maanantai 1. kesäkuuta 2015

Katariina Vuori Nokkonen
Kävin tänä keväänä läpi erilaisia villiyrttien oppaita niin vanhoja kuin uusia. Tuon blogiini kaksi hyvin erilaista julkaisua, sillä toinen käsittelee villiyrttejä kokonaisuudessaan ja toinen vain yhtä lajia. Ensin mainittu on minulle ennestään tuttu, koska olen lukenut sen ruotsiksi. Nokkosesta on aiemmin ilmestynyt ohut vihkonen (Satu Hukkinen Hyötykasvi Nokkonen, 1991), mutta nyt saamme lukea nokkosta kirjan verran.

Kirjan alaotsikkona on Herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista. Kirjan alun teksteissä kerrotaan nokkoskasveista, nokkosen vaikuttavista aineista ja kasvin terveysvaikutuksista, keräämisestä ja säilönnästä, ryöppäämisestä, poltinkarvoista sekä vihulaisen ystävistä.

Reseptiosio jakautuu seitsemään osaan.
Suolaista nokilaista kunnon nälkään
Eksoottinen vihulainen
Kuumia ja kylmiä polttaraiskeittoja
Lisukkeita vihantakaalista
Päiväkahvit nokkoskan kanssa
Mokkoista makeasti
Vihreää kultaa nestemäisenä

En voi sanoa, että kirja tarjoaisi minulle mitään uutta nokkosesta, mutta sen taustani tekee, että tunnen villivihannekset ja niiden käytön, olen käyttänyt erilaisia yrttejä lapsesta asti. Säilöimme aina kesän sadon talteen. Sen sijaan miellyin kirjan ohjeisiin. Minua kiinnostaa mahdollisimman monipuolinen yrttien käyttö, uudistuminen, reseptien kokeilu ja päivittäminen.

Kirjan nokkospesto ohje on erinomainen ja sitä hyödynnän itse ylipäänsä eniten niin nokkosesta kuin vuohenputkesta tehtynä. Kesän alussa nokkosesta kerätään lehdet ja elokuulla siemenet. Kokeilematta voin sanoa, että kirjan nokkosfetapiirakka on maistuvaa. Kirjan ohjeista kokeilin viikonloppuna aivan ihanaa nokkospaneroitua camembertia ja nokkosjuustosarvia. Nokkosmuffinit tummalla suklaalla, herukka-nokkoskaurapaistos nokkosensiemenomenakiisseli houkuttelevat ainakin minua. Ja mikä parasta nokkossesonki ei rajoitu vain alkukesään. Leikattu nokkonen tuottaa uutta versoa läpi kesän. Kuivattu tai pakastettu nokkonen ilahduttaa ympäri vuoden.

Tässä nokkoskirjassa on mielenkiintoisia ja nykyaikaisia ruokaohjeita. Kirja ei rajoitu vegaaniseen ruokavalioon, vaan ruokaohjeissa käytetään myös lihaa. Jokainen osaa muuttaa ohjeet itselleen sopivaksi, mutta tämä mahdollistaa nokkosen käytön opettelun laajemman lukijakunnan osalta.

Tässä herkullinen ohje

NOKKOSPANEROITU CAMEMBERT

3 annosta
250 g camembert-valkohomejuustoa (kiekko)
näkkileipäpala
2 rkl nokkosjauhetta
kananmuna
4 rkl vehnäjauhoja
voita paistamiseen

Leikkaa juustokiekosta 6 kolmiota. Murskaa näkkileipä korppujauhoksi ja sekoita nokkosjauheeseen. Vatkaa kananmunan rakenne rikki.

Pyörittele juustokolmiot ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi nokkos-korppujauhossa. Paista pannulla joka puolelta rapeaksi. Tarjoa lämpimänä vadelma-, lakka- tai tyrnihillon kanssa.


Katariina Vuori Nokkonen Herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista

Atena 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.


6 kommenttia:

 1. Tämäpä oli mielenkiintoinen vinkki. Juuri juttelin poikani kanssa, kuinka nokkosia kannattaa varoa, vaikka kuulemma niistä voisi jotain syötävääkin tehdä. En osanut tarkemmin kertoa, mitä ja miten. Pitäisi etsiä tämä käsiini. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etsi tämä kirja. Vaikka olen lukenut varmasti jokaisen aiheen kirjan, niin ihastuin tähän. Tämä elää tätä päivää. Nokkonen on tärkeä, antaa koko kesän satoa. Vaikka ei käyttäisi muita, niin nokkosta, sillä niin tärkeä se on.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Arggh tein tuon ulkona läppärillä....olin helisemässä nimien kanssa.

   Poista
 3. Minusta nokkosta on hirveän hankala kerätä, siksi kerään useammin muita rikkaruohoja ruuaksi. Tänään keräsin kevään ensimmäisen kimpun voikukkaa. En vielä tiedä, mitä teen niillä. Joku voikukkakirjakin olisi kiva :) Siis haluan nyt käyttää nimenomaan kukkia, ei lehtiä ja juuria.

  VastaaPoista
 4. Nyt taitaa olla kovassa huudossa villiyrttien käyttäminen ruuanlaitossa, ja hyvä niin. Miksi mennä merta edemmäs kalaan, jos omasta lähipuskasta voi löytää terveellisia yrttejä. Itse en ole käyttänyt ikinä nokkosta mihinkään, mutta olisi kiva kokeilla vaikka tämän kirjan avulla.

  VastaaPoista

Ilahduta minua kommentilla!