lauantai 4. helmikuuta 2017

Lee Child Kovassa koulussa

Lee Child Kovassa koulussa
Alkuperäisteos Night school (2016)
Suomentanut  Jukka Jääskeläinen ja Marja Mutru
Karisto 2016. Kustantajalta. Kiitoksin.

Kovassa koulussa on Lee Childin kahdeskymmenesensimmäinen Jack Reacher -toimintatrilleri. Alun perin brittiläisen, nykyään New Yorkissa asuvan Childin kirjat ovat maailman myydyimpiä dekkareita. Ensimmäinen Jack Reacher –dekkari ilmestyi jo vuonna 1997, mutta suomeksi vasta vuonna 2010 nimellä Tappotahti. Childin kahdesta kirjasta on myös tehty elokuva (Tappajan jäljillä 2013, Paluu päämajaan 2016), joissa pääosaa näyttelee Tom Cruise.


”Mitä pakettiautossa on?”
”Mitä et missään maailmassa haluisi siinä olenvan?!
”Kaikenlaisia asioita.”
”Tämä on pahempaa kuin mikään niistä. Usko pois. Siksi meidän on parasta kyseenalaistaa kaikki. Siten meille selviää, mistä etsiä.”


Kovassa koulussa palaa Reacherin armeijavuosiin. Eletään vuotta 1996. Sotilaspoliisina toimiva majuri Reacher on suorittanut Itä-Euroopassa menestyksekkäästi tehtävän ja saa Ansiolegioonan mitalin. Tilaisuuden jälkeen hänet kutsutaan kenraali Garberin toimistoon, jossa hän saa kuulla joutuvansa koulutukseen Educational Solutions Internationaliin. Samaan koulutukseen on määrätty Casey Waterman FBI:sta ja John White CIA:sta. Vähitellen kolmikolle selviää, että ei ole kysymys mistään koulutuksesta, vaan huippusalaisesta tehtävästä suoraan presidentin alaisuudessa kansallisessa turvallisuusneuvostossa.

”Miksi? Ja miksi me kolme? Mikä on yhdistävä tekijä?”
”En tiedä, mutta kyse täytyy taatusti olla jostain projektista. Ehkä jostain sellaisesta, jota kolme hyvässä iskussa olevaa agenttia, joilla ei ole mitään yhteistä keskenään, pitäisi tyydyttävänä palkintona hyvin suoritetusta tehtävästä.”
”Mikä paikka tämä oikein on?”
”En tiedä”, Reacher sanoi uudestaan. ”Muttei ainakaan mikään koulu. Se on hiton varmaa.”

Ryhmä afganistalaisia jidhadisteja on tarjonnut satamiljoonaa dollaria jollekin jostakin. Kuka, mitä ja missä? Sitä ei tiedetä on vain kaksoisagentti, joka on välittänyt tiedon. Tätä selvittääkseen Reacher saa rajattomat oikeudet pyytää mitä tarvitsee tehtävän suorittaakseen. Hän valitsee aisaparikseen kersantti Frances Neagleyn, joka on ennenkin toiminut Reacherin kumppanina. Tapahtumaketju tiivistyy Saksaan Hampuriin, jossa eräällä sotilaskarkurilla on myytävänä jotain todella ”kovaa”.


Ja silloin kello oli yksi iltapäivällä Kiovassa, Ukrainassa. Kuriiri oli poistumassa lentokoneesta. Hän oli päässyt autokyydillä vuoriston halki Peshawariin, Pakistaniin, ja lentänyt sieltä maan suurimman kaupungin Karachin kautta Kiovaan. Hän oli käyttänyt kullakin lennolla eri passia ja vaihtanut kerran paitaa, pinkistä mustaksi, ja ottanut silmilleen aurinkolasit ja päähän donetskilaisen jalkapallojoukkueen lakin.


Kovassa koulussa on mitä tyypillisin  Jack Reacher -toimintatrilleri. On selvitettävä ongelma, joka ilmaantuu yllättäen. Joukkotappelussa Reacher kohtaa paljain käsin ylivoimaisen miesjoukon ja selviää ilman naarmuakaan. Toista pääosaa esittää nainen, jonka kanssa Reacher päätyy Bondin tavoin aina viehättävän seuralaisen kanssa nautiskelemaan.  Loppuratkaisussa kaikki päättyy aina hyvin.  

Kovassa koulussa  on erittäin koukuttavaa ja harmitonta viihdettä ja tällä kertaa ei edes mitenkään liian raakaa. Tämä on kaukana mieligenrestäni,  jota  luen, mutta maistuu pienin annoksin. Ja elokuvatkin katson, onhan Tom Cruisessa iloa silmälle, vaikka esittämänsä sankarin saappaita hän ei täytäkään koonsa puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!