sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Anu Holopainen Ihon alaiset
Anu Holopainen on helsinkiläinen toimittaja ja erityisesti fantasia- ja scifikirjailija. Tämä uusin kirja Ihon alaiset on nuortenkirja.

Jara on lukion toisen vuoden oppilas ja joutuu elämään luomuna, koska ei saa alaikäisenä vanhemmiltaan lupaa operaatioihin. Hän joutuu turvautumaan 3D-meikkaukseen ja teippauksiin. Hän asuu Kuhmoisissa, ja melkein kaikilla hänen kavereillaan on muokkauksia. Jaran päästessä Helsinkiin kesätöihin, hänen muokkauskassansa alkaa karttua ja enää on kyse vain kuukausista. Jaran nimi häiritsi monta lukua meikkaamisineen. Lopulta selvisi, että hän onkin poika. Aina nimestä ei voi arvata sukupuolta. Äskettäin kaipasin käännöskirjaan nimiä ja olin kateellinen englannin hän-sanalle, joka ilmentää sukupuolen.

Toistuvat Eit tuomitsivat hänet kerta toisensa jälkeen luomujen persoonattomaan joukkoon. Kohta hän alkaisi etääntyä kavereistaan ja ajautua syrjään kaikesta. Ei hänkään halunnut tulla nähdyksi luomujen seurassa, vaikka oli itse sellainen. Miksi hänen ystävänsä haluaisivat?

Inka on yliopisto-opiskelija, joka on ottanut alastontanssijan työpaikan Luomu-klubilta rahoittaakseen opintonsa, mutta hän ei halua pilata tulevaisuuttaan leimautumalla luomuintoilijaksi, koska yliopistolla ei voi erottua joukosta. Hän ei ole varma, mitä hän elämältään haluaa.

Olisi niin kätevää jos ei tarvitsisi ollenkaan meikata, mutta en sentään viitsisi näyttäytyä yliopistolla julkiluomuna. Siellä pyörii rekryporukkaa ja vloggaajien ja realitystarojen kameroita tuodaan luennoillekin, enkä halua pilata tulevaisuuttani leimautumalla luomuintoilijaksi.

Matiaksen äiti omistaa kuuluisan muokkausklinikan, mutta Matias vihaa muokkauksia ja joutuu hankaluuksiin annettuaan medialle lausunnon mielenilmaisun jälkeen. Kostaakseen tämän hän ryhtyy luomuterroristiksi.


Matias tuntee miedon puhtaan tuoksun nenässään. Katariina ei käytä edes hajuvettä ja deodoranttikin on hajustamatonta. Katariina on täydellinen, ihana ja kaunis, Matias on onnellinen ettei Katariina kuulu niihin hulluihin, jotka jo viisitoistavuotiaana leikkelevät naamansa ilmeettömiksi nukenkasvoiksi.

Saana Janita Pirhonen on helsinkiläinen yläasteen oppilas, joka kerää itselleen muokkauskassaa. Hän pitää PlastikPrincess-blogia, jossa kertoo tekemisistään. Rahaa hän hankkii myymällä itseään vanhemmille miehille. Stadin assalla on InstaPlast-koju, jossa voi teettää sormenjälkitunnisteilla pienempiä muokkauksia.

Mua ei pelottanut yhtään, annoin kameroiden vaan mittailla naamaani ja sitten laitoin turpani sellaiseen kaukalomaiseen tötteröön lepäämään. Tuntui jännää viileää suhinaa kuun puudute levitettiin ja sitten pientä töykkimistä, ei kumminkaan kipua tai mitään. Koko juttu oli hetkessä ohi, vähän aikaa oli turvotusta mutta se laski jääpalapusseilla tosi nopeasti, ja nyt mulla on aivan tajuttoman hienot huulet!!!

Ihon alaiset on dystopiaa, jossa kauneusihanteiden vuoksi miltei kaikkien ulkonäköä on muutettu. On muokattuja ja luomuja ja jälkimmäiset ovat selvästi alakynnessä. Kasvot on tehty virheettömiksi, vartalon voi muokata haluamakseen jne. Jopa työ- tai opiskelupaikkaa on vaikea saada luomuna. Mutta rahan valta tulee vastaan. Köyhät ja rikkaat ovat eriarvoisessa asemassa, jos ei ole varaa muokkauksiin. Yhteiskunnassa on tehty jopa kansalaisaloite peruspalvelulain muuttamiseksi, jotta esteettiset toimenpiteet saataisiin verovaroin kustannettaviksi.

Kirjassa ei ole erityistä juonta eli se on noin vuoden pala neljän nuoren elämästä. Kirjan alussa asioita kerrotaan auki enemmän, mutta lopussa teksti vain päättyy ja useimpien kohdalla tilanne jää avoimeksi.


Tekstissä vuorottelevat normaali kerronta, bloggaukset, chatti ja tosi-tv:n katkelmat. Alakuloisesta vireestään huolimatta kirja etenee kuitenkin sujuvasti ja on nopealukuinen. Ihon alaiset on futuristinen dystopia eräästä mahdollisesta tulevaisuudesta, jossa maailma pohjimmaltaan on kovin samanlainen kuin omamme nyt. Ihon alaisessa korostuu ulkonäkökeskeinen kauneusihanne. Onhan meilläkin jo lävistykset, tatskat, napakorut, tekokynnet, botox-ruiskeet, hammaskuoret sekä esteettistä kirurgiaa esim. huulten muotoilua ja rintaimplantteja ilman terveydellisiä perusteluja. Kuka tietäisi etukäteen, mihin suuntaan maailmanmeno kallistuukaan? Kuka olisi uskonut vielä parikymmentä vuotta sitten, että kuntosalit ja solariumit ovat auki 24 h? Kyllä tämän kirjan lukee aikuinenkin. Itse pidän eniten lähitulevaisuuteen sijoittuvista dystopioista kuin varsinaisista scifeistä.

Anu Holopainen Ihon alaiset
Karisto 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.


Tämä kirja on luettu monissa blogeissa, mutta tässä muutama linkki.

Kirjakko ruispellossa, Kirjahilla, Kirsi, Kirjasähkökäyrä

2 kommenttia:

  1. Minusta tämä oli oikein sopiva nuortenkirja ja voin suositella sitä yläasteikäisille jopa kuudesluokkalaisille lukukirjaksi. Tästä löytyi mielestäni Aristoteleen runousoppiin perustuva tarinankaari, joka kulminoitui tarinan loppupuolelta.

    VastaaPoista
  2. Ratamokirjastossa on yhdessäkin oma scifi-hylly, jossa on fantasiaa ja scifiä. Ajan pyörän tiiliskivet, Tolkienit ym. Ihon alainen on luokiteltu juuri tuohon nuorten hyllyyn. Se jakaa hieman lainaajia nuorempien osalta, mikä on hyvä. Mieluummin näkisin nuorimmat ahmijat Soturikissojen kimpussa kuin tämän.

    VastaaPoista

Ilahduta minua kommentilla!