maanantai 31. elokuuta 2015

Puuro. Reseptejä, inspiraatiota ja historiaa.
Puuro Reseptejä - inspiraatioita - historiaa

Puuron uusi tuleminen
Puuro - Reseptejä, inspiraatiota ja historiaa –kirjassa tehdään niin perinteisiä aamiaispuuroja ja uudenlaisia puuroja muun muassa chian ja amarantin siemenistä. Laajasti katsottuna puuroiksi voidaan lukea kaikki polentasta risottoon. Puurojen uusi tuleminen sopiikin mainiosti terveyttä ja luomuruokaa arvostavien ruokavalioon. Puurontähteitä voidaan hyödyntää niin sämpylöissä ja ohukaisissa.                                                                                                        
 Puurojen kanssa nautitaan usein hilloja, marjoja tai muita lisukkeita. Puurosta voidaan valmistaa myös mitä maittavimpia jälkiruokia. Puuro-kirjan tarkoituksena on tarjota houkuttelevia reseptejä ja herkullisia kuvia sen lisäksi, että luodaan katsaus puuron historiaan ja kerrotaan faktaa viljoista ja muista puuroihin käytettävistä aineksista.

AamiaisherkkuVanhasta käräjälaista löytyy muun muassa kohta: Puuroa saa keittää, olipa arki eli pyhä. Puuro on pyhää, joten älköön kenellekään sakkoja määrättäkö. Puuro onkin vanhin ruokamme. Esi-isämme sekoittivat viljaa ja rikkakasvien siemeniä, murskasivat ne kivillä ja keittivät puuroksi. Vanhimpana viljeltynä viljalajina pidetään ohraa, jota ilmeisesti on osattu viljellä jo kivikaudella. Ruista alettiin viljellä rautakaudella, kaura yleistyi 1700-luvulla. Vehnä on nykyisin tavallisin ruokakäyttöön viljelty vilja. Speltti on myös vehnää ja se on aivan viime aikoina yleistynyt jauhoina ja hiutaleina, koska se sisältää enemmän hyödyllisiä ainesosia. Speltti on korvannut perinteisen vehnän monissa kotitalouksissa kokonaan.


Spelttimannakakku


  
Kappaleessa Perinteisiä puuroja kerrotaan, että puuro valmistetaan viljasta tai muista ravitsevista kasviksista veteen, maitoon tai muuhun. Ihminen on kehittänyt vuosituhansien aikana heinäkasveja, kunnes niistä on saatu paremmin jyviä tuottavia viljoja. Resepteinä tarjoillaan kaurapuuroa, hedelmäkaurapuuroa, perinteistä joulupuuroa, riisipuuroa, mutti-puuroa (talkkunajouhoista), omenapuuroa tai vispipuuroa. Kaurapuuro on modernisoitunut viime vuosina todella paljon. Itse pidän banaani-kaurapuurosta.

Puuroa uudella tavalla toteaa, että alun perin puuroa tehtiin niistä aineksista, joita oli saatavilla. Nyt aineksia voidaan tuoda mistä tahansa päin maailmaa ja tarjonta on monipuolista ja lisäksi aineksia yhdistellään uudella tapaa ja valmistusmenetelmätkin ovat muuttuneet. Resepteinä on muun muassa mustariisipuuro, raakachiapuuro, punajuuripuuro, avokadopuuro, puuroletut ja aamiaissämpylät puurosta leivottuna.

Avokadopuuro
 
Puuroa päivälliseksi kappaleessa kerrotaan, että puuroa keitetään usein välipalaksi. Jälkiruokana puuro on harvinaistunut. Päivällispöydässä puuro sen sijaan on harvinaista, vaikka esimerkiksi italialaisten risottohan on ruokaisaa riisipuuroa. Kokeile risoton lisäksi vaikka sipuli-tomaattipuuroa tai jeonbokjuk-puuroa.
Puuroa jälkiruoaksi kappaleessa todetaan, että maitoon keitetty puuro oli pitkään tavallinen jälkiruoka. Sokerin yleistymisen myötä jälkiruokien määrä kasvoi. Nykyään jälkiruokapuuroissa trendejä ja makuja yhdistellään perinteiseen puuroon. Resepteistä esim.  spelttimannakakun, puuron caramel ja mannapuurovnukkaan vaikuttavat kiinnostaville.
Herkullisia lisukkeita kappaleessa todetaan, että lisukkeiden avulla aamupuuroa voi muunnella miltei loputtomasti ja kerrotaan mikä ero on hillolla, soseella, marmedalilla tai hillokkeella. Ohjeina on mm. raparperihillo, chili-karhunvatukkahillo ja  tyrni-keltajuurihillo.
Aineksista osuudessa esitellään puuroaineksia vehnästä mehiläisen siitepölyyn. Väliin mahtuu amarantti, kvinoa, mulperimarja ja rusinat.
Puuroa maailmalla tarjoaa katsauksen mitä puuroja ja miten maailmalla syödään. Avain viljanjyvien käyttöön ravinnoksi oli neste, pata ja tuli. Jo babylonialaisessa kulttuurissa tunnettiin puuro. Puuroainekset vaihtelevat maapallon eri puolilla. Esimerkiksi Etelä-Korealainen lisää riisipuuroon äyriäisiä, saksalaiset syövät Rote Grützea (punaisista marjoista) ja puolalaiset kasza gryczanaa (tattaripuuroa).
Puurolla on juuret joka kulttuurissa ja sivilisaatiossa rotuun ja rajoihin katsomatta.
Jos haluat vaihtelua tavalliseen kaura-, manna- tai riisipuuroon niin suosittelen. Puurot ovat trendikästä ruokaa.
Annika Mogensen, Ann-Sofi Rosenkvist, Torbjörn Tenfält Puuro. Reseptejä, inspiraatiota ja historiaa.
Alkuperäisteos Gröt
Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
Karisto 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.

4 kommenttia:

 1. Ihanaa, että puuro on saanut oman kirjan. :) Ruispuuro on minulle arjen ykköspuuro. Avokadopuuro kuulostaa tosi eksoottiselta... pitääpä tutustua tähän kirjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä puurokirjoja tuntuu ilmestyvän tänä syksynä. Olen vieroksunut kaurapuuroa aina, mutta banaanikaurapuuro on hyvää. Ruispuuro on minunkin lemppari.

   Poista
 2. Mun lapset on puurofaneja. Erityisesti tykkäävät grahampuurosta. Kerran testattiin vaniljapullapuuroa. Tuo kirja voisi olla kiva idealähde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puurot ovat tosi monipuolisia. Jo kaupassa hämmentyy puuropakettien edessä.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!