keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Mats Strandberg ja Sara B. Elfgren Tuli ja James Dashner Maze Runner II – Poltettu maa
Mats Strandberg ja Sara B. Elfgren ovat ruotsalaisia kirjailijoita. Tuli on Engelsfors-trilogian toinen osa. Sarjassa on aiemmin ilmestynyt trilogian ensimmäinen osa Piiri (2012, Basam Books), jonka olen blogannut täällä. Trilogian päätösosa on Avain, joka ilmestyy vuoden 2016 alussa.

Olen lukenut jonkin verran joulun aikana ja tulin purkamaan luettuja kirjoja edes yhden osalta. Tuli on skandinaaviseen koulumaailmaan sijoittuvaa urbaanifantasiaa. Tapahtumien miljöönä on Engelforsin ruotsalainen, uinuva pikkukaupunki, entinen teollisuuskaupunki.

Piirissä keskeisiä päähenkilöitä oli kuusi: Ida Holmström, Minoo Falk Karimi, Anna-Karin Nieminen, Linnéa Wallin, Vanessa Dahl ja Rebecka Mohlin, mutta nyt tyttöjä on enää viisi. Tulessa on mukana Anna-Karin, Vanessa, Minoo, Ida ja Linnéa. Tarinan uusi hahmo on Viktor Ehrensjkiöld, vasta paikkakunnalle saapunut uusi oppilas, jonka luokanvalvoja esittelee. Viktorista ei tiedä, mikä hän on. Elias menehtyi Piirin alussa, mutta kulkee Tulessakin mukana.

Tytöt ovat erityisiä ja omaavat kukin jonkin erityisen lahjan. Tytöt eivät ole erityisiä ystäviä keskenään, mutta heidän on toimittava yhdessä, Valittuina. He voivat selvitä vain yhdessä. Ensimmäinen osa oli toiminnallisempi, vaikka se käynnisti trilogian, mutta se eteni alusta lähtien vauhdikkaammin. Toisessa osassa paha on palannut kaupunkiin ja meno yltyy tässäkin osassa vinhaksi loppua kohden.
Aikaisemmin Linnéa oli uskonut, että kuolema on kaiken loppu. Nyt hän tietää ainakin sen, että sieluja on olemassa.

He ovat siellä, missä heidän pitääkin olla, Minoo oli sanonut kun he kaikki olivat koolla hautausmaalla koulun päättäjäisten jälkeen.

Linnéa toivoo, että se on totta. Hän toivoo että Elias on jossakin paremmassa paikassa.

Linnéa ei missään vaiheessa ole onnistunut lukemaan eläinten ajatuksia, mutta hän ymmärtää heti, että kissa haluaa jotakin. Se venyttelee ja maukuu. Sitten se lähtee tassuttelemaan pientä polkua pitkin hautausmaan vanhempaa osaa kohti. Vähän väliä se pysähtelee tarkistaakseen että Linnéa on yhä mukana.
Tytöillä on kykyjä, mutta he ymmärtävät, että magia ei auta omiin ongelmiin tai pyrkimyksiin, sillä ei pysty vaikuttamaan toisen tunteisiin omaksi hyväkseen. Tyttöihin kiintyy, omia suosikkejani ovat mm. Minoo ja Linnéa. Kummassakin osassa ihmissuhteet, nuoruuden angsti ja perhesuhteet ovat tarinan keskiössä. Tuli päättyy hautajaisiin eli jälleen tytöt jättävät yhdelle jäsenistään hyvästit.

Luin lokakuun lopulla Piirin ja säästelin toista osaa, että en unohtaisi tarinaa päätösosan eli Avaimen ilmestyessä. Teoksen sijoittuminen ruotsalaiseen yhteiskuntaan on kiva lisä tuttuutensa vuoksi ja viihdyn ylipäänsä urbaanifantasian seurassa. Tuli edellyttää Piirin lukemisen, sillä tapahtumia ei kerrata. Tuli on helppolukuinen ja viihdyttävä muhkeasta sivumäärästään (700) huolimatta. Ja Piiristä on elokuva, pitäisikö katsoa?


Mats Strandberg ja Sara B. Elfgren Tuli Engelsfors-trilogia #2
Alkuteos Eld (2012)
Suomentaja Riie Heikkilä
Basam Books 2013. Kustantajalta. Kiitoksin.

James Dashner Maze Runner II – Poltettu maa

James Dashner on yhdysvaltalainen Kalliovuorilla asuva nuortenkirjailija, joka on kirjoittanut scifiä ja fantasiaa lapsille ja nuorille. Maze Runner –sarjassa on ilmestynyt englanniksi jo neljä osaa, mutta Poltettu maa on vasta toinen suomennettu sarjan osa. Ensimmäinen oli Labyrintti.

Labyrintissa Thomas (eli Tom) joutuu kapselissa kuljetettuna poikien leiriin maatilalle, joka rajoittuu labyrinttiin, jossa on liikkuvat, valtavan korkeat seinät ja jossa on tappavan vaarallisia ’saattajia’, biologisia konehirviöitä. Saattajat liikkuvat öisin ja niin kutsutut ’juoksijat’ käyvät tutkimassa labyrinttiä päivisin, kun sen holviaukko on avoinna. Se sulkeutuu öiksi, ja jos juoksijat eivät ehdi tai löydä takaisin liikkuvien seinien muuttaessa paikkaa ennen yötä, merkitsee se varmaa kuolemaa saattajien toimesta. Viimeisenä poikien leiriin saapuu kapselissa Teresa ainoana tyttönä. Hieman tämän jälkeen labyrintti ei enää sulkeudukaan yöksi ja saattajat pääsevät valloilleen. Ainoa mahdollisuus on lähteä pyrkimään labyrintin läpi etsimään ulospääsyä

Kaikkien maatilalle lähetettyjen poikien muisti on tyhjennetty, joten he eivät muista entisestä elämästään mitään. Tom ja Teresa näkevät kuitenkin välähdyksiä, lähinnä unissaan entisestä elämästään, ja Tomille selviää vähitellen, että hän on ollut mukana PAHA:n järjestössä rakentamassa labyrinttia.

Maze Runner on koukuttava kirjasarja, mutta Dashnerin kirjoitustyyli on laahaava ja tarina on selvästi tarkoitettu varhaisnuorisolle. Kieli on hyvin siistiä, jopa liiallisesti. Kirosanoja ei käytetä ja tarpeille mennään pissalle tai klöntille. Toisaalta kuitenkin poikia kuolee kuin kärpäsiä labyrintissa saattajia paetessa.

Toisessa osassa Poltettu maa labyrintistä selvinneet Tom ja muut pojat on kuljetettu yhteiseen makusaliin, jonne heidät on lukittu. He luulevat kaikkien koettelemusten olevan ohi, mutta kaikkea kanssa. Kun he saavat lukon murrettua heitä kohtaa aulassa hirvittävä löyhkä, minne heidän pelastusmiehistönsä on hirtetty. Heille ilmestyy valkoisiin puettu mies, joka kertoo ohjeet jatkosta.

”Olette nähneet ja tulette näkemään kokeita suorittaessanne todisteita lähes. rajattomista raha- ja ihmispääomasta sekä teknologiasta, joista älykkäimmätkään ihmiset eivät ole koskaan ennen osannee edes unelmoida. Jos voin jotain teille tänään kertoa, se on tämä: älkää koskaan, milloinkaan uskoko silmiänne. Tai edes mieltänne. Tämän asian havainnollistimme roikkuvien ruumiiden ja umpeen muurattujen ikkunoiden avulla. Sanon vain, että joskus näkemänne asiat eivät ole todellisia, joskus taas todellisia ovat asiat, joita ette näe. .”Voimme manipuloida aivojanne ja hermopäätteitänne, kun tarve sitä vaatii.

Pojat joutuvat ylittämään 150 km leveän erämaan, sillä auringon roihut ovat tuhonneet suuria osia maapallosta ja sen lisäksi maapallon asukkaisiin on puhjennut sairaus nimeltään Roihu, joka on pahin mitä ihminen on koskaan kokenut. PAHA tartuttaa taudin Tomaksen poikajoukkoon ja antaa heille kaksi viikkoa aikaa ylittää polttavan kuuma aukiomaa ja löytää vastalääke.

Dashnerin tarina on puhdas poikien tieteisseikkailu. Teresan johtaman tyttöjoukion tehtävä ja merkitys jäivät minulle hieman avoimiksi. Moni on verrannut sarjaa Suzanne Collinsin Nälkäpeliin. Maze Runner -sarja on vielä pitkälti kesken, mutta monet ovat arvioineet silti Maze Runnerin selvästi Nälkäpeliä paremmaksi. Itse olen olosuhteista johtuen lukenut ja katsonut Nälkäpelit ja pidän itse ehdottomasti enemmän Nälkäpelistä. Mutta enimmän aikaa kannoin huolta Buttercupin selviämisestä Nälkäpelissä.


James Dashner Maze Runner II – Poltettu maa
Alkuteos: The Scorch Trials (2010)
Suomentanut Jussi Korhonen
Basam Books. Kustantajalta. Kiitoksin.

2 kommenttia:

  1. Mulla on 1. osa lainassa, katsotaan, pääsenkö lukemaan sen (koska pinossa on niin paljon muutakin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea. Piirin eli aloituksen luku on pakollinen, jotta pääsee tarinaan mukaan. Trilogian päätös ilmestyy nyt talvella. Lue ykkösosasta kirjailijan sanoista sen viimeinen rivi. Meikkipussia ei saa unohtaa...

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!