sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Meik Wiking Hygge – Hyvän elämän kirja



Meik Wiking Hygge – Hyvän elämän kirja
Alkuperäisteos The Little Book of Hygge
Suomentaja Tapani Lahtinen
Readme 2017. Arvostelukappale kustantajalta. Kiitoksin



Meik on kööpenhamilaisen Happiness Research Instituten johtaja, ja hän on tutkinut vuosikausia tanskalaista elämäntapaa. Sen rentous on koettava ja voitava elää todeksi, missä ikinä elätkin ja vaikutat.


Kun yhdeltä aikamme suurimpiin kuuluvalta filosofilta – Nalle Puhilta -  kysyttiin, miten tietty tunne kirjoitetaan, hän vastasi: ”Sitä ei kirjoiteta, se tunnetaan sydämellä.”


Tanska mainitaan usein maailman onnellisimpana maana, jota selitetään käsitteellä: hygge. Hyggeä - Hyvän elämän kirjan sanomaa on selitetty läheisyyden luomisen taiteeksi, sielun viihtyisyydeksi, rauhoittavista asioista nauttimiseksi ja kaikeksi näiden väliltä. Hygge on terminä meille suhteellisen uusi, vaikka olemme omaksuneet monia sen tapoja. Osaamme arvostaa koti-iltoja, omaa rauhaamme, hyvää seuraa  ja toisen läheisyyttä jne.




Tanska ei missään nimessä ole täydellinen utopia, ja maa kohtaa haasteita ja vaikeuksia siinä missä muutkin maat. Uskon kuitenkin, että Tanska voi toimia innoittajana siinä, miten eri maat voivat parantaa kansalaistensa elämänlaatua.


Jokainen tietää, mitä hygge on, kun sen kokee. Kyseä on hyggestä, kun on käpertynyt rakkaansa kainaloon sohvalla tai syö fiilisruokaa parhaiden ystäviensä seurassa. Sitä on myös raikas aamu, jolloin ikkunasta tulviva valo on täydellistä. HYPEÄ on enemmän tunnelmasta ja kokemisesta kuin konkreettisista asioista.


Tämä on opaskirjanen hyggeilyn mailmaan. Se on iheina ovat muun muassa oikean valaistuksen valitseminen, päivälliskutsujen suunnittelu ja pukeutuminen.  Tämä on kaunis ja sisällöllinen kirja, joka kuuluu meille kaikille.
Hygge ei ole pelkästään kotoilua vaan se on elämäntapa, jonka voit löytää ihan mistä vain. Meidän tulisi oppio hypeä joka päiväisesssä elämässä.

Kirjassa oleva hyggemanifesti summaa yhteen hyggen keskeisimmät teemat:


1. Tunnelma - Vähennä valaistusta.
2. Läsnäolo - Ole tässä ja nyt. Sammuta puhelin.
3. Nautinto - Kahvi, suklaa, keksit, leivokset, makeiset. Nam!
4. Tasa-arvoisuus - "Me" ennen "minää". Jakakaa tehtävät ja "puheaika"
5. Kiitollisuus - Ole kiitollinen. Tätä parempaa ei ehkä voi olla.
6. Harmonia - Kyseessä ei ole kilpailu. Pidämme sinusta jo. Ei ole tarpeen kehuskella saavutuksillaan.
7. Mukavuus - Ota mukava asento. Pidä tauko. Kyse on rentoutumisesta.
8. Välirauha - Ei draamaa. Keskustellaan politiikasta joskus toiste.
9. Yhteenkuuluvuus - Rakenna suhteita ja yhteisiä tarinoita. "Muistatko, kun me...?"
10. Suoja - Tämä on heimosi. Tämä on rauhan ja turvallisuuden paikka.


Hygge kattaa elämän eri osa-alueet. Hygge – Hyvän elämän kirja on tarkoitettu kaikkien meidän omaksuttavaksi.


Koska tunnejärjestelmämme pitää uusista asioista, sopeudumme niihin nopeasti erityisesti, jos ne ovat myönteisiä. Siksi on löydettävä uusia kiitollisuuden aiheita eikä saa jumiutua vanhaan ajatusmaailmaan… Hygge voi auttaa meitä olemaan kiitollisia arjesta, koska siinä on kyse yksinkertaisista nautinnoista. Hygge on nykyhetkestä nauttimista, mutta se on myös tapa suunnitella ja ylläpitää onnellisuutta.


Miksi jotkut yhteiskunnat ovat toisia onnellisempia? Menestymistä yhteiskuntana ei välttämättä mitata talouskasvulla, vaan miten kansalaisten elämä on kohentunut elintason ja elämän laadun suhteen. Pyritäänkin luopumaan bruttokansantuotteesta kehityksen ensisijaisena mittarina.



Robert F. Kennedy: Bruttokansantuote ei huomioi lastemme terveyttä, heidän koulutuksensa tasoa eikä iloa heidän leikeistään. Se ei sisällä runoutemme kauneutta tai avioliittojemme vahvuutta, julkisen keskustelun älykkyyttä tai virkamiesten lahjomattomuutta… Lyhyesti sanottuna, se mittaa kaikkea muuta paitsi sitä, mikä tekee elämästä elämisen arvoista.

14 kommenttia:

  1. Jotenkin hauskaa, miten tämä on noussut niin ilmiöksi. Hyggehän on Tanskassa ollut iät ajat käytössä ollut termi, mutta nyt hiihtolomalla huomasin miten esim. Lontoossakin oli ruokakauppojen kassoilla jotain Hygge-julkaisuja myynnissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lontoossakin jo esillä? Hyggeillään nyt sitten täälläkin.

      Poista
  2. kiintoisaa. Degrowth ja ympäristöihmiset ajavat samankaltaisia ajatuksia, ehkäpä hyggessö se on markkinointikelpoisampana ajatuksena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä. Hygge vaikuttaa ihan järkevälle ja tarpeelliselle.

      Poista
  3. Minulla on vielä lukematta tämä kirja, mutta voisin kyllä lukea. Olen kiinnostunut näistä asioista ja tuo luettelo oli hyvä. Siihen voisi kirjoittaa ihan omat hyggeilyt, josta tulee hyvä mieli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin innostuin hyggeilystä tämän kirjasen myötä.Uusia ajatuksia.

      Poista
  4. Mietin samaa kuin Katja. Jänniä ovat markkinamekanismit, jotka nostavat asioita jonkun termin kautta (kuten tässä hygge), vaikka kyse on ihan tavallisesta, periaatteessa kaikkien ulottuvilla jatkuvasti olevasta asiasta. Lasken tähän samaan nostamisilmiöön myös Konmarin.

    Eipä siinä mitään, jos ihmiset saavat iloa ja hyvää oloa tästä kirjasta elämäänsä, niin se on tietysti mainiota. Sitä kai yritän tässä nyt sanoa, että hyggen kokemiseen/elämiseen en tarvitse opaskirjaa, mutta jos kirjasta on hyötyä, niin hyvä niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja ja Lontoo. Aika hurjaa. Kuitenkin Hygge koostuu pienistä osista, jotka ovat aivan likellämme. Kunhan vain osaamme tarttua hetkiin. Ehkä se on hetkisessä olennaista elämässä, että emme osaa pysähtyä. Pysähdymme vain pakosta.

      Poista
    2. En tiedä, miksi poistunut viesti.

      Poista
    3. Mietin hieman samaa kuin Katja ja Omppu. Tai oikeastaan sitä, että haluan tämän kirjan, sen kauneus ja seesteisyys viehättävät, mutta tuleeko sitten hyggeilystä suorittamista, kun sitä alkaa tämän kirjan oppien avulla "harrastamaan"?

      Poista
    4. Haluan tämäm kommentin näkyviin, joten laitoin sen näkyviin.

      Poista
  5. Vaikka hyggeily tuntuu olevan nyt kovasti muodissa, ja siitä kirjoitetaan paljon vaikka käsite ei uusi olekaan, pidin kirjasta kovasti. Itse koin sen hyvänmielen kirjana ja omalta sielunmaisemaltani. Tietämättäni olen hyggeillyt koko ikäni! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvänmielen kirjana ja elämäntapana koin, meidän jokaisen missä vain. Jokainen meistä hokee kirjan omalla tavallaan ja omalla mielenmaisemana kautta. Tuo mieleen kirjan Mieli ja maailma. Avaimen kustantama kirja.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!