lauantai 28. joulukuuta 2013

Stefan Casta Sohvin puukirja

Kirjan takakannessa kerrotaan, että tämä on kolmas Sohvin luontokirjastossa. Aiemmat ovat Sohvin marjakirja ja Sohvin kukkakirja. Samaan sarjaan kuuluisi vielä Sohvin sienikirja, mutta sitä ei ole valitettavasti suomeksi. Toivottavasti olisi oikein kirjoittaa, että ei ole vielä.Sohvin puukirjassa opastetaan tunnistamaan puulajeja. Miten eri puulajit voi tunnistaa?  Sohvi tutustuttaa 16 puulajiin kuvin ja sanoin. Puulajit ovat  haapa, koivu, tammi, ruotsinpihlaja, lehmus, vaahtera, hevoskastanja pyökki, tervaleppä, jalava, mänty, kuusi, saarni, pihlaja, raita ja pähkinäpensas. 

Etukansissa lehdet ovat kesäasussa ja takana syysväreissä. Usein jo ruotsalaisissakin lastenkirjoissa lajit ovat liian eksoottiset meille. Sohvin omat tietoruudut täydentävät tietoa kasvioppimaisesti. Sovi tarjoilee myös visaisen pähkinän lukijalle jokaisella aukeamalla. Hevoskastanjan kerrotaan olevan kaikkien lasten puu, koska siemenet ovat mukavan sileitä, niitä voi painaa poskea vasten. Siinä voi tulla poru, että saadaan hedelmys rikki ja siemenet esille.

Tutkimusretki johdattaa lukijan puiden lisäksi sieniin, jäkäliin ja pikkunisäkkäisiin, perhosiin, lintuihin ja pikku ötököihin. Stefan Castan teksti on asiantuntevaa ja helppotajuista. Bo Mossbergin kauniit kuvat ovat tuttuja monille hänen kukka- ja sienikirjoista sekä etenkin kämmekkäkirjoista.

Parempaa puukirjaa ei helpolla löydä, joitakin kiehtovia on englanniksi. Sovin puukirja sopii lapselle tai aikuiselle, itse ostin itselleni.

Stefan Casta Bo Mossberg Sohvin puukirja
Kustannus Mäkelä 2007 Kotikirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!