keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Elina Penttinen Piripiri! Makuja MosambikistaKirjan tekijä Elina Penttinen työskentelee tiedottajana UNESCO:n kehitysyhteistyöjärjestössä ja on asunut Mosambikissa vuodesta 2009. Hän on kulinaristi ja valokuvaaja, joka on kerännyt reseptejä paikallisilta ihmisiltä ympäri Mosambikia. Tekijän mukaan kirjan tarkoituksena on avata ovi Mosambikin eksoottisten makujen, tuoksujen ja kulttuurien maailmaan. Penttinen on pyrkinyt pitämään reseptit mahdollisimman helposti lähestyttävinä niin, että raaka-aineita on saatavissa meiltäkin. Lisäksi pääkaupunkiseudun ympäristössä on erinomainen valikoima etnisiä ruokakauppoja.
Kirja alkaa perehtymällä Mosambikilaiseen ruokakulttuuriin: Toisin kuin suurimmassa osassa englannin- ja ranskankielistä Afrikkaa, jossa perinteinen afrikkalainen keittiö sekoittui verrattain vähän entisten siirtomaavaltojen keittiöön, Mosambikin ruokakulttuuri on kyennyt omaksumaan vieraita vaikutteita rikastuttaen olemassa olevaa traditiota ja menettämättä kuitenkaan omaleimaisuuttaan.
Mosambikin väestöön kuuluu parisensataa etnistä afrikkalaista ryhmää sekä siirtolaisia Pakistanista, Intiasta ja Portugalista. Maassa puhutaan yli 40 eri kieltä ja uskontoja on laidasta laitaan. Noin 3000 km pitkä Intian Valtameren rannikko takaa rikkaan kala- ja mereneläväkannan ja subtrooppinen ja trooppinen ilmasto takaa ympärivuotisen kasvukauden. Kuuluisa mosambikilainen chili ’piripiri’ on itse asiassa portugalilaisten amerikasta tuoman chilin lajikkeiden Mosambikissa syntynyt risteymä. Piripiri-kastikkeen lisäksi siitä valmistetaan pikkelssejä ja höysteitä sekä käytetään marinadeissa, ruoan maustamiseen ja pöytämausteena.
Alkuruoat ja aperitiivit kappaleessa on lähinnä reseptejä erilaisista merenelävistä. Mukana on yksi liha-curry samosa –resepti. Keitot kappaleessa on vain kaksi ohjetta: papukeitto ja tomaattinen kalakeitto. Pääruokina tarjotaan kalaa (9 reseptiä), mereneläviä (9), kanaa (6), ankkaa (1) tai lihaa (1 lammas ja 1 nauta resepti). Lisukkeet-kappaleessa tarjotaan kassava-, papu- tai riisihöystöjä. Jälkiruoat tehdään bataatista, hedelmistä tai pähkinöistä. Omassa kappaleessaan käsitellään piripiri, pikkelsit ja chutneyt. Lopuksi on raaka-ainehakemisto ja aakkosellinen hakemisto resepteistä.
Piripiri on etninen keittokirja.  Elina Penttinen pystyy välittämään meille parhaiten mosambikilaisen keittiön, koska hän tuntee suomalaisen keittiön perustan ja maun.  Etninen keittiö avaa ovia vieraisiin kulttuureihin ja tapoihin, mikä on hyväksi moninaistuvassa maassamme. Minulle mosambikilaisen keittiö oli täysin uusi ja vieras, sillä tunnen paremmin tunisialaisen ja marokkolaisen keittiön, etiopialainen ja egyptiläinen keittiö on avautunut ystävien kautta ja kenialainen keittiö vain matkailijan silmin.
Kanelinen papaijakreemi
700 g kypsää papaijaa
6 rkl sitruunamehua
4 kananmunaa
2,5 dl sokeria
4 mausteneilikkaa
1 kanelitanko
2 tl vaniljasokeria
Kiehauta rivakasti sekoittaen kattilassa 0,5 dl vettä, sokeri, kanelitanko ja neilikat. Ota pois liedeltä juuri ennen kuin alkaa kiehua. Kuori papaija ja hienonna se. Vatkaa munankeltuaiset ja lisää sokeriliemi ohuena nauhana joukkoon. Lisää papaijasose ja vaniljasokeri ja sekoita hyvin. Jäähdytä jääkaapissa ja ripottele kanelia päälle ennen tarjoilua.

Elina Penttinen Piripiri! Makuja Mosambikista


Schildts & Söderströms. Kustantajalta.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen värikkään näköinen kirja! Ja tuo kreemi on kuin satua noin kauniisti tarjoiltuna! Maistuiko hyvältä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanon, että nam. Mutta tunnustan, että kuvasin tuon, mutta en tehnyt sitä itse.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!