maanantai 2. kesäkuuta 2014

Ursula Poznanski Sokeat linnut






Ursula Poznanski (1968) asuu Wienissä. Hän on työskennellyt toimittajana ja julkaissut kaksi nuortenkirjaa. Viisi on hänen sarjan ensimmäinen osa ja hänen ensimmäinen aikuisten ­romaaninsa. Sokeat linnut on Ursula Poznanskin toinen romaani hehkutetussa Beatrice Kaspary -trillerisarjassa.


Leirintäalueelta Salzburgissa löytyy ammuttu nuori mies ja kuristettu nainen. Mitä yhteistä on näillä samasta paikasta ja samaan aikaan löytyneellä kahdella vainajalla? Onko kyseessä torjutun rakastajan kosto ja itsemurha? Tätä olettamusta tuki miehen viereltä löydetty pistooli. Oliko pistooli jätetty harhautukseksi? Tutkimukset eivät yhdistäneet aluksi kahta vainajaa toisiinsa millään tavoin. Naisen olemus, nukkemaiset kasvot, tyylikkäät vaatteet eivät sopineet kuvioon, jossa toisella oli rikkinäiset farkut ja ylisuuri pikeepaita. Murhaan ja itsemurhaan ajoi yleensä rakkaussuhde, mutta Beatrice ei nähnyt löytyneitä rakastavaisina. Korkeintaan täyttymätön rakkaus.

Ruumiit makasivat kuivien lehtien päällä, nainen ja mies. Mies oli mahallaan, nainen selällään. Miehen ruumis oli lyhyt ja tanakka., naisen pitkä ja langanlaiha. Vastakohdat, Beatrice ajatteli.



Salzburgin rikospoliisin etsivä Beatrice Kaspary löytää uhrien yhteyden sosiaaliseen mediaan. Tutkijat käyvät läpi Gerald Pallaufin sähköpostit, yhteystiedot, Twitterin ja Facebookin. Beatrice Kaspary alkaa tutkia uhrien jättämiä sähköisiä jalanjälkiä, sillä molemmat vainajat olivat Facebookin runoryhmän aktiivijäseniä. Ryhmässä korostuvat tummat värit, synkät runot ja tunnelmalliset valokuvat. Beatrice luo itselleen profiilin nimellä Tina Herbert, pyytää tuntemattomia kavereita ja luo kiinnostuksen kohteita ja viimein hakee suljetun ryhmän jäsenyyttä. Suljettu ryhmä Elävä runous, 798 jäsentä. Liity ryhmään. Klik.

Runoja. Mitään harmittomampaa oli vaikea kuvitella. Kaksi ihmistä on kiinnostunut runoudesta, he kohtaavat toisensa ja ovat pian sen jälkeen kuolleita.


Beatrice päätti vielä odottaa ensimmäistä viestiä, joka ilmaisisi ryhmän palanneen entisiin uomiinsa. Sitten hän esittelisi itsensä ja ryhtyisi keskusteluun muiden kanssa Tina Herbertinä.

Pian Beatrice huomaa, että runoihin kätkeytyviä viestejä ei ole tarkoitettu kaikille ryhmän jäsenille. Pian yksi ryhmän jäsenistä eli Ira Sagmeister kuolee.
Oli kulunut yli puoli vuorokautta, kun Beatrice oli tarjoillut ryhmälle Sokeat linnut, ja tällä välin sen alle oli kerääntynyt komeat kolmekymmentäyhdeksän kommenttia. Neljätoista ihmistä tykkäsi runosta tai ainakin olettamastaan runoon liittyvästä syvemmästä merkityksestä.

Tunnelma tiivistyy ja raaistuu loppu kohden. Facebook runonäyttämönä hälventyy ja aletaan tarkastella muita näkökulmia: Jugoslaviaa, Kroatiaa, sodasta pakenemista, palkkasoturuutta, tappamisen ammattilaisuuden motiiveja sekä runoryhmän peiteroolia. Kirjan on suomentanut Anna Mäkelä.

Sokeat linnut on ensimmäinen lukemani kirja, joka tukeutuu näin vahvasti somen maailmaan. Runoryhmän jäsenten kommentoinnit kuljettavat tarinaa osana tekstiä. Itse asiassa somen ulkopuoliselle lukijalle kirja jää paljolti avautumatta. Tekijä on pystynyt luomaan repliikit saumattomaksi osaksi tarinaa. En ole lukenut kirjailijan ensimmäistä kirjaa. Jos jotain jäin kaipaamaan, niin kirjassa ei välittynyt tämän päivän Itävalta kuin maantieteellisesti. Kollegoiden eli Beatricen ja Florinin orastava suhde on havaittavissa. Ursula Poznanskin dekkari on hyvin tehty, älykäs ja viihdyttävä.


Ursula Poznanski Sokeat linnut
Atena 2014. Toukokuisen lauantain ostos 31.5.

Osallistun tällä kirjalla Rikoksen jäljillä-lukuhaasteeseen Oksan hyllylyä

6 kommenttia:

  1. Kumpikin kirja kiinnostaa (Viisi ja Sokeat linnut) ja luen ehkä kesän aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sokeat linnut oli alussa parempi kuin lopussa. Pitäisi varmaan lukea tuo toinenkin.

      Poista
  2. Poznanski on muutaman kerran kiinnittänyt huomiotani blogijutuissa, ja hänen kirjansa vaikuttavat todella kiinnostavilta. En muista, että olisin lukenut someen 'sijoittuvia' kirjoja juurikaan, joten tämä kiinnostaa senkin vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo some tuli ihan eri tavalla esiin. Facebook ja sen suljetut ryhmät. Se oli jännä kokemus.

      Poista
  3. Luin Viisi ja nämä Linnut peräjälkeen, ja pidin kovasti Viidestä, mutta tämä Sokeat linnut oli mielestäni selkeästi heikompi. Minua juuri tuo "someilu" ei oikein sytyttänyt. Viidessä liikuttiin enemmän luonnossa, siinä oli sitä itävaltalaisuuttakin siltä kantilta enemmäm. =D

    VastaaPoista
  4. Niin me luemme eri tavoin. Luonto puhuttelee minua toki enemmän, mutta ilman somea olisin jättänyt kirjan kesken, ihan lopun väkivallan takia..

    VastaaPoista

Ilahduta minua kommentilla!