tiistai 1. huhtikuuta 2014

Johanna Vireaho & Sari Tammikari Onnellisen puutarhurin vuosi







Onnellisen puutarhurin vuosi etenee vuodenaikojen mukaisesti varhaisesta keväästä kevääseen, kesään, syksyyn ja talveen. Näiden isojen kokonaisuuksien sisällä käsitellään puutarhan vuodenkierron eri aihealueita hyvin kattavasti. Ensisilmäyksellä kirjan voisi luokitella yleisluonteiseksi puutarhakirjaksi, mutta tarkempi paneutuminen kirjaan paljastaa kirjan monipuolisuuden.


Onnellisen puutarhurin vuodessa tutustutaan vuoden kierron eri vaiheisiin, saadaan puutarhan askareisiin selkeät, konkreettiset ohjeet ja paljon käytännön neuvoja niin puutarhan kunnostuksen, puiden ja pensaiden leikkauksen, kylvötöiden, kasvien valitsemisen ja hoitamisen, kukkaloiston, kukoistavan keittiötarhan, tuoksuvien yrttien, sadonkorjuun kuin tunnelmallisen talven osalta.


Puutarhurin vuosi alkaa varhaisesta keväästä, jossa lukijaa ohjataan käytännön askareisiin eli suojaamaan kasveja kevätahavalta, leikkaamaan puita ja pensaita sekä innostetaan taimikasvatukseen.


Talven valkoisten kinosten keskellä, auringon pilkistäessä herää toivo ja ajatus keväästä. Puutarhuri on malttamaton ja kaipaisi jo pihalle.

Kevät päästää innokkaat puutarhurit taimimyymälöihin. Tässä osuudessa kerrotaan marja- ja hedelmätarhasta, yrttitarhasta, hurmioidutaan sipulikukkien loistosta, ihaillaan keväällä kukkivia puita, kunnostetaan kasviryhmiä, haalitaan mukuloita ja juurakoita loppukesän iloksi.

Tuontitaimet ovat usein eri kasvurytmissä kuin oma luontomme, ja ne saattavat paleltua kevätpakkasten aikaan.



Parhaiten ilmastossamme menestyvät suomalaista kantaa olevat, täällä lisätyt ja kasvatetut kasvit.


Onnellisen puutarhurin vuoden kesässä nautitaan puutarhan kukkaloistosta, lisätään kasveja pistokkaista. Kesän teemoja ovat muuan muassa kesäkukkien kylvöt, perinnekukat, alppiruusut, pionit, ruusutarha, kärhöt ja hortensiat. Puutarhuri kaipaa aina jotain uutta eli nyt opitaan aasialaisista maustekasveista. Kesän lopussa saadaan myös satoa puutarhasta.

Kesä on yhtä kukintaa. Alkukesän syreenit ja alppiruusut sekä keskikesän pionit ja ruusut sulattavat paatuneimmankin sydämen.

Onnellisen puutarhurin vuoden syksyssä on uusien istutusten ja perennoiden jakamisen aika. Syksyllä ajatukset siintävät seuraavassa keväässä ja istutellaan sipulikasveja. Tässä osuudessa paneudutaan myös luonnonkasvien hyödyntämiseen puutarhassa eli pihaa voi koristaa monilla luonnonkasveilla kuten saniaisilla, vuokoilla, kieloilla. Syksyllä nautitaan pitkään syyskukista ruukuissa, kerätään satoa ja otetaan siemeniä talteen. Syksyllä on hyvä havahtua talven tuloon lisäämällä ainavihantia havukasveja, koristeellisen rungon omaavia puita sekä suojaamalla kasvitarhan aarteita. Syksyn osuudessa olisi voinut korostaa syysvärejä ja hedelmysten moninaisuutta, joilla eri kasvit koreilevat. Mitä syksy olisi ilman vaahteroiden lumoa, samettisumakin hehkua tai hedelmien ja marjojen kirjoa?

Onnellisen puutarhurin vuoden puutarha on puutarhurin ilona talvellakin. Tässä osuudessa käsitellään myös tuholaisten torjunta. Havut ja kauniit rungot sekä talventörröttäjät ovat läsnä. Pikkutalvio, rönsyansikka, jouluruusu, muratti ja vuorenkilpi ovat vihreitä vuoden ympäri. Vähälumisina, leutoina talvina iloa riittää ympäri vuoden.


Viimeiset kukat hurmaavat saadessaan jääkiteitä pintaansa. Sieltä täältä puutarhaa paljastuu pieniä luonnon taideteoksen yksityiskohtia.

Onnellisen puutarhurin vuosi on erinomainen yleiskirja puutarhurin avuksi. Puutarhuri on kiireinen, ja hänen suurin ilo on olla työntouhussa omassa kasvitarhassa, joten hyvän peruskirjan ei tarvitse olla tiiliskivi. Tätä kirjaa lukee huilihetkinä ja iltaisin puutarhakeinussa. Joissakin kohdin lukija saattaa jäädä kaipaamaan kuvien nimeämisen puutetta. Luin äskettäin Rädyn ja Matilaisen kirjan Suomalainen metsäpuutarha (WSOY 2014). Nämä kirjat yhdessä täydentävät hyvin puutarhurin kirjatarpeet. Kirjan kuvakansi on erittäin onnistunut ja houkutteleva.

Johanna Vireaho & Sari Tammikari Onnellisen puutarhurin vuosi.

WSOY 2013. Arvostelukappale.

Kirjasähkökäyrä on kirjoittanut myös tästä kirjasta.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli tosiaankin viime kevään puutarhakirjoissa, mutta nämä eivät vanhene. Tämä vietiin minulta muistaakseni heti kevätarvonnassa lei hyvin kelpasi.

    Tulossa on Suomalainen metsäpuutarha, mutta ehkä su tai ma.

    Voisin lukea kaikki puutarhakirjat mitä ilmestyy;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin Suomalaisen metsäpuutarhan jo maaliskuussa. Piti blogata heti ihan aiheen takia. Luen hyvin valikoiden kotimaisia ja vielä harvemman pidän. Meillä on liikaa kirjoja, liikaa tietokirjoja.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!