tiistai 11. elokuuta 2015

Aikuisten värityskirjat osa I
Huomasin aikuisille suunnatut värityskirjat ensimmäisen kerran talven perinteisessä kirja-alessa. Innostuin niiden ideasta. Olen hankkinut / saanut kustantajilta joitakin. Näissä värityskirjoissa on niin hyviä kuin huonoja ja myös niin mielenkiintoisia kuin tylsiä. En useinkaan tuo arviotani näin selkeästi esiin kuin tässä tekstissä.

Miksi on niin helppo luokitella värityskirja hyväksi tai huonoksi?

Aikuisten värityskirjalta vaaditaan tiettyjä ominaisuuksia, joista olennaisimpia ovat värityskuvan koko, värityspinnan laajuus, kuvioiden kiinnostavuus ja tärkeimpänä ominaisuutena on värityskuvan ääriviivojen paksuus.  Tämä paksuus säätelee kuvien tekijän ja värittäjän roolin.  Värittäjä ei pääse oikeuksiin, jos väri erotu kuviosta.

Mikä on värityskirjojen tarkoitus?

Värityskirjojen tarkoituksena on antaa keskittymiskykyä, tietoista olemista hetkessä, rentouttaa, harjoittaa käden hienomotoriikkaa. Ne purkavat stressiä. Kuvien värittäminen vie yllättävän paljon aikaa. Ilmiön avainsana on mielenrauha, mindfulness.  Ota hetki omaa aikaa, sulje muut pois. Kokeile. 

Mitä väritetään?

Kuviot ovat kasveja, eläimiä (lintuja, perhosia, kissoja…), itämaisia mandaloita, kelttiläisiä kuvioita, historiallisia rakennuksia, maisemia, puutarhoja, geometrisia kuvioita ja kasviornamentteja. Vaihtoehtoja on loputtomiin. Oikeaa tai väärää värivalintaa ei ole. Kuka tahansa osaa värittää, vaikka kaikki eivät osaa piirtää. Värittämisessä on kyseessä osin eri asiasta kuin piirtämisessä. Joku toinen virkkaa, kirjoo, piirtää jne.
Aikuisten värityskirjat ovat tämän hetken buumi. Nämä myyvät tosi hyvin. Uskoisin, että näemme vielä erilaisempiakin värityskirjoja. Tulen esittelemään muutaman erikoisemman värityskirjan, jotka olen vasta tilannut ulkomailta.

Millä väritetään?

Hyvät puuvärit ovat kaiken perusta. Peruskynillä pärjää. Derwent tarjoaa laatua. Huonoimmilla puuväreillä raavit paperia. Kynä ei saa olla tahraava, jotta värit eivät sotkeennu, jos kuvia on molemmilla aukeamilla. Liian voimakkaat kynät pilaavat seuraavan sivun värityksen. Väritykset tehdään enimmäkseen puuväreillä. Laadukkaimmatkin väriliidut ovat liian kömpelöitä pieniin kuviin.
Kokelin värittämistä tänään halvoilla Eurocolorin puukynillä. Jälki oli yllättävän hyvää, jopa leviävää.Toisena kokeilin Staedtlerin puuvärejä, jotka raapivat paperia, ei minkäänlaista leviämistä. Parhain tulos syntyi odotetusti Derwentin Studio puuväreillä eli kuvio täyttyi kuin itsestään. Yllätyin eniten ensimmäisten laadusta.
Tussien käyttö lienee ainoa mahdollisuus paksuviivaisissa kuvissa, mutta värityksen lähtökohta häiriintyy silloin. Joudutkin paneutumaan ja kilpailemaan värityksesi erottumisessa työssäsi. Tähän ongelmaan kannattaa kiinnittää huomioita värityskirjaa hankkiessa. Mietin kumman haluat olevan määräävässä asemassa. Kotimaiset värityskirjat ovat pääsääntöisesti kalliimpia kuin ulkolaiset.
Mene kauppaan ja valitse omasi. Ja nyt värittämään.


Inspiraationa Japani Mielenrauhan värityskirja, Otava (Oma ostos)Inspiraationa Japani on kaunis kirja. Kuvioiden viivat ovat hennot.  Joidenkin kuvioiden osalta viivat ovat jopa liian hennot, ohuet. En suosittele tätä heikompinäköisille. Kuvioiden vaikeusaste lisää haastetta.  Silti tämä kirja on luokiteltavissa parhaimpiin.
 Illan hämäryys ei suosinut mallisivun kuvausta eli kuvaan uudelleen.


Kirke Muhonen Mindfulness-värityskirja, Basam (Oma ostos)

Mindfulness-värityskirja  on kotimainen aikuisten värityskirja. Värityskirjan kuvissa on mustat paksut reunat. Oman jäljen esille saaminen värien avulla on vaikeaa, sillä oma väritysjälki ei pääse esiin. Olen puuvärien käyttäjä, ja haluan hennompaa rajaviivaa. En myöskään halua hangata kättäni näin voimakkaaseen painojälkeen. Kuvat ovat osin perinteisiä lasten värityskirjojen kuvia, naishahmoja. Olisin voinut pitää paljon enemmän, jos painojälki olisi ollut värittäjän huomioivampaa.

Trina Dalziel 20 tapaa piirtää pöllö ja 44 muuta siivekästä, Atena (Kustantajalta, kiitoksin)


Atenalla on muitakin värityskirjoja, mutta en ole onnistunut löytämään niitä. Tämä on ulkoasultaan tasokas kirja. Välissä on tyhjä sivu, johon voit piirtää itsekin. Tämä onkin enemmän piirtämiskirja kuin värityskirja.  Ulkoasultaan tämä on hienoin.

Sarjassa on ilmestynyt aiemmin 20 tapaa piirtää kissa ja 20 tapaa piirtää mekko.  Tuo kattkirja pitää saada. Pidän ja nautin piirtämisestä, joten tämä inspiroi minua. Opinnoissani minä pidin valtavasti anatomian ja morfologian kursseista ja piirtämisestä niin kasveissa kuin eläimissä. Kasvien mikroskooppiset rakennekuvat ja selkarangattomien anatomia ja morfologia olivat parasta.

Tässä värityskirjassa opetellaan piirtämään mm. perhonen, enkeli, leppäkerttu, Pegasos, lepakko, kyyhkynen, riikinkukko, sudenkorento, kukko, kolibri, pelikaani, heinäsirkka, pingviini, fasaani, kotka ja monta muuta. Paperi on laadultaan hyvää, väri liukuu ja tarttuu hyvin ja  sivut ovat numeroitu. Kirjassa on 900 kuvaa siivekkäistä sekä tilaa omille piirroksille.


Darey May Garden Fairy alphabet Coloring Book (Oma ostos)
 Englanninkielinen keijukirja on ohut vihkonen. Kuvien värityspinnat ovat isompia ja laajempia. Rajaviivat ovat selkeitä ja tarpeeksi hentoja, jotta värittäjän kädenjälki pääsee oikeuksiinsa.

Pretty Patterns: Creative Colouring for Grown-Ups (Oma ostos)

Englanninkielinen sadan sivun värityskirja. Tämän taso on vaihteleva.  Väritettävänä on kukkia, kasviornamentiikkaa ja lintuja. Osa kuvista on erinomaisia, mutta joissakin on paksun, mustan viivan-syndrooma.  Kokonaisuutena värityskirja on kuitenkin erittäin hyvä. Viitisen sivua jättäisin pois liian mustana.

Eduard Manet Zenväritys. Luovaa värittämistä aikuisille. Eläimet.

Kirjassa kehotetaan rauhoittumaan, rentoutumaan ja virkistymään. Tästä värityskirjasta on olemassa myös kasvit. Kuvat ovat monipuoliset. Suurin osa kuvista on hyviä. Värytyskuvia vain toisella aukeamalla eli kuvat eivät tuhriinnu. Pidän tästä erittäin paljon. Kuvat rajautuvat selvästi. Luulen, että haluan tästä kasviversion.Tässä ei ole kaikki. Olen tilannut joitakin värityskirjoja ulkomailta, joten katsotaan niidenkin taso. Ja odotan yhtä kotimaistakin, johon minulla on vahva usko. Erityisesti odotan botaanisia, maisemallisia sekä rakennuksiin liittyviä värityskirjoja. Yhdessä on aiheena kansallispuistot. Kasvikirjassa on botaanisempi ote. Odotellaan.
 

18 kommenttia:

 1. Minä olen pitänyt kovasti Mielenrauhaa-värityskirjasta, jossa on paljon erilaisia mandaloita. Näistä olen eniten ajatellut tuon Mindfulnessin hankkimista, kuvat näyttävät visuaalisesti tosi kivoilta ja minua ei paksummat ääriviivatkaan haittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo mainitsemasi Väritä itsellesi mielenrauhaa on minun suosikkini. Minun käteni jälki on sen verran hentoa, että tuo Mindfulness ei onnaa. Ja äsken huomasin, että sen kuvat vaativat kunnon värit. Staedtler raapii väriä siihen, vaikka kynät ovat varsin kelvolliset. Siis väri ei tartu tasaisesti. Pitää testata paremmilla.
   Odotan, että saisin pian nuo tilaamani. Kansallispuiston maisemat voivat olla kauniit.

   Poista
 2. Istun parhaillaankin pihalla värityskirjan ja puuvärien (ja näemmä myös puhelimen) kanssa. On totta, että osa aikuisten värityskirjoista on kiinnostavampia kuin toiset. Esimerkiksi tämänhetkinen keijuineen ja lohikäärmeineen tuntuu aika lapselliselta. Abstraktimmat, tarkkuutta vaativat kuviot inspiroivat enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mandalat yms. inspiroivat ja sitten odotan noilta "oikeilta" paljon. Huomasin tänään, että kynien laaduilla on suuri merkitys. Värityskirjat ovat halpoja, mutta puuvärit, siis kunnolliset maksavat paljon. Isommissa pinnoissa nuo näkyy parhaiten. Jo Muhosen ekassa riikinkukossa sininen värikynä saisi olla parempi laadultaan.Eika tuo pinta ole edes iso.

   Poista
  2. Minä tilailin viikonloppuna värikyniä. Toivottavasti ne tulevat pian ja ovat oikeasti hyvät. Huomasin itsekin tuon, että isot pinnat on erityisen vaikeita huonommilla kynillä.
   Mulla on yhdet tosi halvat ja aika huonot kynät, toiset jotka toimi mandalan värityksessä paljon paremmin, vähän kalliimmatkin taivata olla. Sitte värittelin erilaiselle paperille itse piirtelemiäni kuvia, ja yllättäin ne pehmeämmällä paperilla tosi huonosti toimneet kynät olivatkin ihan ok. Osalla väreistä tuli tosi hyvännäköinen pinta. Ongelma on toki vielä siinä, että kaikki värit eivät toimineen läheskään yhtä hyvin.

   Poista
  3. Minulla on nuo halvat varalla ja toimivat hyvin. Hyvät kynät ovat tarpeen isommissa pinnoissa. Derwentin kynät ovat toimivat, mutta niissäkin on paljon eroja. Hermoni eivät kestä niiden akvarellipuukyniä.

   Conte-kuivapastelliliidut toimivat upeasti isomilla pinnoilla.

   Poista
 3. Minäkin olen jonkin verran väritellyt näitä. Noista esittelemistäsi tuo zenväritys näyttää kiinnostavimmalta. Eilen juoksin kaupassa ohi sellaisen hyllyn, joka oli ihan täynnä erilaisia värityskirjoja. Niiden määrä oli lisääntynyt parissa viikossa usealla erilaisella yksilöllä! Muistaakseni kiehtovin oli juku värityskirja, jossa oli kaupunkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole saanut käsiini WSOY:n kirjoja, mutta ne näyttävät hyville. Tarjontaa on, mutta tasoa voisi nostaa. Esimerkiksi vanhaa Porvoo, keskiaika, Turun linna tarjoaisivat ideoita. Ei tarvitsisi olla keijuja, haltioita, kohtalokkaita naamoja....
   Ja Adlibris välittää uskomattoman hienoja aiheita ja kirjat maksavat huikeat 4.50 euro;), kun meikäläiset maksaa parikymppiä.

   Poista
 4. Näyttää ihanilta – ainakin osa. Minulla on ollut pari mandalakirjaa jo vuosia, käsi ei oikein kestä värittämistä pitkiä aikoja, niin etenee huonosti. Yhteen aikaan kuuntelin kirjaa ja värittelin. Haluaisin steampunk-aiheisen värityskirjan, hammasrattaita ja kelloja, ruuveja ja muttereita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteinen on ongelma. Minä taas kaipaisin jotain ihan oikeita kukkasia, vanhaa kyläyhteisöä, vintagea, vanhoja vuosisatoja ym. Kaikkein vähiten new agen naishahmoja ym. huuhaata.

   Poista
  2. Pistin tänään lapset piirtämään minulle väritettävää :) Harmi, että meillä ei osaa piirtää edes poikaset.

   Poista
  3. Netistäkin pystyy tulostamaan upeita kuvia. Tulen tekemään tähän ainakin toisen osan.

   Poista
  4. Minäkin tulostin netistä kuvia, tosin päädyin tulosteleen lapsiaiheita. Sitten nyt innostuin piirtämään kuvat itse. Ei kait se haittaa, jos en osaakaan piirtää, voihan niitä väritllä silti. Mutta ääriviivatussista loppui jo väri :D

   Poista
  5. Netissä on yllättävän kivoja kuvia ja aikuisten värityskirjoissa on uskomaton tarjonta. Siis niihin on todella panostettu.

   Poista
 5. Olipas mukava lukea mietteitäsi värityskirjojen suhteen. Tämän maailman minäkin löysin, kun valitin miniälleni, että sanaristikoihin, japanilaisiin siluettikuviin ja sudokuihin välillä kyllästyy. Hän ehdotti värityskirjaa ja voi kun se on rentouttavaa. Harmi vain kun sitä ei voi tehdä sängyssä. Kiitos sinulle vinkeistä. En arvannut että se on näin laajaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten niin ei voi tehdä sängyssä? Minä väritän lähes aina sängyssä.

   Poista
  2. Valikoimat ovat valtavat. Adlibriksen (ei mainos) saa valikoiman vielä laajemmaksi. Pidän siitä, että kuvissa on jokin idea.

   Poista
  3. Serentis hmm pitää kokeilla.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!