maanantai 13. heinäkuuta 2015

Richard Wiseman Pää tyynyynRichard Wiseman (s. 1966) on psykologian professori ja taikuri. Hän on kirjoittanut muun muassa onnesta, itsensä kehittämisestä, yliluonnollisista ilmiöistä ja huumorista. Pää tyynyyn tutustuttaa unitutkimuksen uusiin löytöihin ja muistuttaa nukkumaan kunnon yöunet. Teoksen on suomentanut Heli Naski.

Nykymaailma ei nuku koskaan, mutta siitä huolimatta ihminen nukkuu jopa kolmanneksen elämästään. Tämä kirja kertoo esimerkiksi miten ratkaisemme ongelmia unen aikana, mitä unet merkitsevät, voimaunet ja luovuus unissa, supernukkujan salaisuuden ja miten nukkuisimme entistä paremmin.

Kirjassa on johdanto, kahdeksan oppituntia, johtopäätökset ja lähdeluettelo. Liitteenä on vielä satu Taavi ja norsu koulussa.

Johdannossa on herätys. Kohtaamme paholaisen, oivallamme unikoulun välttämättömyyden ja astumme pimeyteen.

Ensimmäinen oppitunti: Yötä kohti. Mitä aivoillemme ja kehollemme tapahtuu öisin, lyömme jet lagin ja opettelemme yhdeksänkymmenen minuutin säännön.

Toinen oppitunti:  Kuinka tulla onnelliseksi, terveeksi, rikkaaksi ja viisaaksi. Unen merkitys, kansainvälinen zombiepidemia ja miksi pitää painua pehkuihin juuri nyt.

Kolmas oppitunti:  Superunen salaisuus. Totuus vähäunisuudesta, kuinka saat elämäsi parhaat yöunet ja kuinka nukutaan vauvan lailla. Opimme muun muassa, että laventelin tuoksu makuuhuoneessa tuoksuu unelta tai että haukotuksen teeskenteleminen voi auttaa nukahtamaan.

Neljäs oppitunti: Unissakävely ja yön kauhut. Kävelemme unissakävelijän kanssa, voiko nukkuessa tehdä murhan ja tarkastelemme kuorsaamisen tappavaa varjopuolta.

Viides oppitunti: Unessa oppiminen ja voimatorkut. Hämmästyttävä totuus unessa oppimisesta ja kuuden minuutin torkkujen voimasta.

Kuudes oppitunti: Tervetuloa unimaailmaan. Muinaiskreikkalainen pyhäkkö,  ennustamisen lahja ja unien salainen symboliikka.

Seitsemäs oppitunti: Uniterapia. Unien salainen elämä, maailman paras terapeutti ja ongelmien ratkaiseminen nukkuessa.

Kahdeksas oppitunti: Kauniita unia. Unien hallinta, painajaisten karkottaminen ja selkounet.

Johtopäätökset: Nukkumaanmenoaika.

Pää tyynyyn on erittäin mielenkiintoinen kirja, mutta se on kirjoitettu tylsän tieteellisesti. Populaarisen tietokirjan tekstin pitäisi olla innostavaa. Lennokas otsikko lupaa mielenkiintoista kirjaa. Yleistajuisen tietokirjan kirjoittaminen ei ole helppoa, sillä siitä pitää karsia tiedejargoni, vaikeat sanat ja käsitteet, mutta kaikkein vaativinta on kirjoittaa innostavasti. Tylsä kirja voi tietenkin ajaa tehtävänsä unettavana ja sammuttaa lukijan uneen.  Nykyinen elämänmeno on kiireistä, vuorokauden tunnit tuntuvat riittämättömiltä ja unen saanti työläältä. Ainakin itse luen unioppaita, kun osuvat kohdalleni, sillä yöuneni saisi olla pidempi, parempi ja helpommin saavutettavissa. Tämä viihdyttävä tietokirja paljastaa totuuden unesta. Älä siis käy yöhön yksin - vaan ota tämä teos mukaasi.

Richard Wiseman Pää tyynyyn – Hyvän unen kahdeksan oppituntia
Atena 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.

2 kommenttia:

  1. Hyvä muistutus tosiaan, että pitäisi nukkua riittävästi. Olen tässä asiassa vähän huono, kun en millään malttaisi mennä nukkumaan. Lomalla on ihanaa kun voi valvoa aamuyön tunneille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä valvon yhteen kahteen ja elän yleensä hyvin kurinalaista elämää. Että kiva, kun koittaa arki.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!