lauantai 18. heinäkuuta 2015

Sophia Loren Eilen, tänään, huomenna Omaelämäkerta

Lähdin mukaan Tuijatan inspiroimaan Kirjablogistien naistenviikkoon. Lue lisää Tuijatan blogista. En niinkään kiinnitä huomiota nimipäiviin, vaan blogissani jylläävät naiset, katson naisia eri tavoin. Luen naisten kirjoittamia dekkareita, tuon joitakin naisten elämäkertoja ja katson naiseutta hieman totutusta poikkeavasta näkökulmasta.

18.7  Sophia Loren Eilen, tänään, huomenna
19.7 Jenny Nordberg Kabulin tyttöjen salaisuus
20.7 Caitlin Moran Näin minusta tuli tyttö
21.7 Hilary Boyd Täydellinen avioliitto
22.7 Meryl Streep
23.7 Eva Maria Chapman Viktoria Mullova Rakkaus ja musiikki
24.7 Pauliina Susi Takaikkuna
Alkaessani lukea Sophia Lorenin omaelämäkertaa mietin, mitä hänen tähdittämiä elokuvia olen nähnyt. En keksinyt kuin kaksi elokuvaa, joista toinen on Alberto Moravian teokseen perustuva elokuva Kaksi naista, jossa Loren näyttelee nuoren tytön äitiä. Kirja on vaikuttava ja rankka.  Toinen tutulta kuulostava on Rooman valtakunnan tuho.  

Loren on näyttelijänä minulle paljon vieraampi kuin Greta Garbo tai Ingrid Bergman. Bergmanin elokuvia olen nähnyt paljon enemmän osittain sen takia, että olen ollut Hitchcock-fani ja istuin ennen muinoin useita iltoja elokuva-arkistossa katsomassa useamman leffan peräjälkeen. Vaikka Bergman syntyi aiemmin ja kuoli kuitenkin ennen aikojaan, niin hänen merkityksensä on ollut minulle paljon suurempi. Luulen, että +60 naiset tuntevat tämän kirjan tähden paremmin. Esimerkiksi Gangsterin heila -elokuva tuntuu niin tutulle, mutta minä muistan sen Michelle Pfeifferin kautta, mutta onko kyseessä edes sama elokuva?

Sophia Loren täytti viime vuonna 80 vuotta. Syntymäpäivien kunniaksi julkaistiin hänen  muistelmansa. Sophia kertoo elämäntarinansa mielenkiintoisesti. Kirjan alussa pari päivää ennen joulua valmistelee Sophia suurta perhejuhlaa ja löytää vanhan laatikon, jonka sisältö saa hänet muistojen valtaan. Elämäkerta on siloteltu, sillä mitään suuri paljastuksia se ei tarjoile. Tokihan tähden diivamaisuus on huurrutettu sokerilla, lämmöllä ja perheonnella.

Roomassa 20. syyskuuta 1934 syntynyt Loren kuului 1960-luvun kuuluisimpiin näyttelijöihin ja oman aikansa seksisymboleihin. Ensimmäisen Oscar-palkintonsa hän sai jo vuonna 1960 elokuvasta Kaksi naista. Vuonna 1991 Lorenille myönnettiin elämäntyö-Oscar. Lorenin ura alkoi teinivuosien kauneuskilpailuista, romanttisista valokuvaromaaneista edeten elokuvien pikkuroolien kautta suureksi tähdeksi. Kirjassa kerrotaan, kuinka Sofia Scicolonesta tuli aikanaan Sophia Loren.

On koomista, ettei minulla ole koskaan ollut oikeaa isää, mutta voin kutsua itseäni Pozzuolin varakreivittäreksi ja Casertan aateliseksi. Perin aatelisarvoni Hohenstaufenin perheeltä ja markiisitar Licata Scicolone Murillolta.

Eilen, tänään, huomenna välittää elokuvataivaan ikonin elämänvaiheita lapsuudesta tähteyteen. Loren oli lähtöisin köyhistä oloista. Hänen äitinsä oli läsnä, mutta isä hänellä oli elämässään vain nimensä kautta. Isä Riccardo oli parinkymmenen tavatessaan Sophian äidin ja aatelinen taustaltaan, mutta liian mukavuudenhaluinen opiskellakseen tai sitoutuakseen. Sophian elämään on mahtunut paljon kuuluisia ihmisiä, kuten Gary Grant, Richard Burton, Marcello Mastroianni, John Wayne, Anthony Quinn, Peter Sellers.

Olin kaksikymmentäkaksivuotias, ja pääni meni pyörälle siitä, miten nopeasti kaikki tapahtui. Gary taas oli viisikymmentäkaksi, ja hän oli kokenut paljon, takaiskujakin, vaikka näytti, ettei häneltä puuttunut mitään.  Garylla, joka oli oikealta nimeltään Archibald Alexander Leach, oli meneillään kolmas avioliitto.

Lorenin avioliitto ei ollut itsestään selvyys, sillä hän rakastui itseään vanhempaan elokuva-ohjaajaan. Carlo Ponti oli kuitenkin vahvasti naimisissa ja avioero oli ongelma Italiassa. Loren puhuu kirjassaan avoimesti köyhyydestä, keskenmenoista, avioliiton solmimisen vaikeudesta, vankila-ajastaan. Loren ja Ponti vihittiin avioliittoon huhtikuussa 1966 Pariisin lähistöllä. Heidän tavatessa syyskuussa 1951 Carlo oli kolmekymmenyhdeksänvuotias, kaksikymmentäkaksi vuotta Lorenia vanhempi.

Nytkin vaikka Carloa ei enää ole, hän elää yhä ajatuksissani ja inspiroi minua kaikessa. Henkilökohtainen tarinani, urakehitykseni ja erityisesti perhemuistoni kiinnittyvät Carlon ja minun ensitapaamiseen. Siitä hetkestä alkaen olimme aina yhdessä läpi koko pitkän elämän.

Kirja ilmestyi syyskuussa 2014.  Sen käännösoikeudet myytiin 12 maahan.
Kirjassa on 64-sivuinen kuvaliite, joka sisältää runsaasti ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Kirjaan sisältyy myös aiemmin julkaisematon Alberto Moravian tekemä haastattelu Sophia Lorenista. Kirja lopussa on hyvä hakemisto sekä filmografia.

Sophia Loren Eilen, tänään, huomenna Omaelämäkerta
Ieri, oggi, domani. La mia vita
Suomentaja Linda Jokela
Minerva 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.

Luen tämän elämäkertahaasteeseen, josta voit lukea lisää täältä.

Tämä on myös osa kirjablogistien naistenviikon tapahtumaa, josta voit lukea täältä.


2 kommenttia:

  1. Tämä oli minun kevään vinkkilistallani, mutten ole muistanut lukea tätä. Kuulostaa oikein hyvältä. Lorenin elokuvat ovat jääneet minultakin suurelta osin väliin mutta hänen persoonansa on kovin kiinnostava. Pitääpä ottaa tämä loppukesän lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kannattaa lukea. Minusta tämä hyvä omaelämäkerta. Yllättävän vähän Loren aukeaa minulle näyttelijänä eli enemmän nimenä. Pystyn nimeämään ilman vaikeuksia 10 Bergman elokuvaa ja Garbokin on helpompi. Sen sijaan en meinaa löytää kunnollista elämäkertaa jälkimmäisestä. Yksi mainosti olevansa paras kaikilta osin ja sai minut haukottelemaan.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!