lauantai 29. elokuuta 2015

P.C. Cast & Kristin Cast Merkitty Yön talo # 1

Yön talo on yhdysvaltalaisen kirjailijan P. C. Castin ja tämän tyttären Kristin Castin yhdessä kirjoittama vampyyrisarja. P. C. Cast on yhdysvaltalainen romantiikka- ja fantasiakirjailija. Kristin Cast opiskelee Tulsan yliopistossa. Yön talo -sarjan on 12 -osainen kirjasarja, ja sarjalla on myös sisarteoksia. Genrenä nämä ovat nuorisofantasiaa.

Yön talo -sarjan kohdeikänä lienee 12–16. Ykkösosa soveltunee tuohon ikähaarukkaan ihan hyvin. Päätin lukea kirjan silkasta uteliaisuudesta.  Kirjan takakannen mukaan sarja on lumonnut miljoonat vampyyrihuuman tartuttamat ympäri maailman. Palataan tähän tekstin lopussa.

Kirjan päähenkilö on 16-vuotias Zoey Redbird, joka tulee merkityksi kesken ihan tavallista koulupäivää Tulsassa Oklahomassa. Äidiltään Zoey ei saa ymmärrystä, ja vielä vähemmän tämän mieheltä. Safiirinsinen hohtava kuunsirppi otsassa saa äidin suunniltaan. 

Äidin silmät kaventuivat. ”En käsitä, miten voit olla noin itsekäs. Etkö ymmärrä, mitä kaikkea hän on tehnyt hyväksesi? Hänen ansiostaan minä saatoin jättää sen hirveän työni Dillardsilla. Hänen ansiostaan meidän ei tarvitse huolehtia rahasta ja meillä on tämä talo.

Zoey pakenee huoneensa ikkunasta kuplallaan isoäidin luo, joka on ymmärtäväinen ja välittävä. Zoey on erilainen vampyyritulokas, sillä hänen kuunsirppi on valmis, kun muiden on keskeneräinen, rajattu. Vampyyritulokkaan merkitsemisen tekee eräänlainen Etsijä jumalattaren valinnan mukaisesti. Kaikki kokelaat eivät selviydy muutoksesta, joten nämä kuolevat pois. 

Isoäitini talo kohoaa kahden laventelipellon välissä ja on valtavien vanhojen tammien varjostama. Se on rakennettu vuonna 1942 karkeasta Oklahoman kivestä, ja siinä on mukava kuisti ja epätavallisen isot ikkunat. Rakastan sitä taloa. Pelkästään pienten puuportaiden kapuaminen sai heti oloni tuntumaan paremmalta… turvalliselta. Sitten näin oveen kiinnitetyn lappusen. Oli helppo tunnistaa isoäiti Redbirdin kaunis käsiala: Olen rinteillä poimimassa luonnonkukkia.

Zoey hylkää entisen elämänsä ja siirtyy Yön taloon, vampyyrien sisäoppilaitokseen. Zoey ei ole tavallinen tulokas, vaan vampyyrijumalatar. Uusi elämä tuo uusia ystäviä, huonekaverin, vihamiehiä ja ihastuksenkin. Hän joutuu alusta lähtien kahnauksiin Afroditen kanssa, joka johtaa Pimeyden tyttäriä. Vaikka Zoey on jättänyt ihmiselämän taakse, niin hän kohtaa poikaystävänsä, mutta kiinnostus on Zoeyn kannalta erilaista, verellistä. Sisäoppilaitos on hyvin erilainen, koulupäivän oppiaineet mielenkiintoisia. Vai miltä kuulostaa vampyyrisosiologian alkeet, draaman alkeet, piirustuksen alkeet, musiikin johdanto, kirjallisuuden alkeet, miekkailu, espanjan alkeet, ratsastus?  Niin opiskelu tapahtuu öiseen aikaan.  Käytävillä kuljeksivat kissat kuuluvat yhteisöön, sillä he ovat olleet aina läheisessä liitossa vampyyrien kanssa. Heitä ei voi omistaa, sillä nämä itse valitsevat omistajansa. Tosin siinä ei liene mitään kummallista, sillä niin he tekevät yleensäkin. 

”Voisinkohan minä saada oman kissan?” kysyin.
”Jos joku niistä valitsee sinut, sinä kuulut sille.”
”Valitsee minut?”
Neferet hymyili ja silitti Skylaria, joka sulki silmänsä ja kehräsi kovaan ääneen. ”Kissat valitsevat meidät – me emme omista niitä.” Kuin vahvistukseksi hänen sanoilleen Skylar hyppäsi alas hänen sylistään, heilautti pystyyn nostettua häntäänsä ja katosi käytävään.

Palataanpa alkuun. En kovin paljon välitä mainosteksteistä, mutta tämä kirjaa myy. Tätä on suomennettu 11 osaa.  Luin tämän uteliaisuudesta, sillä ihastuin Deborah Harknessin Lumottuun, jonka kirjailija on historiantutkija, väitellyt tieteenalastaan. Hänen kirjansa on aikuisfantasiaa ja se ei myynyt, joten sitä suomennettiin vain trilogian aloitus. Jos olisin tämän kirjan lukijaikää, niin ei minulla olisi valittamista Yön talosta. Katsoin huvikseni Yön talo osan 11. Paljastettu  (2015) tilanteen HELMET-kirjastoissa. Kirjasta on varauksia 84 kpl. Vuonna 2014 ilmestynyttä Salattua on otettu HELMET-kirjastoihin 58 kpl.P.C. Cast & Kristin Cast Merkitty Yön talo # 1
Alkuperäisteos Marked A House of Night Novel
Suomentaja Annika Eräpuro
Otava 2011. Kotikirjasto.


Merkittyä ovat lukeneet mm.

4 kommenttia:

 1. Minä luin jossain vaiheessa tuota sarjaa pari ensimmäistä osaa, sitten kyllästyin ja jatko odottaa edelleen Kobossa. En tainnut edes kirjoittaa siitä blogiin, kun yeensä kirjoitan sarjoista muutaman osan jälkeen ja nyt vaan lopetin lukemisen.
  Kohderyhmälleen varmaan oivaa luettavaa, mutta tarina saisi kyllä edetä huomattavasti nopeammin osasta toiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkään et taida olla ihan kohderyhmää ; ) Voi meitä. Minä sain tyytyä Susan Cooperin Pimeä nousee -sarjaan, Narniaan, Liisaan jne. Olen utelias näiden suhteen.

   Poista
  2. Joo, ihan kade nykynuorille - heillä on kaikki nuo ihanat vanhat ja vielä vaikka mitä uutta!

   Poista
  3. Epistä ihan selvästi. Meillä ei ollut edes Pottereita.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!