keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Vera Vala Villa Sibyllan kirous & Rikoksen jäljillä koonti











Vera Vala on italiansuomalainen dekkarikirjailija, joka on asunut Italiassa 17 vuotta. Hän on opiskellut kieliä ja kirjallisuutta ja toiminut lentoemäntänä, kielten opettajana sekä kääntäjänä. Vapaa-aikanaan hän kokkaa italialaista ruokaa ja opiskelee muinaishistoriaa. Villa Sibyllan kirous on Arianna de Bellis sarjan kolmas osa. Aiemmat ovat Kuolema Sypressin varjossa (2012) ja Kosto ikuisessa kaupungissa (2013).

Roomaan sijoittuva Villa Sibyllan kirous vie lukijan asianajajaperheen ylelliseen huvilaan, jossa tehdään väkivaltainen ryöstöyritys. Villa Sibylla oli yksi niistä huviloista, jotka oli rakennettu vuosikymmeniä aikaisemmin Via Appia Antican arkeologisesti ainutkertaiseen ympäristöön. Uranainen Katia Levrini on saanut uhkauskirjeitä ja pelkää poikansa ja miehensä puolesta. Katia pyytää apua contessa Arianna de Bellisiltä, joka on nuori, kaunis leskinainen ja ryhtynyt yksityisetsiväksi menetettyään miehensä Giovannin. Arianna havaitsee Villa Sibyllaan saapuessaan sen yllä leijuvan uhan ilmapiirin.


Hän ajoi jalavien ja lehtosaarnien runsaiden lwvistöjen varjostamaa tietä, jonka merkitys Rooman ja idän kauppareittien yhdistäjän oli ansainnut sille nimityksen regina viarum, teiden kuningatar.

Uhkailijaa jäljittäessä Arianna törmää auringonkehrän symboliin, joka liittyy antiikin mithra-kulttiin. Luotettavasta lähteestä Arianna saa tietää, että Roomaan olisi perustettu oma mafia, Banda della Magliana. Miten paljon Katian kuolema, Legio Sacrorum ja Ariannen oma menneisyys risteävät? Miten Giulian ja Katian kuolemat liittyvät toisiinsa? Kuka on salaperäinen El Lobo? Miten hän liittyy Ariannan muistista kadonneeseen kolmeen vuoteen? Ja ennen kaikkea miten kehittyy Ariannen ja Bartolomeon rakkaussuhde? Ariannan ihmissuhteita käsitellään monella eri tasolla, mutta kaikkea ei avata vieläkään. Hänen elämänsä kolmeen mieheen kätkeytyy Arianneen yhdistyvä salaisuus.

Minä tulin varoittamaan sinua. Olen seurannut sinua. Tiedän, ettet muista kaikkea sitä, mitä sinulle tapahtui sen jälkeen, kun katosit Ecuadorissa yksitoista vuotta sitten. Sillä, mitä muistat ei ole merkitystä. Sinun on tärkeä tietää vain, että olet vaarassa.


Kirjassa on kaksi pääjuonta lukuisten sivujuonien lisäksi ja käänteitä varsin kiitettävästi, myös henkilögalleria on runsas. Legio Sacrorum –uskonjärjestö tuntuu hallitsevan ja johtavan suurta kansainvälistä toimintaa, missä ei kaihdeta mitään keinoja. Arianna ajautuu useaan vaaratilanteeseen, joihin ilmaantuu aina pelastaja.

Arianna käveli juudaksenpuiden kirkkaanvihreiden lehvistöjen varjostamalla kadulla. Puu oli saanut nimensä legendasta, jonka mukaan Juudas Iskariot oli valinnut puun hirttäytymiseen. Nimen kolkkoa alkuperää oli vaikea uskoa, kun puut kaunistivat Rooman katukuvaa vaaleanpunaisella kukinnollaan maaliskuusta toukokuuhun.

Rooma ja sen tarunomaisuus ikuisena kaupunkina ja ruoantuoksut välittyvät lukijalle asti. Tapahtumapaikat, katujen ja paikkojen nimet sekä italiankieliset lauseet tuovat Italian maun elävästi esiin. Kirjassa on myös paljon kasveja kuvittamassa tekstiä, mikä nyt innostaa tietenkin minut.

Villa Sibyllan kirous on perinteinen dekkari, jonka lukee mielellään. Kerronta on sujuvaa ja mukaansa tempaavaa. En pidä toiminnalla ja väkivallalla maustetuista kovaksikeitetyistä dekkareista. Henkilökohtaisesti minua häiritsivät repliikkiviivat eli lainausmerkit on lukijaystävällisempi valinta, mutta tämä lienee makuasia.

Epäröin hieman kirjailijan tuotantoon tutustumisen aloittamista Villa Sibyllan kirouksesta, sillä tein Mankellin kanssa virheen ja aloitin keskeltä. Henkilöhahmojen historia ei rakentunut kronologisesti. Tosin Kristina Ohlssonin ja Ann Cleevesin kohdalla tästä ei ollut haittaa. Tarinaan tiivistäminen loisi enemmän jännitteitä lukemiseen ja lopun selittelyä voisi ripotella matkan varrelle.

Villa Sibylla on oikein hyvä lukukokemus viihteellisten dekkarien genressä. Vera Vala on ehdottomasti hyvin vahva lisä suomeksi kirjoittaviin dekkarikirjailijoihin. Valan ulkosuomalaisuus ja Italia-aspekti on kiinnostava ja virkistävä yhdistelmä.


Vera Vala Villa Sibyllan kirous
Gummerus 2014. Kustantajalta. Kiitoksin.


Tämä on luettu myös Kirsin kirjanurkassa

Lumiomenassa

Sinisen linnankirjastossa

Osallistun tällä Rikoksen jäljillä -lukuhaasteeseen.

Rikoksen jäljillä -lukuhaaste

Tässä myös haasteen koontini eli Villa Sibyllan kirous päättää tämän. Tämä lukuhaaste vaikutti helpolle, mutta jouduin vetämään rajoja siihen, mitä luin ja mitä kelpuutin mukaan. Eniten minua ilahdutti Flavian seikkailut eli Alan Bradley. Noudatin haasteen lukuviittoja eli minun ohjenuorana oli lukea fiktiivistä kirjallisuutta, joka käsittelee rikoksia, niiden tutkintaa, tutkijoita, rikollisia ja heidän motiivejaan.



Rikoksen hyllyllä oli mahtava haaste kesään. Kesäillat ja hyvä dekkari ovat täydellinen yhdistelmä. Luin touko-syyskuun aikana seuraavat kirjat.
Ursula Poznanski Sokeat linnut Mielenkiintoinen yhdistelmä somea (Facebook), murhia jne.
Mary Higgins Clark Kuin kaksi marjaa Olen lukenut aiemmatkin. Pidän vanhemmista enemmän.
Viveca Sten  Pinnan alla Pidin lukemastani.
Anna Lönnroth  Baselinvihreää Ekodekkari.
Kristine Olsson Paratiisiuhrit Pidän tekijän kirjoista.
Tarquin Hall Vish Puri Kohtalokkaan voikanan tapaus Hall on piristävän erilaista.
Gillian Flynn Paha paikka Tämän luin väärään aikaan. Olisin pitänyt enemmän, jos en olisi lukenut erästä Keltaisen kirjaston kirjaa juuri aiemmin. Olisin silloin antanut tälle kirjalle paremman mahdollisuuden.
Markus Ahonen  Jäljet Minulle tarjoutui tämän myötä mahdollisuus lukea ensimmäinen e-kirjani. Tämä on myös ainoa e-kirja, josta olen tehnyt blogitekstin.
Alan Bradley Piiraan makea maku Flavia valloitti minut. Haluan lukea koko sarjan.
Vera Vala Villa Sibyllan kirous Italia ja dekkari ovat vastustamaton yhdistelmä.

 Jätin joitakin luettuja kirjoja listaamatta, koska pitäydyin selvissä dekkareissa. Esimerkiksi tuo Olsson on vähän niin ja näin. Luin siis 11 dekkaria kesän aikana. En ole listannut tähän trillereitä.

4 kommenttia:

  1. Minä hupsu en ole vielä lukenut yhtään Vera Valan dekkaria. Tykkään Italiasta ja jo siksi minun pitää ehtiä lukea myös Vera Valaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin pidän Italiasta. Et tiedä, kuinka odotan Orianan elämäkertaa. En yleensä ole noiden ystävä. Toki luen toisenkin tänä syksynä, muusikon...Pelkäsin, miten Valan kanssa käy... luin sen niin tuon Bradleyn jälkeen. Hän joutui tosi pahaan väliin. Mutta minä pidin. Lue ihmeessä. Suosittelen.

      Poista
  2. Minäkin aloitin Valan tuotantoon tutustumisen tästä kirjasta, ja pääsin ihan hyvin mukaan. Tämä oli aivan ok, toimii hyvin 'kesäkirjana', kun ei todellakaan ole liian raaka.

    Ehditpä lukea paljon haasteeseen. Hienoa! Flaviaan en ole vielä tutustunut, mutta kovasti hän on alkanut kiinnostaa - vaikka hieman epäröin, miten lapsipäähenkilö minulle toimii. Mutta kokeilemallahan se selviää. :) Lukemistasi myös Hall & Poznanski ovat sellaisia, joiden pariin haluaisin ehtiä syksyn mittaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En nyt sinun lukuun yltänyt, mutta ihan ok. Flaviaan on syytä tutustua, kyllä Harry ja Hermione ovat silotelleet tietä hänelle. Tuo ikä ei ole epäuskottava. Flavia on valloittava.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!