Sabrina Ghayour Sirocco – Idän tuulia keittiöön
Englanninkielinen alkuteos Sirocco (2016)
Suomentanut Jenna Pahlman
Gummerus 2017. Arvostelukappale kustantajalta. Kiitoksin.
Sirocco (subtantiivi
1600-luvun alkupuolelta): kuuma kuiva tuuli, joka puhaltaa idästä länteen –
kuvaillaan joskus lämpimäksi, mausteiseksi ja helteiseksi.
Kokki, ruokakirjailija ja ruoanlaiton opettaja Sabrina
Ghayourin teos Sirocco sisältää yli
100 reseptiä, jotka tuovat tutuista aineksista kokkailuun uusia inspiraatioita.
Siroccossa on jokaiselle jotakin niin
aamiaiselle, lounaalle kuin päivälliselle tai pikkupurtaville. Mausteiset
tuoksut ja maut syntyvät kun kotiruoka ja Lähi-Idän vaikutteet kohtaavat.
Innokkuus kaikkiin
tämän kirjan resepteihin on tullut itämaisista mauista, mutta niissä käytetään
länsimaisia tuoretuotteita, tekniikoita ja ruoanlaittotapoja. Kirjan reseptit
henkivät yhä vahvasti Lähi-idän ruokakulttuuria, mutta niissä on raikkaampi,
keveämpi ote, joka on helpompi sovittaa jokapäiväiseen ruoanlaittoon ja
nautiskeluun. Älä huoli, jos sinulta puuttuu jokin ainesosa – jätä se vain
pois.
Kirjan kappaleiden otsikot jo antavat kertoa, minkä
tasoisesta kirjasta on kyse: niitä tekisi mieli kokeilla kaikkia. Eli siis mitä
mahtavin keittokirja, joka tulee varmasti sotkeutumaan keittiössäni
öljyroiskeisiin ja erilaisiin ruokatahroihin kuten tekijä johdantotekstissään
toivoo.
Minun
kuiva-ainekaappini. Ghayourin kuiva-ainekaappi sisältää paljon sellaista,
jota ei ainakaan minun kaapistani nyt löydy, kuten zastar, sumakki,
granaattiomenasiirappi tai säilötyt sitruunat.
Autuaalliset
aamiais- ja brunssiruoat. Ongelmana näissä on, että raaka-aineita ei ole
välttämättä helppo saada, mutta miltä kuulostaisi parsilainen ankanmunakokkeli,
pekonipitaleivät tai kardemummaiset köyhät ritarit.
Pienet purtavat
& suolaiset suupalat tarjoavat esimerkiksi paistettuja viikunoita,
voipapu-zaatardippiä, kesäkurpitsatikkuja, täytettyjä minimunakoisoja,
baharat-sitruunamarinoitua porsaanlihakebabia tai timjami-appelsiinimarinoituja
broilerinsiipiä.
Suurenmoiset
salaatit & loistavat lisukkeet sisältävät myös usein outoja aineksia, kuten
omena-sumakki-punasipuli-granaattiomenasalaatti, maftoul-salaatti,
freekeh-salaatti, lämmin lehtikaali-bulguri-linssisalaatti, itämainen slaw,
juustokuminalla maustetut munakoisolohkot tai karamellisoidut fenkolilohkot.
Pistämättömistä
pääruoista tekisi mieli kokeilla persialaista adassi-linssimuhennosta, georgialaista
broilerimuhennosta, mausteista ankanpaistia, persialaista
lammas-kvitteni-sahramimuhennosta tai sitruunalla, kurkumalla ja
mustapippurilla maustettua lohta. Ainoa, jota olen ehtinyt kokeilla on
marjainen broileri-biryani, joka muistutti lähinnä risoton ja paellan
välimuotoa.
Lumoavat
leivonnaiset & houkuttelevat herkut tarjoavat muun muassa mausteisia
saksanpähkinä-hunaja-palsternakkakakkuja, karhunvatukkapiirakkaa,
pistaasipähkinä-suklaahippukeksejä, nektariinipavlovaa tai kvittenitatinia.
Siis mitä mainioin keittokirja. Ainesten saatavuus vaan
on ongelma, en esimerkiksi tiedä miten Suomesta saisi tuoretta kvitteniä.
Mausteita varmasti löytyy lukuisista etnisistä kaupoista ainakin
pääkaupunkiseudulla, mutta ei varmaankaan juuri muualta kuin suurimmista
kaupungeista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahduta minua kommentilla!