Tein blogikirjoituksen tästä kirjasta keväällä.
Katsotaan nyt tätä Ingrid Holmberg ja Pelle Holmbergin HERKKUJA SIENISTÄ kirjaa sienten kanssa. Tällä hetkellä maastossa on kantarelleja ihan mukavasti. Niitä on ollut juhannuksesta lähtien. Kantarelli ei ole mielisieneni, mutta menettelee. Ostamaan en lähtisi, kuivat koppurat eivät kiinnosta. Itse ne on haettava. Mieluiten keräisin vain herkkutatteja. Voisi luulla, että sienten tuntemus perheessä tarkoittaisi lajeja lajien jälkeen. Mutta ei. Isohaperoa keräämme sen sadon alettua seuraavaksi. Jonkin verran suppilovahveroa, mutta en viitsi edes mainita kosteikkovahveroa erikseen, sillä se on niin kuriositeetti. Holmbergien kirja on jotain uutta ja uudistunutta smetana-muna-kerma saralla eli perinteisessä sienikeittiössä.
Tällä valikoimalla pärjää hyvin.
Juures-kehnäsienigratiini s. 49 Nyt sienenä on keltavahvero.
JUURES-KANTARELLIGRATIINI
- 1,5 l keltavahveroita
(tai muita sieniä)
- öljyä paistamiseen
- öljyä paistamiseen
- 3 sipulia ohuina
viipaleina
- 200 g naurista
- 200 g porkkanaa
- 100 g palsternakkaa
- 200 g kyssäkaalia
- 3 dl kermaa (tai 1 dl
öljyä ja 2 dl vettä)
- 1 dl sieni- tai
kasvislientä
- 1,5 tl suolaa
- pippuria
- 1 rkl silputtua
timjamia
- 1 dl juustoraastetta
Paista kantarellit
öljyssä kuumalla pannulla, kunnes neste haihtuu, lisää sipulit. Leikkaa (tai
raasta) juurekset ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kerma ja liemi ja kuumenna
kiehuvaksi. Lisää juurekset ja hauduta kunnes ne vähän pehmenevät. Mausta
suolalla ja pippurilla. Lisää vettä, jos juurekset vaikuttavat liian kuivilta.
Lisää sieni-sipulipaistos ja kaada uunivuokaan ja ripottele juustoraaste
päälle. Paista 200 asteessa, kunnes juurekset ovat pehmeitä (n. 30 min.).
SIENI-MOZZARELLA-MANGOLDIPIIRAKKA
Pohja (28 cm
piirakkavuoka):
- 3,5 dl vehnäjauhoja
- 100 g juoksevaa margariinia
- 100 g juoksevaa margariinia
- 0,5 tl suolaa
- 0,5 dl vettä
- 1 kananmuna
- 0,5 dl väkiviinaetikkaa
Täyte:
- 1 l tuoreita sieniä
paloiteltuina
- öljyä paistamiseen
- 1 sipuli silputtuna
- 200 g tuoretta
lehtimangoldia
- 2 dl ranskankermaa
- 3 kananmunaa
- paketti mozzarellaa
(125 g)
- 7 halkaistua
kirsikkatomaattia
- suolaa ja pippuria
- suolaa ja pippuria
Sekoita jauhot,
margariini ja suola. Lisää vesi, kananmuna ja etikka keskenään sekoitettuina.
Sekoita nopeasti tasaiseksi ja jäähdytä jääkaapissa noin puoli tuntia.
Paista sienet öljyssä
kuumalla pannulla, kunnes neste haihtuu, lisää öljy ja sipuli ja ruskista
hieman. Silppua mangoldi ja lisää se aivan hetkeksi paistumaan. Ota pois
liedeltä. Sekoita ranskankerma ja kananmunat ja lisää ne sieniseokseen. Mausta.
Painele taikina
kostutetulla lusikalla piirakkavuokaan. Esipaista noin 10 minuutin ajan 225
asteessa. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle ja lado päälle
mozzarellaviipaleet ja kirsikkatomaatin puolikkaat. Paista alatasolla 200
asteessa noin 30 minuuttia.
Lehtimangoldin maku sopii
hienosti yhteen sienten kanssa.
KANTARELLI-KASVISMUNAKAS
- 250 g kantarelleja tai muita sieniä (kirjan ohjeessa tarkoitetaan varmaan kuivia sieniä?)
- 1 tl öljyä
- 1 tl currya
- puolikas porkkana raastettuna
- 2 cm purjoa viipaloituna
- 2-3 suikaletta keltaista paprikaa
- 4-5 jauhosavikan lehteä
- 0,5 rkl korianteria tai persiljaa silputtuna
- 2 kananmunaa
- suolla ja pippuria
Paista kantarellit öljyssä kuumalla pannulla, kunnes neste haihtuu, lisää öljy ja curry. Lisää vihannekset ja paista, kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää yrtit ja suola. Vatkaa munat ja pippuri ja kaada seoksen päälle. Paista miedolla lämmöllä, kunne pinta alkaa hyytyä. Käännä ja paista vielä hetki toiselta puolen.
Kokeiluni perusteella voin suositella kirjan ohjeita. Maistuvaa ja hyvää ruokaa.
Kuvat Ulla S. ©
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahduta minua kommentilla!