keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Blogistanian lukumaraton 16.7 menossa







Aloitan lukumaratonin tänään klo 15.00









Kuva: Denise Kerbs, CC BY 2.0


Logoksi muokannut: Emmi T.



Ohjeet löytyvät Lukutoukan blogista.













16.7 klo 15.00

Hermann Hesse Matka aamun maahan




Aloituskirjana minulla on Hermann Hesse Matka aamun maahan, Kirjayhtymä Arenasarja, 1975. Matka aamun maahan on suomentanut saksankielisestä alkuteoksesta Die Morgenlandfahrt Kai Kaila. Matka aamun maahan ilmestyi vuonna 1932. 88 s.


Teos Matka aamun maahan kertoo toivioretkeläisistä, mystisestä idänmatkaajien veljeskunnasta. Tarinan kertoo jäsen, joka noviisivuoden jälkeen sitoutuu yhteisöön. Hänen on lupa kertoa ja kuvailla omat elämyksensä, kunhan ei paljasta veljeskunnan salaisuutta. Teemana on toivioretki, mutta yhtä hyvin myös matka itseen.


Idänmatkalaisten yhteisöön liittymisen edellytyksenä oli, että jokaisella oli oma yksityinen päämääränsä, vaikka järjestön pyrkimyksenä on tarkoin määrätyt korkeat tavoitteet. Kertoja vähättelee omaa tavoitettaan ja määrittelee sen haluksi nähdä kaunis prinsessa Fatme ja saavuttaa hänen rakkautensa.

Ryhmän palvelija Leo häviää keskeyttäen matkan ja myöhemmin kun kertoja luulee veljeskunnan lakanneen jo olemasta, hän joutuu sen kuultavaksi, ryhmä on siis yhä olemassa. Tämän enempää tarinaa ei voi avata ilman että avaa liikaa.

Ajankohtana on suursodan päättymisen jälkeinen aika. Jokaisen veljen tavoitteena oli Novaliksen sanat: mihin jäimmekään? Aina kotiin. Hessen henkilöt ovat usein symbolistisia, joilla hän kuvaa niitä pyrkimyksiä ja tavoitteita, mitä hän itsessään kirjailijana tuntee. Ihannoitu personoitu edustaja, johon päähenkilö pyrkii samaistumaan, on tyypillinen hänen teksteissään, olkoon se vaikka Buddha tai Nietzsche. Hessen ajatuksia on liitetty poliittiseen maailmankuvan, 1930-luvun Saksaan niin kirjassa Matka aamun maahan kuin Lasihelmipelissäkin. Tietynlainen hämäryys ja paikoin vaikeaselkoisuus kuuluu kirjailijan kuvaan.


Matkaa aamun maahan on sanottu Lasihelmipelin johdatukseksi. Matka aamun maahan on pohjimmiltaan matka kotiin, itseen.

Osallistun tällä kirjalla 14 nobelia eli 14 nobelistin teosta-haasteeseen. Jokken kirjanurkka


16.45

Hessen jälkeen siirryn matkaamaan Kuninkaantielle kuvakirjan pariin klo 16.45 ja 88 sivua rikkaampana. Carlos da Cruz & Janne Haikari Kuninkaantie matka historiasta nykyaikaan 2014

















Kirjan takakansi kertoo kirjan sopivan erityisesti sopii erityisesti alakouluikäisille. Kuninkaantie matka historiasta nykyaikaan on tiedontäyteinen kuvakirja. Kirjoitan tästä erillisen blogitekstin viimeistään lauantaina.













Sain Kuninkaan tien valmiiksi 18.00 ja Kuninkaantieltä vaihdan erilaisiin maisemiin





18.05




Gide: Pastoraalisinfonia 154 s. Lisään lukumaratonin jälkeen blogitestin tähän.


Nyt keskityn lukemiseen.

Osallistun tällä kirjalla 14 nobelia eli 14 nobelistin teosta-haasteeseen Jokken kirjanurkassa.

Sain Giden loppuun 20.25.


20.35

Aloitan Mariana Alcoforadon Sisar Marianan rakkauskirjeitä. Gide kävi sen verran voimille, että ihan dekkariin en pystyisi tarttumaan.

Sain valmiiksi Sisar Marianan rakkauskirjeet 21.45 ja mietin jatkoa.

21.45

Siirryn mukavaan olotilaan Paratiisiuhrien kanssa sulkien koneen. Tällä kertaa minun kokoelmani ei ole oikein muihin verrattavissa, kun kirjani ovat pieniä. Sisar Marianakin leveys on 11cm ja sivumäärä on 69. Pleijel on myös pienoisromaani, mutta Mariana on... miniatyyrikirjanen? Aloitin Pleijelin lukemisen, mutta tuskastuin. Kolmiodraama ja niin vaikea, menneisyys ja kaikki suhde isään ja äitiin, en oikein tiennyt kehen eli kuka oli milloinkin läsnä. Jätin kylmästi kesken. Mari a on tulkinnut kirjaa blogissaan. Aloitin Kristina Ohlssonin Paratiisiuhrit. Olin odottanut kirjan ilmestymistä.







8.30

Jatkan lukemista

Vielä on jäljellä Hitsi vieköön ja Ibrahimi Ajan riekaleita. Eli lähden lukemaan toista noista. Katsellaan....

Ehdin lukea ensimmäisen ja jälkimmäisestä 117 sivua. Luin lukumaratonin päätyttyä loppuun.



Luin yhteensä 985 sivua.

Joukossa oli siis lastenkuva kirja, lasten satukirja, hyvin ohuita ja kapeita kirjoja. Bloggaan erikseen kirjat Hitsi vieköön!, Kuninkaantien, Ajan riekaleet sekä Paratiisiuhrin.



Tämä oli mahtava kokemus, tein tämän vasta toisen kerran.

8 kommenttia:

  1. Mukavaa lukumaratonia Ulla! :) Odotan, josko ehdit lukemaan Ohlssonin Paratiisiuhrit ja näkemyksiäsi siitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta. Uskoisin ehtiväni lukemaan Paratiisiuhrit. Olen ajatellut, että Arjen riekaleita saattaa jäädä kesken. Olen sijoittanut sen viimeiseksi. Luen vähemmän sivuja kuin viimeksi, vaikka kirjoja varmaan yhtä monta. Nippuni on aika keveä nyt, mutta ei kepeä. Kuvakirjakin joukossa.

      Poista
  2. Hesse ja Kuninkaantie jäivät kiinnostamaan! Gidetäkään en ole lukenut. Ehdit kyllä lukea paljon, tsemppiä loppurutistukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gide on mielenkiintoinen. Yhden kirjan jätin kesken eilen ja siirryin Ohlssoniin. Kaksi kirjaa on jäljellä.

      Poista
  3. Dekkarit ovat todella sopivia maratonkirjoiksi, minäkin luin viime vuonna Poznanskin Viiden maratonin aikana.
    Hyvä, että osasit jättää maratonillakin kirjan kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli vielä varma dekkari. Pleijel ei vaan lähtenyt. Vika oli varmaan minussa. Olin lukenut juuri Giden, ja jos toinen kirjoittaa selkeän tarinan ja seuraava vääntää minut täysin solmuun. En tiennyt kuka ja ketä. Luovutin. Nyt olen sippi. Unet kutsuvat.

      Poista
  4. Hyvä maratonmatka ja mielenkiintoisen erilaisia kirjoja. Tuo Pastoraalisinfonia kiinnostaa minuakin, joskus aloin sitä ranskaksi osana kielenopintoja, mutta kesken jäi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pastoraalisinfonia on erinomainen kirja. Olen lukenut sen joskus aiemmin. Nyt minuun teki erityisen vaikutuksen kirjan loppu. Minusta tuntuu, että maratonin rankin vaihe on naputtaa kirjat blogiin. Erilaisuus auttoi lukemista. Pastoraalisinfonian jälkeen en olisi pystynyt tarttumaan dekkariin eli piti lukea hieman samanlaista.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!