lauantai 19. heinäkuuta 2014

Ingrid Holmberg ja Pelle Holmberg Herkkuja sienistä


Tein blogikirjoituksen tästä kirjasta keväällä.




Katsotaan nyt tätä Ingrid Holmberg ja Pelle Holmbergin HERKKUJA SIENISTÄ kirjaa sienten kanssa. Tällä hetkellä maastossa on kantarelleja ihan mukavasti. Niitä on ollut juhannuksesta lähtien. Kantarelli ei ole mielisieneni, mutta menettelee. Ostamaan en lähtisi, kuivat koppurat eivät kiinnosta. Itse ne on haettava.  Mieluiten keräisin vain herkkutatteja. Voisi luulla, että sienten tuntemus perheessä tarkoittaisi lajeja lajien jälkeen. Mutta ei. Isohaperoa keräämme sen sadon alettua seuraavaksi. Jonkin verran suppilovahveroa, mutta en viitsi edes mainita kosteikkovahveroa erikseen, sillä se on niin kuriositeetti. Holmbergien kirja on jotain uutta ja uudistunutta smetana-muna-kerma saralla eli perinteisessä sienikeittiössä.

Tällä valikoimalla pärjää hyvin.






Juures-kehnäsienigratiini s. 49  Nyt sienenä on keltavahvero.





JUURES-KANTARELLIGRATIINI

- 1,5 l keltavahveroita (tai muita sieniä)
- öljyä paistamiseen
- 3 sipulia ohuina viipaleina
- 200 g naurista
- 200 g porkkanaa
- 100 g palsternakkaa
- 200 g kyssäkaalia
- 3 dl kermaa (tai 1 dl öljyä ja 2 dl vettä)
- 1 dl sieni- tai kasvislientä
- 1,5 tl suolaa
- pippuria
- 1 rkl silputtua timjamia
- 1 dl juustoraastetta

Paista kantarellit öljyssä kuumalla pannulla, kunnes neste haihtuu, lisää sipulit. Leikkaa (tai raasta) juurekset ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kerma ja liemi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää juurekset ja hauduta kunnes ne vähän pehmenevät. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää vettä, jos juurekset vaikuttavat liian kuivilta. Lisää sieni-sipulipaistos ja kaada uunivuokaan ja ripottele juustoraaste päälle. Paista 200 asteessa, kunnes juurekset ovat pehmeitä (n. 30 min.).







SIENI-MOZZARELLA-MANGOLDIPIIRAKKA
Pohja (28 cm piirakkavuoka):

- 3,5 dl vehnäjauhoja
- 100 g juoksevaa margariinia
- 0,5 tl suolaa
- 0,5 dl vettä
- 1 kananmuna
- 0,5 dl väkiviinaetikkaa


Täyte:

- 1 l tuoreita sieniä paloiteltuina
- öljyä paistamiseen
- 1 sipuli silputtuna
- 200 g tuoretta lehtimangoldia
- 2 dl ranskankermaa
- 3 kananmunaa
- paketti mozzarellaa (125 g)
- 7 halkaistua kirsikkatomaattia
- suolaa ja pippuria

Sekoita jauhot, margariini ja suola. Lisää vesi, kananmuna ja etikka keskenään sekoitettuina. Sekoita nopeasti tasaiseksi ja jäähdytä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Paista sienet öljyssä kuumalla pannulla, kunnes neste haihtuu, lisää öljy ja sipuli ja ruskista hieman. Silppua mangoldi ja lisää se aivan hetkeksi paistumaan. Ota pois liedeltä. Sekoita ranskankerma ja kananmunat ja lisää ne sieniseokseen. Mausta.

Painele taikina kostutetulla lusikalla piirakkavuokaan. Esipaista noin 10 minuutin ajan 225 asteessa. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle ja lado päälle mozzarellaviipaleet ja kirsikkatomaatin puolikkaat. Paista alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Lehtimangoldin maku sopii hienosti yhteen sienten kanssa.






KANTARELLI-KASVISMUNAKAS


- 250 g kantarelleja tai muita sieniä (kirjan ohjeessa tarkoitetaan varmaan kuivia sieniä?)
- 1 tl öljyä
- 1 tl currya
- puolikas porkkana raastettuna
- 2 cm purjoa viipaloituna
- 2-3 suikaletta keltaista paprikaa
- 4-5 jauhosavikan lehteä
- 0,5 rkl korianteria tai persiljaa silputtuna
- 2 kananmunaa
- suolla ja pippuria


Paista kantarellit öljyssä kuumalla pannulla, kunnes neste haihtuu, lisää öljy ja curry. Lisää vihannekset ja paista, kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää yrtit ja suola. Vatkaa munat ja pippuri ja kaada seoksen päälle. Paista miedolla lämmöllä, kunne pinta alkaa hyytyä. Käännä ja paista vielä hetki toiselta puolen.





Kokeiluni perusteella voin suositella kirjan ohjeita. Maistuvaa ja hyvää ruokaa.

Kuvat  Ulla S. ©

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!