tiistai 24. kesäkuuta 2014

Viveca Sten Pinnan alla
Ruotsalainen Viveca Sten (s. 1959) on juristi, joka on siirtynyt täysipäiväiseksi dekkarikirjailijaksi. Hän asuu Tukholmassa ja viettää kesät Sandhamnin saarella, joka on myös Pinnan alla -kirjan tapahtumapaikka. Stenin dekkareissa rikostutkijoiden perhe ja ihmissuhteet työn ulkopuolella nousevat tärkeään rooliin. Viveca Stenin Sandhamn-sarjan aiempia kirjoja ovat Syvissä vesissä, 2012 (I de lugnaste vatten 2008) ja Sisäpiirissä, 2013 (I den innersta kretsen 2009). Stenin Sandhamn-tarinoista on tehty TV-sarja Murha Sandhamissa. Kirjan on suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom.

Sarjan kolmannen osan Pinnan alla (I grunden utan skuld, 2010) tapahtumapaikkana on Sandhamnin idyllinen ulkosaaristo. Nuori nainen, Lina, katoaa jäljettömiin syksyisenä myrsky-yönä. Tuloksettomien etsintöjen jälkeen Linan epäillään tehneen itsemurhan hukuttautumalla mereen. Nora Linde kuulee juhlissa, että omalla aviomiehellä on toinen nainen, joten hän pakenee talvilomalle Sandhamniin poikiensa kanssa. Lasten leikkiessä metsässä he löytävät eläinten näkyviin kaivamia ruumiinosia. Nora alkaa selvittää tapausta ystävänsä Thomas Andreassonin kanssa.

Thomas tarkasteli Noraa valppaana. Noran arvaukset osuivat usein oikeaan, ja Nora oli osoittautunut poliisimaisen tarkkavaistoiseksi monta kertaa aiemmin. Se liittyi luultavasti juristin koulutukseen, arveli Thomas. Poliisien tavoin Nora oli joutunut harjoittelemaan loogista ajattelua ja analyyttisyyttä. Poliisipäällystöltä ei suinkaan sattumalta edellytetty oikeustieteen tutkintoa.
”Selittäisitkö tarkemmin?”
Nora hypisteli keittiön pöydällä olevaa kynttilänjalkaa.
”Mietin, olisiko murhaaja voinut piilottaa ruumiinosat kotiinsa ja odottaa pölyn laskeutumista.”


Niukat johtolangat johtavat lopulta yli sadan vuoden takaisiin tapahtumiin. Tarinassa kuljetetaan päällekkäin kahta kertomusta kahdella eri aikatasolla. Toinen on nykyaika ja toinen alkaa vuonna 1899. Tarinat nivoutuvat yhteen aivan lopussa jopa vähän teennäisenkin tuntuisesti.

Thorwaldia oli etsitty saarelta. Hänen huhuttiin karanneen kotoa. Arvidille oli ollut pettymys, ettei Thorwald ollut uskoutunut hänelle, mutta toisaalta hän ei voinut moittia ystäväänsä.

Arvid oli omin silmin nähnyt Thorwaldin mustelmat yhteisillä uintiretkillä samoin kuin Gottfridin vyön jäljet. Thorwald oli ollut vuoteenomana viikon juhannuksen aikaan, ja Vendelan ilmeestä Arvid oli ymmärtänyt, että ystävä oli ollut todella huonossa kunnossa.

Pinnan alla on helppolukuinen, perinteinen dekkari, ehkä vähän liiankin helposti ennalta arvattavissa. Kirjan luvut ovat hyvin lyhyitä, usein vain 2-3 sivun pituisia, joten kertojat, aikakaudet ja näkökulmat vaihtuvat tiuhaan. Sandhamnin saaristomiljöö ja historialliset kuvaukset ovat kiinnostavia. Kosto ja oikeuden hakeminen omiin käsiin on keskeinen teema. Pinnan alla dekkarin poliisien Thomas Andreassonin ja Margit Grankvistin roolit eivät ole keskeisiä tai sen enempää perinteinen poliisien tekemä tutkintatyö. Keskiössä on keskeisten henkilöiden repaleiset ihmissuhteet sekä rakastamisen vaikeudet. Takaumat tuntuvat paikoin tylsille, mutta ovat juonen kannelta tarpeellisia. Rikos selviää oikeastaan kaiken muun ohessa. Pinnan alla on erinomainen kesädekkari mökki-illan ajanvietteeksi.


Viveca Sten Pinnan alla
WSOY 2014. Kustantajalta.


Yöpöydällä blogissa on myös pidetty tästä kirjasta.

Osallistun tällä kirjalla Rikoksen jäljillä-lukuhaasteeseen Oksan hyllyllä
 

2 kommenttia:

  1. Nyt on kerrankin sellainen tilanne, että olen nähnyt TV-sarjan, mutta en lukenut kirjoja. TV-versio oli kyllä ihan kelvollista katsottavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu minulta TV-sarja on mennyt ohi. Sten kirjoittaa hyvin ja hieman eri näkökulmasta.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!