Reijo Laatikainen Herkän
vatsan valinnat – Suolisto kuntoon ruokavaliolla
Kirjapaja 2015. Kolmas
korjattu painos. Kustantajalta. Kiitoksin.
Herkkä vatsa eli
toiminnallinen vatsavaiva johtuu yleensä ärtyvän suolen oireyhtymästä tai toiminnallisesta ylävatsavaivasta eli
dyspepsiasta. Herkän vatsan valinnat
kertoo, kuinka oireita voi itse helpottaa ruokavaliolla ja elämäntavoilla sekä
ravintolisillä. FODMAP-ruokavalion
tavoitteena on hyvä olo ja terve vatsa. Nimitys tulee vältettävien
hiilihydraattien alkukirjaimista (fermentable,
oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols).
Kyseessä ovat tietyt kasvikunnan tuottamat
ohutsuolessa huonosti imeytyvät, kuitumaiset hiilihydraatit. FODMAP-hiilihydraatit
päätyvät siten paksusuoleen, jossa ne ovat paksusuolen bakteerikannan herkkua
ja saavat aikaan käymisreaktion, joka on täysin luonnollinen prosessi. Tämän prosessin
aikana syntyy kuitenkin kaasuja kuten vetyä ja metaania, jotka ärtyvässä
suolessa saavat aikaan turvotusta, ilmavaivoja ja kipua.
FODMAP-hiilihydraatteja ovat oligofruktoosi, oligogalatoosi, inuliini, fruktoosi, polyolit eli sokerialkoholit kuten ksylitoli, sorbitoli, laktitoli, maltitoli, mannitoli ja isomalti sekä joillain ihmisillä laktoosi.
FODMAP-hiilihydraatteja ovat oligofruktoosi, oligogalatoosi, inuliini, fruktoosi, polyolit eli sokerialkoholit kuten ksylitoli, sorbitoli, laktitoli, maltitoli, mannitoli ja isomalti sekä joillain ihmisillä laktoosi.
FODMAP-hiilihydraattomassa ruokavaliossa vältetään mm.
aprikoosia, kirksikoita, luumua, mangoa, omenaa päärynää, vesimelonia,
bataattia, herneitä, sipuleita, kaaleja, parsaa, sieniä, maitotuotteita,
pehmeitä juustoja, soijamaitoa ja ennen kaikkea vehnä- ja maissituotteita.
Omena, sipuli ja valkosipuli ovat terveellisiä, mutta koska ne sisältävät paljon fruktaaneja, ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja.
Listalla ovat lisäksi avokado, mansikat, vadelmat ja parsakaali. Vatsaa ärsyttäviä aineita voivat olla lisäksi kahvi, tee, suklaa, alkoholi sekä rasvainen tai jalostettu ruoka. Gluteeniton ja FODMAP-ruokavalio eivät ole sama asia, mutta gluteenittomuudesta voi olla hyötyä. Tärkeää on syödä tasaisin välein pieniä annoksia.
Omena, sipuli ja valkosipuli ovat terveellisiä, mutta koska ne sisältävät paljon fruktaaneja, ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja.
Listalla ovat lisäksi avokado, mansikat, vadelmat ja parsakaali. Vatsaa ärsyttäviä aineita voivat olla lisäksi kahvi, tee, suklaa, alkoholi sekä rasvainen tai jalostettu ruoka. Gluteeniton ja FODMAP-ruokavalio eivät ole sama asia, mutta gluteenittomuudesta voi olla hyötyä. Tärkeää on syödä tasaisin välein pieniä annoksia.
Suositeltavien listalla ovat esimerkiksi ananas,
sitrushedelmät, banaani, karpalo, mustikka, kiivi, chili, paprika,
kesäkurpitsa, kurkku, lanttu, lehtisalaatti, oliivit, peruna, porkkana,
tomaatti, vihreät pavut, kasviöljyt, edam-, brie- ja kovat juustot,
laktoosittomat maitotuotteet, anjovis, mausteet ja yrtit, sinappi sekä
viinietikka.
Herkän vatsan valinnat
jakautuu kappaleisiin, joissa kysytään:
Mikä on herkkä vatsa?
Mikä altistaa herkän vatsan
oireille?
Mikä elimistössä oikein on
vikana?
Miksi ja miten
FODMAP-rajoitteinen ruokavalio?
Onko muista ruokavalioista haittaa vai hyötyä?
Miten kuituihin tulee
suhtautua?
Mikä on juomien merkitys?
Vatsaystävällisen
ruokavalion soveltaminen kokonaisterveyttä edistäväksi
Mistä ravintolisistä on
hyötyä?
Mihin muihin elämän tapoihin
kannattaa kiinnittää huomiota?
Miten närästystä voidaan
hoitaa ruokavaliolla?
Mitä muuta on hyvää muistaa?
Kirjan lopussi on reseptejä,
viitteet ja kuvalähteet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahduta minua kommentilla!