lauantai 26. maaliskuuta 2016

Kotimaiset mieskirjailijatKotimaiset mieskirjailijat

Olen jotensakin hukassa kotimaisten mieskirjailijoiden kanssa. Katalogeissa vilisee nimiä, jotka eivät sano minulle mitään.

Nämä ovat suosikkejani:
 • Haahtela, 
 • Bargum
 • Andersson,
 • Hyry
 • Jääskeläinen
 • Rinnekangas
 • Ollikainen
 • Seppälä
 • Sund
 • Westö

Nyt saat luvan kertoa minulle, kenen mieskirjailijan tuotantoon minun olisi hyvä tutustua? Kerro kirjailija ja suosikkiteoksesi. Haahtela on varmaankin hyvä vinkki tyylini edustajaksi. Huumorista tai rajuista dekkareista en välitä. Kotimainen dekkari on mysteeri niin miesten kuin naisten osalta: en lue.

Nämä olen löytänyt / löytämässä


 • Itkonen Juha (lukupinossa Anna minun rakastaa enemmän)
 • Konstig Joonas
 • Kuusi Janne Sielusta sieluun (lukupinossa Sielusta sieluun)
 • Melender Tommi
 • Mäkelä Hannu 
 • Nyholm Tuomas (lukupinossa Sinun edestäsi vuodatettu)
 • Pulkkinen J. P. Puhu Eevalle
 • Raittila Hannu
 • Ruusuvuori Juha
 • Skiftesvik Joni Suolamänty
 • Väisänen Hannu Elohopea


Laitan alle virikkeellisen listan, mitä kirjaa suosittelet joltakulta näistä kirjailijoista? Rajaan aiheen nykykirjailijoihin.

Kenet yleensä ja kenet näistä minun tulisi huomioida? Mainitse myös teos! Vaikka teos on lukupinossa maininnalla, niin kannusta minua, anna saatesanat innostumiseen)


25 kommenttia:

 1. Varmasti kaikki mainitsemasi ovat hyviä:

  Näistä Itkonen on naisten suosiossa, ja myös mainitsemasi kirja. Hannu Väisästä on kehuttu, Hannu Raittilan Canal Grandesta pidin. Minusta nykymieskirjailijoista eniten luultavasti myyvät Ilkka Remes, Reijo Mäki, Jari Tervo ja Kari Hotakainen, joka on myös naisten suosiossa, kuten myös Mäki ja Tervokin. Naisten ehdoton ykkösmiesnykykirjailija lienee Tuomas Kyrö, jonka tätä mielensä pahoittaja juttua en ole koskaan ymmärtänyt ja inhoan, joudun työssäni vastaamaan aika paljon valituksiin, eli ei vapaa ajalla enää naurata.

  Kalle Päätalo hallitsi eläessään myyntilistoja, ja myös Lasse Lehtinen ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo myynnit ohitan, niillä ei ole minulle naisissakaan merkitystä. Kyrö ei naurata minua minua, vaan ärsyttää ja loukkaa. Huomispäivän vanhus on sivistynyt, lukenut, jota toivottavasti myös tervehtimään tulleet lapset ja lapsenlapset. Kurja huumori on revittävä jostain muusta kuin vanhusten englannista tms. Toivottavasti omaavat edes jonkinlaisen työuran. Ainoastaan Antti Litja saa kiitokseni.
   Päätaloja ostin isälleni ja aion jonkun lukaista ihan uteliaisuudesta. En ole koskaan lukenut Remestä, Mäkeä, Tervoa ja ei ole edes suunnitelmissa.

   Jostain tuon oman listani temmoin. Niihin tunnen uteliaisuutta, mielenkiintoa... osa nimistä täysin outoja ennen tätä.

   Poista
 2. Ulla, mun ei tarvii varmaan sanoa mitään, sillä tiedät ilmankin. :) Jos muuten et ole lukenut Elias Koskimiehen Ihmepoikaa, niin sitä suosittelen lämpimästi, koska se on aivan hervottoman hauska. Lisäksi Mikko Rimmisen Nenäpäivä tuli mieleen myöskin juurikin sen hauskuuden ja erinomaisen lahjakkaan kielen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, hyvin sanottu. Luulen, että teikäläinen sai minut tekemään tämän postauksen. Paljolti tuo yksi kirja on syypää tähän. Aion tutkia sen sisällön, kunhan saan sen käsiini. Minulla on muuten runokirjat sekaisin, haluaisin löytä Tuan....

   Olen lukenut Ihmepojan. Itse asiassa pidin siitä. Rimmistä en ole uskaltanut kokeilla.

   Ei listani kirjoista kukaan muu..?

   Poista
  2. Listallasi olevat, Melenderiä lukuunottamatta, ei ehkä ole oikein mun juttuja. Kuitenkin niin, että listallasia on monia, joista yleisesti tykätään paljon, joten kirjoitin nyt ihan pelkästään henk.koht. pohjalta. Jos joku toinen pitäisi valita listalta, niin sanoisin ehkä Mäkelä.

   Poista
  3. Tuo minua sai miettimään, kun yleisesti pidetään ja minä en tiennyt edes nimiä ennen tätä kevättä. Onko tuo uusin paras aloittaja Melenderiin? Minulla on omana tuo Ranskalainen ystävä.

   Poista
 3. Suomalaiset miehet --- tämä on paha. Rimminen, Kyrö, Hotakainen, Vuorinen, anteeksi vaan, mielestäni ehkä maailmankaikkeuden toisiksi huonointa kirjallisuutta.
  Tervo, Westö, Kaj Korkea-aho, Tommi Kinnunen, Jussi Valtonen, Remes ja Timo Parvela parempia, mutta toistavat hieman liikaa itseään tai muuten ideat loppuu.

  Suosikkejani ovat Jukka Parkkinen, erityisesti Suvi Kinokset, Jaakko Hämeen-Anttila ja Jaakko Heinimäki.
  Heinimäki on uusi tuttavuus, jota vasta esittelin hieman blogissani.

  Yhtenä tuntemattomampana helmenä Juha Ruusuvuoren Muukalainen Rantaruotsissa. Hauska faktahkokirja Pohojanmaalta. Hauskoja oivalluksia. Muut kuuntelemani Ruusuvuoren kirjat ovat olleet tuon jälkeen hieman laimeita, mutta ei niin, että en kuuntelisi lisää.

  Dekkaristeista suosikkini taitaa olla Pekka Hiltunen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taitaa olla Kaj Korkea-ahon kirja hyllyssä.
   Voin vain nyökytellä osalle kanssasi, kun ei iske...
   Ruusuvuoren Koston enkelistä pidin.

   Poista
 4. Suosittelemaan en periaatteesta ryhdy, mutta näistä listallasi olevista olen pitänyt: Konstig: "Perkele", Melender: "Onnellisuudesta". Muita: Arne Nevanlinna, Markku Envall tuotantoineen sekä Jarmo Ihalainen: "Mitä miehen pitää" sekä dekkaristi Simo Hiltusen "Lampaan vaatteissa" olivat mieluisia. Bargum ja Westö kuuluvat kestosuosikkeihini, mutta Hyryn tuotannosta en ole saanut otetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takkutukka Nevanlinna tulisi olla tuolla luetuissa. Unohdin. Nuo Konstig, Melender kiinnostavat. Ihalaista olen harkinnut.

   Poista
 5. Akateemikko Veijo Meren lyhytproosateokset ovet nyt lukulistallani, joten suosittelen niitä sinulle. Tykkäisit varmaan Suku-teoksesta.
  Jussi Valtosen teokset ovat hienoja, blogistani löytyy Finlandiavoittajateoksen He eivät tienneet mitä tekivät lisäksi novelliteos Vesiseinä ja Siipien kantamat, suossittelen näitä psykologisia teoksia.
  Petri Tamminen on uusi tuttavuus ja Meriromaani oli mielenkiintoinen ja ajattelin lukea seuraavaksi Enon opetukset. Lipasti on kestosuosikkini, Naapurista on hyvä aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pitäisi tosiaan kokeilla jotain Mereltä. Lukioaikana näin häntä usein samassa antikvariaatissa, jossa kävin. Hänen puoliso opetti läheisessä lukiossa. Pitääkin etsiä tuo Suku.

   Valtoseen en innostunut. Tamminen ja Lipasti, olen huomioinut kummankin nimenä, mutta kirjat eivät ole osuneet kohdalleni.

   Poista
 6. Tämä on minullekin aika vierasta aluetta, mutta heitänpä tähän ainakin Hannu Väisäsen Vanikan palat -kirjan, joka oli todella sympaattinen kirja. Tarina ilmeisesti jatkuu Toiset kengät -kirjassa, jota en ole vielä lukenut. Main ehdottoma Valtosen Siipien kantamat oli hieno kirja, mutta se ei ilmeisesti kiinnosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksihän noiden miesten nimissä toistuu tuo etunimi?
   Siipien kantamat aion lukea. En voi yhden kirjan perusteella hylätä lopullisesti. Jos olisi vaikka ohuempi. Sinun ja Main suositus on vahva, koska luen paljon samaa, olen pitänyt samoista jne.

   Poista
  2. Minusta tuo Siipien kantamat oli jopa parempi kuin Finlandiakirja.

   Poista
  3. Siipien kantamat meni lukulistalle.

   Poista
 7. Minulla on ollut vähän sama dilemma kuin sinulla. Omasta lukemattomien kuplastani olen tähän mennessä saanut luettua Rimmisen, Tammisen, Carpelanin - ehkä suomenruotsalaiset ovat jo oma lukunsa. Ja viimeksi Olli Jalosen, jota vuosia välttelin. Pidin kovasti tuosta Miehiä ja ihmisiä - romaanista, joka ilmeisesti on aika erilainen kuin hänen aikaisempi tuotantonsa. Carpelan ja Jalonen ylitse muiden minun kokemuksessani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta, että suomenruotsalaiset ovat oma lukunsa. Carpelan, Colliander tietenkin. Yritän nyt etsiä näitä nykyhemmoja, joiden nimet eivät sano minulle mitään, mutta heitä kehutaan blogeissa. On helpompi tietää nimiä ja todeta, että ei sovi minulle. Mieleni menee apeaksi, kun nimi helisee tyhjää.

   BTW Sen sijaan havahduin äsken ruotsalaiseen kirjailijaan. Aion etsiä käsiini kirjan Klas Östergren Herrasmiehet.

   Poista
 8. Hannu Raittila! Marsalkka, Pamisoksen purkaus tai Canal Grande.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raittilaa en ole lukenut, mutta noista jälkimmäisin on hyllyssäni.

   Poista
 9. Suosittelen tietty omia suursuosikkejani: Antti Tuuria ja Petri Tammista! Luepa Tuurilta ihan mitä vaan, ja Tammiselta vaikkapa Meriromaani. Ja Väisäseltä suosittelen Taivaanvartijoita - se on aivan ihana kirja! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara vinkeistä. Varasin Taivaanvartijat kirjastosta ja haen tänään. Meriromaania olen katsellut kaupassa.

   Poista
  2. Sara lueskelen Taivaanvartijoita ja olen hämmentynyt, ihastunut.

   Poista
 10. Ostin äidilleni äitienpäiväksi Sielusta sieluun -kirjan, luin sen tietysti ennen, ja se oli järkyttävän hyvä. Kumma ettei kirjasta ole pidetty minkäänmoista meteliä, se on aivan Finlandia-palkintotasoa. Mieskirjailija, ja kertoo naisista. Eikä millään tavalla "miesnäkökulma"kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloittelin tätä eilen. Vaikuttaa hyvälle. En ole minäkään blogeissa havahtunut kirjailijaan, mutta jatkossa luen. Kiitos kommentista.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!