maanantai 1. syyskuuta 2014

Juha Ruusuvuori Koston enkeli


Sanoin että kaikki muu kävi, mutta ei salakuuntelu, koska halusin pysyä lain oikealla puolella. Aloimme puhua rahasta, mies halusi tehdä tarkan kirjallisen sopimuksen, vaikkei asia kiinnostanut minua laisinkaan.


Juha Ruusuvuori (s. 1957) on tuottelias ja arvostettu kirjailija, joka osaa sijoittaa tarinansa yhtä lailla kaukaiseen historiaan kuin nykypäivään. Ruusuvuori asuu perheineen Kemiönsaaren Taalintehtaalla. Päätoimisena kirjailijana hän on toiminut vuodesta 1993. Romaanien, näytelmien, lastenkirjojen, kuunnelmien ja sarjakuvien lisäksi hän kirjoittaa myös ajankohtaiskolumneja sanomalehtiin. Vapaa-aikanaan hän harrastaa ruoanlaittoa, purjehdusta, aikidoa sekä portugalin kieltä ja kulttuuria. Ruusuvuori on ollut kahdesti Finlandia-ehdokkaana ja voittanut muun muassa Svenska Kulturfondetin kirjallisuuspalkinnon.


En ole lukenut Ruusuvuoren aiempia kirjoja, mutta lukemani perusteella vakuutuin, että hän kirjoittaa sujuvaa kieltä ja kietoo julmaa tarinaa yhteen. Koston enkeli on psykologinen trilleri parisuhteen kipupisteistä naisen ja miehen välillä. Mia ja Harry näyttävät unelmaparilta tässä hetkessä. Kumpainenkin on nelikymppisiä akateemisen koulutuksen saaneita (esittelytekstin tekstissä termi väärin) ja menestyneitä. Poika on jo lähtenyt kotoa maailmalle lumilautailemaan kohti menestystä.


Mian ja Harryn parisuhteen perustaksi on sovittu, että kumpikaan ei ryhdy syrjähyppyihin, mutta kumpikin on lipsunut sopimuksesta. Mia kuulee ystävältään pienen vihjaisun Harrysta ja nuoresta opiskelijatyttösestä. Häntä vihjaisu alkaa kalvaa ja epätietoisuus kasvaa kasvamistaan. Elääkö Harry kaksoiselämää? Onko hänellä toinen nainen? Mia katsoo avioliiton pyhäksi, että minkä Jumala on liittänyt yhteen, sitä ihminen ei erota.


Suhteessamme ja sen erotiikassa ei ollut mitään vikaa. Ei ainakaan siihen asti, kun sain kuulla uutisen. Mutta tuona sametinsinisenä leppeänä iltana minä en vielä tiennyt, sain vasta ensimmäisen tahmean vihjeen asiasta. Enkä suostunut sitä uskomaan.


Tarinaa kerrotaan vuorotellen kummankin näkökulmasta. Koston enkeli on varsin tavallinen parisuhdedraama, jota sotkee uskottomuus. Tavallista tarinaa värittää akateeminen perhe ja tutkimustyön aihe tuo sisältöä. Harry on omistautunut tutkimusaiheelleen, terrorismin tutkimiseen, suomalaisen aktivismin historiaan ja Lennart Hohenthalin ja Eugen Schaumanin kaltaisille haamuille. Kirjan loppu on yllättävä, mutta jotenkin silti odotettu ratkaisultaan, odotettu hyvällä tavalla.


Joitakin sanavalintoja en ihan ymmärrä, (lukulaitteesta luetut uutiset vrt. tabletti), oikoluvussa on jäänyt virheitä tekstiin. Koston enkeli erottuu lopullaan eli se ei lässähdä. Ruusuvuori hallitsee tarinan kertomisen loppuun asti ja yliopistomaailma on tuttu ja mieluinen tapahtumamiljöö. Ruusuvuori kuvaa sen uskottavin kääntein.


Juha Ruusuvuori Koston enkeli
WSOY 2014. Kustantajalta. Kiitoksin.
Tämä kirja on luettu myös Mari A:n kirjablogissa

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta ja arvostelusi lupaa hyvää eli onnistunutta loppuratkaisua. Itselleni loppu on erittäin tärkeä, monesti olen pettynyt kirjaan heikon loppuratkaisun takia. Joskus olen jopa lukiessani miettinyt, että tämä kirjailija tuskin onnistuu loppuratkaisussaan.

  Ruusuvuori on minulle tuntematon kirjailija, täytyypäs pitää hänet mielessä kirjastossa käydessäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku voi pettyä loppuun, mutta kirjan genre on psykologinen trilleri, joten tuo elementti toteutuu tässä lopussa. Ilman sitä tuo nainen voisi selittyä salatulla tyttärellä tms. Suosittelen tätä kirjaa.

   Poista
 2. Oho, tääkin ollaan luettu samaan aikaan. Samoja ajatuksia tästäkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin, että luetaan samaan aikaan. Helppo noukkia sinun linkki. Ja ajateltukin samaan suuntaan. Mitähän sinä seuraavaksi luet?

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!