Isä ja
poika, Sami ja Kasper Garam toteuttivat yhteisen haaveen Lammilla tehden ja
kuvaten ruokia ja ruoka-annoksia. Monissa resepteissä on käytetty pihalta tai
metsästä löytyneitä raaka-aineita. Reseptit on järjestetty aikajärjestykseen
alkaen pääsiäisen karitsanpotkasta päättyen syksyyn vuohenjuusto-omena
krunitseihin.
Sami Garam
on TV-kokki ja ravintoloitsija ja Kasper intohimoinen valokuvaaja. Heidän
mottonsa on, että mikään ei ole liian hyvää, mutta vaatimatonkin voi olla loistavaa.
Kirja on ennen kaikkea ruokakirja, mutta
mukana on myös ripaus maalaisnostalgiaa, vinkkejä kesäkeittiön valmistusvälineistä,
jokunen kesäinen juoma. Kirjan tarkoitus on olla herkullinen ja houkutteleva.
sen tehtävä on tarjota kaikille lukijoilleen uutta intoa kesäiseen kokkailuun
ja ainakin antaa idea siitä, mitä tällä kertaa laittaisi. Se vie kokkailijan
läpi koko pitkän ja valoisan kesän.
Kirja alkaa pääsiäisen aikaan, kun talvi-kevät 2014
oli leuto ja aikainen ja mökkikausi saattoi alkaa jo pääsiäisenä. Tässä
ensimmäisessä osuudessa laitetaan lammasta, parsaa ja tehdään lohikeittoa.
Seuraavaksi
tulee kevät-alkukesä: Alkukesä ei lunastanut lomailijan toiveita.
Kesäkuussa satoi rakeita ja räntää. Yöt olivat hyytäviä. Into grillin äärellä
ehkä hiipui ja leivinuuni oli lämpimänä enemmän kuin monena aiempana kesänä
yhteensä. Tässä osuudessa laitetaan kuusenkerkkiä, marinoituja
kesävihanneksia viinimarjanlehdessä ja tsatsikilla täytettyä kurkkua.
Juhannus
oli kylmin 30 vuoteen ja lämpötila oli melkein sama kuin edellisenä
jouluaattona. Kauden ykkösjuhlan perinteet liittyvät syömiseen, juomiseen ja
yhdessäoloon. Tässä jaksossa tehdään lohirullia, paistetaan kantarelleja,
rosvopaistia, porsaan niskaa ja muurinpohjalettuja. Lisäksi luodaan katsaus
mökkikeittiön vempaimiin, jotka voivat olla huippumodernista vaatimattomaan
nuotiopaikkaan.
Keskikesä-loppukesä on sadonkorjuun juhlakautta ja kasvimaa
pullistelee raaka-aineksia. Yltäkylläisyydellä ei ole rajaa. Tosin kannattaa
pitää mielessä, että lämmössä ajatukset eivät mene juomisen puolelle. Tällä
jaksolla nautimme tartarpihvejä, hiillosahvenia, margaritoja, siikaa,
kiuasmakkaraa ja kanaa eri muodoissa.
Viimeisen sadonkorjuun aikaan, kun kasvimaalta on jo suuri osa
kerätty, löytyy luonnosta superfoodia: metsämarjoja ja sieniä. Viimeiset
juurekset korjataan, omenat kypsyvät ja rapukausi on alkanut. Sadonkorjuun
juhlakausi on alkanut. Tarjotaan possun- tai naudanfileetä, savumuikkuja,
karitsan maksaa ja pihlajanmarjoja, karitsan kylkiluita,
suppilovahverotimbaalia…
Ja lopuksi
todetaan ”Omena päivässä pitää kokin vauhdissa”.
Suosittelen
kokeilijalle ja sellaiselle, joka pystyy muuntamaan ohjeet ”omikseen”
olosuhteiden ja mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi horsman versot ja
kantarellit tahtovat olla parhaimmillaan eri aikataulun mukaan. Keittiö mökillä
on tekemisen riemua äijämäisellä asenteella.
Sami & Kasper Garam Keittiö mökillä
Metsäkustannus 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.
Hauska sana tuo "krunitsit" :D
VastaaPoistaArpaonni suosi sinua tänään ! Laitan sulle sähköpostia
http://ritamentor.blogspot.fi/2015/07/toka-arvonta-huomenna.html
Kiitos Rita. Minä mietin tovin tätä lukiessa, kun alussa on tuo paikkakunta. Olisin halunnut tietää missä siis tarkemmin.
Poista