Nina muistaa olleensa parkkihallissa SuperBestin ostostensa kanssa, kun hän menettää tajuntansa. Alitajunnassa hänellä häälyy muistikuva hyökkääjästä rukoilemassa anteeksiantoa. Pyysikö tämä anteeksi tekoaan?

Hänelle oli kerrottu, että Ninan tila oli vakaa. Ninaa oli lyöty kahdesti. Ensimmäinen isku oli osunut melko ylös ja tavallaan livennyt kalloa pitkin. Toinen isku oli vakavampi, sillä se oli osunut kallon juureen, ja aivot olivat hölskähtäneet iskun voimasta luista pääkoppaan vasten. Niin, ja luukudoksessa oli murtuma. Virallinen diagnoosi oli kallonmurtuma tai kallonpohjan murtuma.
Tilanteiden kehittyessä Søren on hieman huono apuri Ninalle, koska tiukoissa tilanteissa Nina ei havaitse Sørenin katoamista. Nina ei osaa aavistaa, miksi mies ei vastaa puhelimeensa. Ehkä mies on joutunut palaamaan Kööpehaminaan? Vielä vähemmän PET-yksikö osaa kaivata sairaslomalla olevaa ryhmänjohtajaansa. 


Filippiineillä tapahtuva tarinalinja vie lukijan kolmen lääketieteellisessä opiskelevan miehen elämään. Victor, Vincent ja Vadim ovat hyvin erilaisista kodeista lähtöisin, mutta heidän välilleen muodostuu vahva ystävyys, jonka myötä he ovat valmiita tekemään mitä tahansa toistensa puolesta. Mutta kuinka pitkälle ystävyyden nimissä on mentävä? Tilanne muuttuu vaaralliseksi, kun omatunto ja moraalin rajat tulevat vastaan.  Nykyhetken myötä Manilan tapahtumat kytkeytyvät Ninan elämään. Taas kerran Nina on ollut väärässä paikassa väärään aikaan. Hänet on vaiennettava, sillä hän on nähnyt liikaa.


Huomaavainen murhaaja on hieman erilainen jännäri, sillä poliisin toiminta on sivussa. Nina kantaa nyky-yhteiskunnan ongelmia harteillaan ja on valmis antamaan itsestään paljon muiden hyväksi.

4 kommenttia:

 1. Minulla tulee Ninaa ikävä, sillä tämä oli sarjan viimeinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että viimeinen. Jatkavatko uudella vai erikseen? Josko Kaaberbøl palaisi fantasiaan, hän on minulle sieltä tutumpi kuin dekkareista.

   Poista
 2. Ai niin, tämäkin sarja vielä odottaa lukemistaan. Olen ensimmäisen osan (Poika matkalaukussa) lukenut ja kaksi seuraavaa on hyllyssäni. Voisikin ottaa lukuun, kun täältä kotiin pääsen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin kaksi dekkaria peräkkäin. Pidin kovasti myös Blaedelin Unohdetuista tytöistä. Se oli tosi vaikuttava.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!