lauantai 19. joulukuuta 2015

Kirjavuoden 2015 parhaat kirjat Ullan Luetuissa


Olen koonnut tänne lahjaideoita Pukinkonttiin.

Mutta tämä on erilainen teksti. Tämä on ainoa paikka, jossa kerron nämä. Luin vuoden aikana monta hyvää kirjaa, mutta luin myös kurjia, luin sellaisia kirjoja, joita minun ei olisi pitänyt lukea. Ensi vuonna aion välttää sotaa kaikin tavoin.

KÄÄNNÖSKIRJAT

1. John Williams Stoner, BazarTämä kirja valtasi minut ensimmäisiltä sivuilta lähtien. Ei se ole paras lukemani kirja ikinä, mutta tuo kirja on ehdoton ykköseni tänä vuonna. Toisen tien kulkeneena, en ehkä valitsisi näin. Haluatko tietää, miltä minusta tuntuu olla ilman tätä kirjaa??? Lainasin elokuussa.


2. Svetlana Aleksijevitš Tšernobylistä nousee rukous Tammi, Keltainen kirjasto, Nobel 2015Dokumenttiromaani, yhteisöromaani. Ja taas sama juttu, että tämä tuli iholle tietyin syin. En meinannut päästä kirjasta edes irti. En tiedä, vaikuttaako tämä kirja samalla tavalla, jos ei ole elänyt tuota.

3. Kyung-sook Shin Pidä huolta äidistä. Into


Tästä en ole varma, onko tämä oikea ratkaisu. Olisiko minun pitänyt valita Yiyun Lin Yksinäisyyttä kalliimpaa vai Handken Intohimoisesta Sienestäjästä.

KOTIMAISET

Johan Bargum Novelleja 1965-2015 TeosEn ole kirjoittanut blogiini. Kirja on keskenkin. En ole valmis laskemaan ketään tämän edelle. Minulle on yhdentekevää, milloin novellit ovat kirjoitettu. Tämä kirja ilmestyi tänä vuonna ja se riittää minulle. Mietin parastani, että mitä se antaa minulle, mitä se merkitsee minulle. Makuni ei kulje palkintoraatien mukaan, joten jätän kotimaisen väliin.

Pauliina Vanhatalo Pitkä valotusaika, Katja Kettu Yöperhonen  ja Emmi Itäranta Kudottujen kujien kaupunki tekivät minuun vaikutuksen. Vuokko Sajaniemen Pedot, Dannebeyn ja Mikaela  Strömbergin Sophie viehättivät myös minua. Kaisa Haatasen Meikkipussin pohjalta ilahdutti minua. Pertti Lassilan uusin odottaa lukemista, mutta edellinen Ihmisten asiat on erinomainen kirja. 

DEKKARIT

Luin monta hyvää dekkaria, joita on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen.

Arnaldur Indriđason Varjojen kujat


Alan Bradley Hopeisen hummerihaarukan tapaus

PARAS FANTASIA 


1. Siri Pettersen Odininlapsi 
 

2. Erin Hunterin Etsijät 1-6

Suosittelen, jos ymmärrät, että tämä on muutakin kuin eläinfantasiaa, epätyypillistä karhun elämää, oi, voi, voi. Kyseessä on isommat ongelmat eli tulipedot ja näiden aiheuttamat globaalit ympäristöongelmat. Silti tämä edellyttää fantasiageenin.

VANHAT KIRJAT

Luin myös monta vanhaa kirjaa. Luettuihin kuuluu mm. Saramago, Rhys, Kundera, Atwood (6), Oz. Kihlmanin kirja Ihminen joka järkkyi on kesken. Luen sen nyt suomeksi.


HALUATKO KURKATA KIRJOIHIN, JOTKA ANNAN ITSE JOULULAHJAKSI? 

Tässä muutama löytynyt, olen jemmannut ne hankalaan paikkaan pentuhuoneeseen.12 kommenttia:

 1. Hieno listaus, jossa sekä tuttua että luettua, että sitten muutakin. Aloin eilen katsella tämän vuoden lukemisia ja hyviä ja erittäin hyviä teoksia on paljon. En tiedä, miten saan listan aikaan, kun aina sattuu, kun väkisinkin joku kelpo yksilö jää ulkopuolelle. Mietin vielä kriteerejä.

  Hyvää viikonloppua Ulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea noita on listata. Yritin lähteä itsestäni, mikä oli minulle tärkeää. Aina jää jotain mainitsematta.

   Hyvää viikonloppua Omppu!

   Poista
 2. Kiinnostava ja monipuolinen lista!

  Stoner on minullakin varmaankin vuoden paras ulkomainen romaani, se on upea: näennäisen simppeli, mutta kaikki ne valot ja varjot, melankolia ja kauneus. Bargumin novellit aion lukea pian.

  Hyvää joulukuista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanot hyvin Stonerista näennäisen simppeli... Eleetön ja karu tuo kirja on.

   Bargum on hieno. Löysin tuon yllättäen, vaikka osa onkin jo ennestään.

   Hyvää viikonloppu Lumiomena!

   Poista
 3. Parhaat kirjat vielä mulla tältä vuodelta lukematta... Kerran aloitin Stoneria, muta ei ollut vielä sen hetki. Äiti-kirjan sentään olen lukenut.

  Hyvää joulunodotusta! Ja ihanat kirjat paketeissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stoner vaatii oman rauhan ja tietyn keskittymisen. Se ei suju oikein tunti silloin tällöin. Pitikö äitisi?

   Samoin Hyvää joulunodotusta! Toivottavasti saajat pitävät.

   Poista
 4. Pitänee laittaa tuo Stoner varauslistalle. Yöperhonen ja Kudottujen kujien kaupunki kiinnostavat myös... Paljon ihanaa luettavaa ensi vuodelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stoner on hieno. Hyvin harvoin, mikään kirja nousee muiden yli noin selvästi.

   Poista
 5. Stoner on vielä lukematta, kirjailijalta taitaa olla julkaistu jo uudempikin teos.
  Pidä huolta äidistä on minusta kolmen parhaimman käännöskirjan joukossa, ne kaksi muuta eivät olleet listallasi.
  Suomalaisista Itäharjun kirja ja Katja Ketun kirja ovat parhaimmat mitä olen lukenut. Oneiron odottaa lukemista, joten järjestys voi muuttua tai sitten ei.
  Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinun kanssa Stoner lukematta. Miten olet onnistunut ohittamaan sen? Luulen, että toinen kirja on tulossa. Mitähän sinulla on listalla nuo kaksi? Tulin uteliaaksi.
   Franzenin Purity kuuluisi tuonne, mutta en ole tehnyt tekstiä. Oneiron ei sovi minun listalle. Jos haluaa lukea hyvää, niin kannattaa pureskella Handke.

   Poista
 6. Entäpä jos kirjalahjan saajat nyt huomaavat, mitä meinaat pistää heille pakettiin?
  Mulla on Odininlapsi, Tsernobylista nousee rukous ja Yöperhonen varauslistalla.
  Mukavaa viikonloppua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen antanut kahdelle porttikiellon 15.12-24.12 blogiini, eli ps ja sp voivat etsiä huvituksensa tuon ajan muualta. Ja tärkeimmän olen peittänyt ja oikeastaan kolme ei aukene mitenkään, kun ei pääse kurkkimaan.
   Hyvät varaukset sinulla. Lukuiloa.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!