Kasvimaa ruukuissa -kirjassa esitellään yli 30 erilaista luomuruukkukasvatukseen sopivaa yrttiä juuresta, marjaa tai hedelmää. Kirjan originaali nimi on Organic Crops in Pots: How to grow your own vegetables, fruits, and herbs, joka on sisällöllisempi kuin suomenkielinen.. Kirjassa ideoidaan erilaisten astioiden käyttöä kasvualustoina niin ruukuista oliivitölkkeihin ja niinikoreihin jne. Kirjan orgaaninen viljelymetodi ja ekohenkinen ajattelu korostuvat kirjassa. Erilaisia istutusastioita käyttämällä pieneenkin tilaan saa luotua satoa tuottavan kasvitarhan. Kirjan on suomentanut Kaisa Karjalainen.
Kirjasta huomaa selkeästi, että
se on tehty kasvuolosuhteitamme eteläisemmällä vyöhykkeellä. Esimerkiksi
pensasmustikan, herukoiden ja viinin kasvatus meillä ruukuissa on aika
haastavaa, sillä jo ruukkujen painon vuoksi niitä on hankala siirtää talveksi
riittävän suojaiseen, mutta ei liian lämpimään paikkaan. Puhumattakaan siitä,
onko tällaista paikkaa olemassa ja ettei siellä olisi myyriä, jotka huolehtivat
lopusta. Lisäksi pensasmustikka vaatii vähintään kahta eri lajiketta, jotta
ristipölytyksen kautta saadaan sato varmistetuksi. Kirjan ohjeet soveltuvat
parhaiten pation, terassin tai erityisen viherhuoneen omistaville.
Ruukkukasvatuksen ongelmia meidän
olosuhteissamme on talvetus ja säilytyspaikka, ruukkujen paino sekä liian
pienet ruukut, joissa ei riitä kosteus ja lannoitus. Kirjan kuvat ovat selkeitä. Digiaikojen lapsenkengistä on
palattu informatiivisiin kuviin, kun stunning pictures -kuvat oli pala
kukintoa, harvoin edes lajinimeä, mutta tämä ilmiö elää enää blogeissa.
Meillä
parhaaseen tulokseen ruukkukasvatuksessa päästään miltei kaikilla yrteillä.
Esimerkiksi mintuilla on voimakas taipumus levitä ja karata. Liiallista
leviämistä ja lajikkeiden sekaantumista voidaan hillitä viljelemällä ruukuissa.
Useimmat yrtit ovat kotoisin Välimeren maista ja lämpöä rakastavina ne
viihtyvät paremmin ruukuissa lämpimällä paikalla. Rosmariinin, laventelin tai
salvian talvehtiminen on meillä epävarmaa. Perilla on kaunis koristekasvinakin,
mutta sekin rakastaa lämpöä. Helsingin yliopiston Ruralia instituutissa
Mikkelissä on kokeiltu monien eri yrttien viljelyä. Koekasvatuksissa perillaa (Perilla
frutescens veripeippi) on viljelty isoilla aloilla mustan muovin avulla.
Kasvien
kylvöstä ja taimettamisesta kirjassa on useita sivuja, mutta myös valon
tärkeyttä taimikasvatuksessa pitäisi korostaa meidän olosuhteissa. Sisätiloissa
taimikasvatus valon puutteen vuoksi onnistuu meillä heikommin, joten
kasvihuoneesta on suurta apua. Kasvien
kastelusta tai lannoittamisesta kirjassa puhutaan vähän, vaikka juuri nämä ovat
erityisen tarpeellisia ruukkukasviviljelmälle. Rohtoraunioyrttiuute lannoitukseen on
selitetty kirjassa kahdesti sivuilla 16 ja 91, mutta kummassakaan ei mainita,
että rohtoraunioyrtti on myrkyllinen kasvi, joten uutteen käyttö kasvin
syötäville osille arveluttaa. Lisäksi kasvin kasvattaminen ei nykyään ole
suositeltavaa, sillä maa- ja metsätalousministeriö on luetteloinut kasvin
tarkkailtavaksi ja paikallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Härkäpavun,
perunan tai porkkanan viljely ruukussa tuottaa aika minimaalisen sadon, kun
taas punajuuresta ja mangoldista pystytään hyödyntämään myös naatit. Meillä
ruukkuviljelyyn sopivia ja näyttäviä ovat mm. meiramit, maissi, viinisuolaheinä
ja persilja. Viinisuolaheinä on kaunis ja menestyvä kasvi koristeistutuksissa,
ja se menestyy meillä monivuotisena avomaallakin.
Eniten ehkä
kaipasin kirjassa käsiteltyjen lajien tieteellisiä nimiä. Onko kirjan nimet
käännetty suoraan nk. ”common name” –nimistä, jolloin ei ole ollenkaan varmaa,
mitä kasvia tarkoitetaan. Esimerkiksi basilika (Ocimum basilicum) ei menesty Suomessa ulkona kovinkaan kehuttavasti
ja kylminä kesinä sitäkin huonommin. Jos vuoribasilikalla tarkoitetaan Ocimum kilimandscharicum –lajia, on tämä
erityisen hyvä ruukkupuutarhakasvi Suomen oloihin. Sitä on vielä helppo lisätä
pistokkaista. 'African Blue' lajike on
ihastuttava, joka kukkii koko kesän. Lisäksi se on yksi parhaita pölyttäjien
houkuttelijoita puutarhaan.
Syötävistä
kukista käsitellään vain köynnöskrassia. Olemme tottuneet viljelemään ruukuissa
kukkia ja siksi ehkä olisi voinut mainita, että esimerkiksi myös orvokin,
kehäkukan tai vaikkapa ruiskaunokin kukkia voi hyödyntää piiraiden koristeina
ja salaateissa. Tosin silloin on muistettava, että kasvien tulee olla itse
viljeltyjä torjunta-aineiden takia. Kurkkuyrtti on ehkä kaikkein kuvauksellisin
yrtti, jonka kuva on tässäkin kirjassa ihastuttava.
”Hyvä tietää”
–laatikot antavat hyödyllistä tietoa kyseessä olevasta lajista, mutta
esimerkiksi maininta kylvetään keväällä ei ole riittävän informatiivinen. Kirjan
kierrätyspurkit ja purnukat saattavat myöhemmin innostuksen laannuttua
osoittautua hankalaksi ongelmajätteeksi. Kasvimaa ruukuissa on erittäin hyvä apuväline aloittelijalle ja pienen maa- tai
tilatilkun viljelijälle. Lisäksi termien laji ja lajikkeiden käyttö on
hallittu, myös kirjoitusasua myöten.
Deborah Schneebeli-Morrell Kasvimaa ruukuissa. Omat vihannekset, marjat ja
yrtit pienessäkin tilassa.
Karisto 2014. Arvostelukappale.Postauksen kuvituskuva. © Ulla S.
Vuoribasilika! Minä en ole kuullutkaan. Meillä on aina basilikaa ruukussa sisällä ja suvella nostan ulos, mutta tosiaankin, jos on kylmä suvi, siitä ei basilika pidä.
VastaaPoistaOlen tehnyt samalta tekijältä blogiini Yrttitarha ruukussa. Helppo tunnistaa jo kannesta, joka muistuttaa paljon tämän kirjan kantta.
En ihmettele. Ei sitä kannata myydä, se kukkii koko kesän ja näyttää upealle. Tummat violetit lehdet. Sen myynti ei ole kannattavaa. Hakaniemen torilta olen onnistunut sen aina ruinaamaan. Tavallinen basilika on paljon parempi myytäväksi, aina viluisen ja kärsivän oloinen.
Poista