lauantai 21. kesäkuuta 2014

Jarkko Vehniäinen Kamala luonto Karhunvatukoita

Jarkko Vehniäisen piirtämä ja käsikirjoittama sarja Kamala luonto on suosittu sarjakuva. Kamala luonto on eläinsarjakuva, jonka pääosissa seikkailevat ilves ja kärppä. Mukana nähdään sivurooleissa muun muassa hirvi, karhu, kettu, lammas, possu, pupu sekä lukuisa joukko muitakin luomakuntamme eläimiä.


Kamala luonto sarjasta on ilmestynyt jo kolme albumia. Seuraavaksi heinäkuussa ilmestyy Kamala luonto Sulassa sovussa. Kamala luonto tunnetaan nykyisin mm. Metro-lehdestä, Turun Sanomista sekä Ilta-Sanomien verkkosivuilta. Helsingin Sanomat alkoi julkaista sarjan strippejä helmikuussa 2013.

Kamalan luonnon pääkaksikko ilves ja kettu, miettivät syntyjä syviä sen minkä raatelemiselta ehtivät. He tuntuvat tietävän, mikä elämässä on parasta. Kamala luonto on perinteinen strippisarjakuva, jossa yksi strippi on tyypillisesti kolmen ruudun mittainen. En lue paljon sarjakuvia, mutta minuun Kamalan luonnon huumori puree, se on paikoin hyvinkin älykästä. Se hyödyntää suomalaisia eläinaiheisia sananlaskuja ja sanontoja, tilannekomiikkaa ym. Vehniäinen on löytänyt kielen runsaudensarven kansanperinteestä.


Joiltakin tahoilta kritiikkiä Kamala luonto on saanut eläinten ei-lajityypillisestä käyttäytymisestä, väkivallasta, jota on tyrehdytetty vasta-argumenteilla, että luonto on julma. Luontoihminen löytää Vehniäisen hyvän huumorin. Väkivaltaa on niin Nakessa, Sylvesterissä, Akussa kuin muissakin. Niin on elämässäkin, jota Kamala luontokin voi hetkisen keventää. Tämän albumin helmi on esim. sivulla 140, joka selittää lajityypillistä käytöstä tyyliin, että ei omena kauas puusta putoa. Myös hirven panikointi valkopartaista, punanuttuista orjuuttajaa kohtaan toimii sekä ilveksen pohjoisessa asuva esi-isä, josta riittää muistoja kerrottavaksi. Luin sarjakuvan lukumaratonin ensimmäisenä opuksena.


Jarkko Vehniäinen Kamala luonto Karhunvatukoita

Arktinen Banaani 2014. Kustantajalta.

2 kommenttia:

  1. Minusta tämä toimii kohtalaisesti päivittäin, joskus naurattaa toisinaan ei. Kritiikkiä en ymmärrä tämä ei ole autenttista luontosarjakivaa vaan fiktiota.

    VastaaPoista
  2. Sanopa muuta. Biologina en ymmärrä, että ahdistaa. Minulla on kirjamaratonissa yksi malli, tekijän luvalla. Se on mukana seuraavassa albumissa. Se on vain mahtava. Ehkä mykologien kieroa huumoria.

    VastaaPoista

Ilahduta minua kommentilla!