tiistai 15. heinäkuuta 2014

Anna-Kaari Hakkarainen Purkaus Vuosi kuvina Heinäkuu











Kirjailija-toimittaja Anna-Kaari Hakkarainen (s. 1979) on helsinkiläinen toimituspäällikkö. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta.

En ole lukenut Anna-Kaari Hakkaraisen esikoisteosta Verkko. Luin tämän kirjan hieman huonoon aikaan, sillä luin äskettäin kaksi suurta rakkausromaania. Eli Mario Vargas Llosan Tuhma tyttö ja John Galsworthyn Omenapuu ovat hyvin mielessäni.


Purkaus on rakkausromaani, joka sijoittuu Heimaeyn saarelle Islantiin. Kirjan teemana on rakkaus, veljessuhde ja ystävyys, tavanomainen kolmiodraama, jonka osapuolet ovat kaksi veljestä ja kaupungista saapuva tyttö. Veljekset Kjarri ja Birk tapaavat rannalla yksinäisen tytön, Vigdiksen, ja näistä muodostuu kirjan kolmikko. Henkilöiden aikuistuessa unelma ystävyydestä säröytyy ja yksi lähtee saarelta pois.

Veljesten verivalan velvoite rikkoo idyllin: ”Sovitaanko, ettei kumpikaan koskaan saa Vigdistä?”
Millainen rakkaus oli saanut juuri nämä siivet kiinnittymään ruumiiseen ja nostamaan sen korkeuksiin ja saanut nämä jalat ottamaan maan vastaan ja juuri tämän pienen sydämen pumppaamaan verta ja lämpöä.


Miljöönä on tarunhohtoinen Islanti ja saaren eristävä ja suljettu yhteisöllisyys. Tarina sijoittunee 1960-luvulle ja 1970-luvun alkuun Birkin antamien vihjeiden perusteella. Kirja jakautuu kolmeen osioon, sillä kirjan kertojina toimii vuorollaan Kjarri, Vigdis ja Birk. Kukin heistä kertoo omien tunteidensa kautta saman tarinan. Kolmikko joutuu selvittämään ystävyyden ja rakkauden välistä eroa.Vigdis haluaisi jotain, mitä hänellä ei lapsuudessa ollut, hän eli ilman äitiä ja sisartaan. Kaikki kolme haluavat jotain, mutta kukaan ei kykene ilmaisemaan tuntojaan toiselle.

Miten toiselle voisi sanoa, että rakastaa tätä yli kaiken, mutta että on tehnyt juuri sen, minkä on luvannut olla tekemättä? Ja miten voisi sanoa jotain sellaista, jos ei voisi sanoa perään katuvansa. Jos oikeasti haluaisi lisää.

Lunni tuo kiehtovuuden kirjaan. Olisin lukenut tuosta isonokkaisesta, papukaijamaisesta pesimäaikaan suurissa yhteiskunnissa asuvasta linnusta enemmänkin, mieluummin elävänä kuin täytettynä. Islannin luonto olisi saanut tulla vielä enemmän iholle sekä saaren tematiikka.

”Niitä ei kukaan pysty kesyttämään”, Helga sanoi ja käänsi lunnin katsetta osoittamaan ohi. ”Ne elävät talvetkin yksin, ulapalla lentäen ja maata ja seuraa pakoillen.”


Lintu on uros. Vielä jokin aika sitten se istui pesän edessä ja odotti naarastaan. Siisti pesän valmiiksi, istui sitten luolan suulla ja kuunteli, että tuttujen siipien ääni ilmestyisi pimeydestä. Niin lunniurokset tekevät vuodesta toiseen. Tekevät kaiken valmiiksi ja odottavat sitten.


Birk palaa vasta lopussa saarelle. Kjarri ja Vigdis ovat olettaneet hänenkin tunteitaan erilaisiksi kuin ne todellisuudessa ovat. Kolmen kertojan näkökulma avaa heidän suhdesolmujaan ja heidän erilaisuuttaa. Lukija saa tietää paljon enemmän kuin nämä kertojat.


Birk avaa ajatuksiaan näin:

Tein Vigdiksestä itselleni haasteen. Suhtauduin siihen kuin kilpailuun. Ja kerrankin aioin voittaa Kjarrin. Olin aina se, joka jäi kuulapelissä ja marjapussissa ja tammessa kakkoseksi. Vaikka pelit eivät olisi vaatineet taitoa, Kjarri voitti aina. Sen nopista tuli kuutosia ja pareja ja sen kädestä löytyi aina ässä ja kuningas ja sen kuulat sulahtivat suoraan reikiin. Kjarri nyt vain oli syntynyt onnellisten tähtien alla.

Vigdis tuli muualta tänne. Elämänsä ensimmäiset vuodet Vigdis asui mantereella. Tai saarihan sekin oli mutta niin suuri ettei sitä voinut päivässä tai kahdessa kiertää. Kotikylän nimi oli Vik ja se sijaitsi saaren eteläisimmässä kolkassa.

”Rakkauden haava ulottuu ihmisyyden alkulähteille asti. Eikä se umpeudu helposti. Mutta jos sinua yhtään lohduttaa, juuri sen kautta meistä muodostuu yksilöitä, oman tarinamme päähenkilöitä”

Minua häiritsi ja kiehtoi Purkauksen runollisuus. Viittaan alussa kahteen suureen rakkausromaaniin, joita voi luonnehtia selkokieliseksi, ne jaksavat hämmästyttää lukijaa. Kuinka suuria tunteita voi kirjoittaa piilottelematta? Siitä huolimatta olen Katja Kaukosen fanittaja, vaikka hänen kielensä on hyvin salamyhkäistä. Purkaus ei saavuttanut minussa voimallista tulivuoren tuhkaa syöksevää hehkua. Islannin luonto ei riittänyt puhaltamaan tarinaa eloon tai tarjoamaan tarpeeksi kiinnostavaa tarinaa, vaikka näyttämön lavasteet olivat huikeat. Tarina oli mielenkiintoinen, mutta se olisi tarvinnut enemmän voimaa.


Anna-Kaari Hakkarainen Purkaus
Tammi 2014. Kustantajalta.


Purkaus on luettu myös Lumiomenan blogissa.

Vuosi kuvina: Heinäkuu

Eli lähdetään kulkemaan bussipysäkiltä kotiin. Ainakin ladon luona on pysäkin merkki. En ole koskaan kokeillut.











Olemme niemen kärjessä.




































Tien pientareen kasveja kissankello, ruusuruoho, keltamataran ja paimenmataran risteymää ja peurankello.







Campanula glomerata Peurankello















Pteridium aquilinum Sananjalka








4 kommenttia:

  1. Rehevän näköistä kukkaloistoa! Ihana heinäkuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilisen sameus oli totaalista. Eniten iloitsin peurankellojen syttymisestä.

      Poista
  2. Ihania kasveja, ja hienot kuvat!
    Kiitos postauksesta, Ulla♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisin halunnut enemmän värejä, mutta aurinkoa ei ollut. En voinut vastustaa peurankelloa. Ihania kesäpäiviä Aili Mummo.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!