perjantai 24. heinäkuuta 2015

Pauliina Susi TakaikkunaVantaalainen Pauliina Susi on työskennellyt aiemmin toimittajana ja toimitussihteerinä. Takaikkuna on hänen viides romaaninsa. Löysin tämän kirjan Kristan eli Lukutoukan blogista. Hänen esittelynsä sai minut kiinnostumaan tästä kirjasta

Takaikkuna on tiivistunnelmainen psykologinen digiajan trilleri, kun vihollinen voi tehdä bittiavaruudessa melkein mitä vain: Me luulemme seuraavamme maailmaa netin välityksellä, mutta maailma seuraakin tarkkaan, mitä me puuhaamme ja mitä valintoja teemme, kaikki tieto jää jonnekin talteen. Me jätämme jatkuvasti virtuaalitodellisuuteen jalanjälkiä vastaillessamme kilpailuihin, lomakkeisiin, etsiessämme tietoa,  google  on kuin tuli:  hyvä renki, mutta huono isäntä. Jos kännykkäsi tai tietokoneesi kameravalo palaa, joku voi katsella sinua takaikkunasta. Hitchcockin Takaikkunaan viittaa myös Leian kokonaan kipsattu jalka. Tosin tässä Leiaa seurataan.

Leia Laine toimii toiminnanjohtajana järjestössä, jonka tarkoituksena on tarjota tukea prostituoitujen palveluksia käyttäville miehille. Leia on suostunut haastateltavaksi perjantai-illan viikon Tähtimöön ja siitäkös soppa syntyy, kun palautetta alkaa tulvia.

Leialla on salaperäinen ihailija, Land-o, joka pystyy kaappaamaan käyttöönsä minkä tahansa vempaimen kännykästä läppäriin, hän saa yhteyden jopa äly-pakastimeen. Hän nollaa Tähtimön ohjelman jälkeen kaikki Leian kortit ja pankkitilit.

Itse asiassa sairaanhoitaja menetti kaiken empatiakykynsä jo siinä vaiheessa, kun Leia näytti Kela-korttiaan.

Tämäkin kortti temppuilee. Hoitajan tietokoneelle ilmestyy teksti, jonka mukaan kortinhaltija on kuollut.

- Tänään.


 - Mitenkäs tämä ammatti. Onko edelleen sama?

  - Mitä siellä lukee? Leia kuiskaa.

- Avaruusprinsessa.

Jytkypuolueen Tarmo Häkkilä on valittu uudeksi oikeusministeriksi ja Leian järjestö tarvitsee hänen suostumuksensa rahoitukseen toiminnan käynnistämiseksi. Tarmo on eräänä yönä saanut facebookissa kaveripyynnön Myriam Navokolta, sambialaiselta vaihto-opiskelijalta, ja saman tien kutsun videopuheluun. Keskustelun jälkeen Tarmo huomaa munanneensa pahemman kerran ja joutuu pyytämään avustajansa etsimään ja hankkimaan ko. videotallenteen tai muuten hänen uransa loppuu heti alkuunsa.

Kaikki viittaa Leia Laineen kannettavaan, mutta onko Leia kirjan pahis, ProMenin hyväntekijä vai todellinen prinsessa, jolta juontuu kaikki (Leian vanhemmat ovat antaneet lapsilleen nimet Scifi-elokuvien mukaan ja Leiahan oli Tähtien sodan Prinsessa Leia) vai siltamäkeläinen teinitytön äiti? Kirjassa asetetaan välillä kyseenalaiseksi kuka on pahis ja kuka hyvis.

Henkilöhahmot luodaan pala palalta eläviksi, paikkojen kuvaukset ovat todentuntuisia, aivan kuin olisit itse ruotsinlaivalla. Leia on yksinhuoltaja ja murehtii Viivin Ruotsin matkaa, toisaalta Land-o on Jessen isä, jota Marjukka ei anna hänen tavata. Kirjassa tuodaan hyvin esiin somen raadollinen puoli. Samoin median toimintatapoja kuvataan aiheellisesti arveluttaviksi. Mutta kuka on Land-o, sottaisessa läävässä asuva energiajuomaa kittaava nörtti?  Hänen nimeään ei missään kohtaa mainita! Kirjan lyhyet luvut päättyvät näppärästi cliffhangereihin, joilla lukija koukutetaan luvusta  aina seuraavaan.

Takaikkuna on fantasiaa ja toisaalta seikkailukertomusta Michael Mortimerin tapaan. Takaikkuna on vuoden parhaita kotimaisia trillereitä. Kuinkahan moni kirjan lukija teippaa tietokoneensa kameran? Kirjaan on saatu luotua hitchimäinen jännite aivan loppuun saakka.  Susi kirjoittaa tärkeästä asiasta. Somella on niin hyvät kuin pahat kasvot. Some ei jätä ihmistä edes kotona rauhaan kiusaajilta. Somessa jaetaan liian paljon ja liian varomattomasti omia asioita ja yksityisyyttä. Ihminen unohtaa, mutta some ei.  Sosiaalisessa mediassa käyttäjä on kuin tiimissä eli jokaisen on hallittava oma roolinsa. Suosittelen tätä kirjaa.

Pauliina Susi Takaikkuna

Tammi 2015. Toukokuun uutuusostos. Kotikirjasto


Takaikkuna on luettu monissa blogeissa. Tässä linkkejä alkuun.


6 kommenttia:

 1. Sain kirjan just kirjastosta, en uskalla ihan kokonaan lukea tekstiäsi - kirjan tarina kiinnostaa etukäteen kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä yllätyin tästä positiivisesti. Kannattaa lukea.

   Poista
 2. Somehommelit kiinnostaa kyllä ja tässä teoksessa niitä kaiketi on kuvattu onnistuneesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on. Somen takia minäkin kiinnostuin ja kävin ostamassa uutuuden. Luitko viime vuonna Sarah Lotzin kirjan Kolme? Siitä sain enemmän irti, kun oli mukana FB:ssa ja suljetuissa ryhmissä.

   Poista
 3. Tätä on kehuttu niin paljon, että pakko lukea tämä jossain vaiheessa. Ahkeranan somen käyttäjänä aihe kiinnostaa myös erityisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, tämä on tosi hyvä. Minuakin kiinnostaa some kaunossa.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!