keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Voiko värityskirja olla tietokirja? Villiinny, väritä, voimaannu





Voiko värityskirja olla tietokirja? Värityskirjojen suosio on nostanut tämän kysymyksen esiin. Tutkin kevään kirjoja ja havaitsin, että värityskirjat ovat  saamassa uutta sisältöä ja myös tiedollinen osuus vahvistuu osaksi värittämistä. Värityskirjoissakin pätee sama periaate, että laatu korvaa määrän.  Itse tilasin ulkomailta värityskirjoja, joissa oli jokin idea, sillä pelkkiin mandaloihin minusta ei ole. Villiinny, väritä ja voimaannu on tietokirja, sillä se kertoo villivihanneksista ja niiden käytöstä asiantuntevasti. 

Tiesitkö maitohorsmasta?  (Epilobium angustifolium)

Maitohorsma on vatsallaan reagoivan ja erilaisista suolistovaivoista kärsivän oiva apuri. Maitohorsma häätää perhoset vatsasta, panee hanttiin närästykselle ja taistelee vatsatautipöpöjä vastaan.




Väritettäviä kasvikirjoja olen nähnyt jonkin verran maailmalla, mutta kotimainen kirja käsittelee aina tutumpia lajeja kuin käännöskirjat.  Puhuessani kasvikirjoista tarkoitan, että kuvan tunnistaa todelliseksi lajiksi. Kasvien piirtäminen vaatii osaamista, mutta siinä ei riitä, että osaa piirtää. On hallittava kasvin rakenne, kasvin osat ja lajin habitus. Kivimetsä kirjan idea on omaperäinen ja idealtaan uniikki. Ihastuin aikoinaan Raija Kivisen kirjaan Villiinny villivihanneksiin, jonka lajivalikoima on innostava, kattava ja turvallinen.



Tiesitkö litulaukasta? (Alliaria petiolata)

Litulaukka on herkullinen villikasvi, jota kutsutaan maailman vanhimmaksi mausteeksi. Kasvi on villi valkosipulin korvike, joka voi helpottaa piinallisia vatsavaivoja ja hengitysteiden ongelmia. Litulaukka on käytetty myös loisten häätämiseen elimistöstä.

Villiinny, väritä, voimaaannu -kirja yhdistää huvin ja hyödyn  tutustuttamalla villikasveihin ja niistä saatavaan apuun sekä tarjoamalla voimaannuttavaa värittämistä. Pidin erityisesti kirjan alun luontosuhteen merkityksestä, ja kirjan kantavana voimana on luonnon tuoma hyvä mieli ja hyvinvointi.

Värityskuvat ovat kasveja tai kasvien nimiä eri kielillä.  Olen itse innokas luonnonyrttien hyödyntäjä eli meillä kerätään esimerkiksi nokkosta, voikukkaa, litulaukkaa, saksankirveliä ja poimulehteä talven varalle.  Kirjassa on tietoa villikasvien terveysvaikutuksista, käyttöohjeita, varoituksia ja teeohjeita eri tarpeisiin.

Tiesitkö Poimulehdestä? (Alchemilla vulgaris)

Naisen ikioma kasvi, joka tasapainottaa hormonitoimintaa koko naisen elämäkaaren ajan. Poimulehti helpottaa kuukautiskipuja, hellii limakalvoja ja tyynnyttää vaihdevuosien kuumia pelmahduksia ja kiukunpuuskia.


Villiinny, väritä, voimaannu on ihastuttava lahja pukinkonttiin.



Raija Kivimetsä & Riikka Rängman Villiinny, väritä ja voimaannu Hoitava hortakirja
Saimatext Oy 2015. Tekijältä. Kiitoksin.

4 kommenttia:

  1. Itse en ole vielä kokeillut värityskirjoja(paitsi tietenkin pienenä), vaikka olen monta kertaa aikonut. Kasveista kertova värityskirja olisi varmaan hyvä vaihtoehto, koska olen äärettömän huono tuntemaan kasveja. Kohan voikukan ja päivänkakkaran erottaa toisistaan, niin olen tyytyväinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä tulee jänniä värityskirjoja, jos tulkitsin oikein kirjojen kuvailuja. Väritys on niissä vain osa jujua.

      Voikukka on syötävä, päivänkakkara saa jäädä niitylle. Eli selviät hyvin. Voikukkia on noin 500 pikkulajin muodostama ryhmä, joita hyvin harva tuntee. Eikä ole edes tarvis tuntea syömisen kannalta.

      Poista
  2. On todella tietokirja. Opiskelen hortaohjaajaksi ja kun värittäessä mietin minkävärinen oikeasti esim. piharatamon kukinta on, samoin muiden kasvien kohdalla. Kirjassa on todella paljon jokaiselle tarvittavaa tietoa. Erityisen hyvää on se, että kirjan myötä oppii käyttämään näitä yleisiä kasveja keittiössään, jotka ovat kaikenlisäksi ilmaisia ja sisältävät vitamiineja runsaasti enemmän kuin kaupan hyllyltä ostettavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minustakin. Toin tämän kirjan tarkoituksella blogiini. Tiedän tekijän kirjat pitkältä ajalta.

      Tällä hetkellä jahkataan ihan liikaa, että voiko värityskirja olla tietokirja. Tuo riippuu ihan kirjasta. Keväällä tulee erilaisia kirjoja, muutamakin, ja uskon niidenkin voivan olla tietokirjoja.

      Kasvitieteen kautta katson aina kasvien kuvia, ne eivät ole minulle kukkasia. Minusta tämä on kaunis kirja niin tekstiltään kuin kuvituksen osalta.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!