maanantai 24. huhtikuuta 2017

Scott Bergstrom The Cruelty – Nyt olet yksinScott Bergstrom The Cruelty – Nyt olet yksin

Alkuteos The Cruelty (2017)

Suomennos Inka Parpola

Otava 2017. Ennakkokappale kustantajalta. Kiitoksin.Posti toi Otavalta jokin aikaa sitten kaksi ennakkokappaletta yhtä aikaa. Niistä tämä jälkimmäinen, The Cruelty, on ehdottomasti vetävämpi, ja se pitää lukea suurin piirtein samalta istumalta. Geir Tangenin Maestro on sarjamurhaajadekkari ja murha toistetaan ja toistetaan suurin piirtein saman sähköpostivaroituksen perusteella useita kertoja.

Gwendolyn Bloom on diplopentu, joka on päässyt New Yorkin parhaimpaan yksityiskouluun diplomaattipassilla. Hän on siellä koulukiusattu ihonvärinsä ja asemansa perusteella, kun muut ovat huippurikkaiden perillisiä. Hän on kuitenkin asunut eri puolilla maailmaa ja puhuu viittä eri kieltä.

Vietetään isän (itse asiassa isäpuolen) syntymäpäivää ja isä kysyy Gwendolyniltä, että onko hän lukenut George Orwellin 1984. Seuraavana aamuna isä on lähtenyt ennen Gwendolynin heräämistä Pariisiin. Gwen viettää vapaapäivää, koska hänet on erotettu koulusta päiväksi , kun hän kirosi kiusaajalleen.

Seuraavana yönä Gwen herää, kun kaksi agenttia diplomaattisen turvallisuuden virastosta kolkuttaa hänen oveaan. Vähitellen Gwenille selviää, että isä ei olekaan YK:n diplomaatti, vaan CIA:n agentti, joka on siepattu työtehtävissä. Äiti oli tapettu Algiersissa Gwenin olessa seitsemän isän ollessa siellä komennuksella.

Gwenille kypsyy pikku hiljaa ajatus, että hänen on pelastettava isänsä, kun CIA:n tutkimukset eivät johda mihinkään. Tästä seuraa päätä huimaava seikkailu Pariisiin, Berliinin ja lopulta Prahaan Euroopan pahimpien rikollisliigojen sekaan. Kaikki mihin hän on uskonut on mennyttä, keheenkään ei voi luottaa.

Gwendolyniä on verrattu James Bondiin ja Katniss Everdeeniin sekä fantasiaksi. En olisi tästä kuitenkaan samaan mieltä. Bond on karismaattinen naistenmies ja Katniss teki mitä teki pakotettuna dystropiassa. Samoin Aveyardin Mare Barrow, vaikkakin ikä on sama seitsemäntoista. Fantasiakirjallisuus taas tapahtuu menneessä. Gwen lähtee taisteluun aivan oma-aloitteisesti nykyajassa ja hänen tekojensa seuraukset kuitataan kintaalla kuten Lee Childin Jack Reacherilla. Eli Gwen on lähinnä moraaliton naispuolinen Reacher.

Kyseessä on siis koukuttava toimintatrilleri parhaimmasta päästä, vaikka teos on paikka paikoin melko raaka. Kirjasta on tekeillä elokuva Vaughnin kickass-sankari –tyyppisesti ja sen ohjaa Jerry Bruckheimer. Siinä mielessä Gwen on epäuskottava, että seitsemäntoistavuotias voisi selviytyä kaikista seikkailuista ja osata ampua esimerkiksi granaatinheittimellä tuosta vaan ennen sellaista näkemättä.

The Cruelty on Bergstromin esikoisteos, jonka hän julkaisi omakustanteena vuonna 2014. Siihen kuitenkin tarttuivat isot kustantamot ja nyt kirja on jo ehtinyt ilmestyä suomeksikin. Kirja soveltuu toimintatrillerien ystäville, eikä mielestäni ole YA-kirja ja YA-kirja siinä merkityksessä. Kirja päättyy kutkuttavasti siten, että siitä on helppo jatkaa jatko-osia.

1 kommentti:

  1. Hmm, tämä löytyisi hyllystä mutta vierastan ajatusta "nuortenkirjasta". Ehkä mä uskallan kokeilla :)

    VastaaPoista

Ilahduta minua kommentilla!