torstai 24. syyskuuta 2015

Elena Mady Vaihdokas


Elena Mady on Stanfordin yliopistossa opiskellut kirjailija, artisti, ja säveltäjä. Madyn The Body Jumper -trilogian ensimmäinen kirja Vaihdokas perustuu hänen tekemäänsä lauluun. 

 The Body Jumper -sarjan avaus Vaihdokas on rakkaustrilleri kuoleman ja elämän rajamailta. Lähdin lukemaan trilogian aloitusta fantasia mielessäni, mutta tarinassa on paljon tavallisen jännärin menoa, kuolemien selvittelyä, hengissä pysymisen pyristelyä. Kehen voi luottaa? 
 
Tarinan päähenkilö on nuoren naisen mieli, aave elämästä. Hän on vierailija, vaihdokas, jonka elämä päättyi liian varhain. Hän päätyy 17-vuotiaan Alex Winterin kehoon. Hänen olisi omaksuttava vieras omaksi itsekseen, mutta ilman kapinointia se ei ihan suju.  Jotta tarina ei kaatuisi mahdottomuuksiin, niin Alex Winterin vanhemmat kuolevat auto-onnettomuudessa.  Alex on saapunut perheensä kanssa Kaliforniasta Vaitolan pikkukaupunkiin tunnin matkan päähän Helsingistä. Laura tätikin on säilynyt vieraana etäisyyksien takia. Nyt Laura Luoto toimii  Alexin huoltajana. Eri asia on, miten huijataan valkoista kissaa nimeltä Kissa. Myös naapurissa asuva hurmuri tuottaa hankaluuksia.

Olin kokeillut elämistä ja tiesin sataprosenttisella varmuudella, että se ei ollut niin auvoista kuin väitettiin. Kuolleena olo oli paljon mutkattomampaa. Mutta vaikkei niin olisi ollutkaan, olisin mieluummin pysynyt kuolleena kuin koeajanut jälleen elämää, joka ei kuulunut minulle. He varmasti tyrmistyisivät, kun hylkäisin tämänkin ehdokkaan, mutta entä sitten?

Vaihdokkaan taustaa ei selvitellä, ei kerrota kuka hän on tai mistä hän tulee. Alusta lähtien hän on valmis hyppäämään vaikeuksien ilmaantuessa. Tuo hyppääminen pulpahtaa esiin tavan takaa. Ehkä liikaakin, mutta ehkä jatko-osat selvittävät tuon taustaa. Tarinan kieli on mieluista, tuttua ja helppoa puhekieltä.  Mitä on elää toisen elämää? Minkä verran vaihdokas saa säilyttää itseään? 

Mikä täydellinen poistumisrepliikki. Elämä oli antanut minun koskettaa sitä mitä eniten kaipasin ainoastaan napatakseen sen pois. Jos hyppäisin, pääsisin kaikesta eroon. Vain itsestäni en.

Naapurissa asuu tietenkin komea Jesse. Harmittavasti hänellä on tyttöystävä, mutta Jenna on viettänyt kesän Ranskassa ja suhteessa on onneksi hieman on-off vaihe.  Ohessa kulkee koululaisten arki.  Nuorten suhteissa on myös ongelmia. Kuka tykkää kenestäkin?
Poliisit selvittelevät auto-onnettomuutta, sillä vanhempien onnettomuudessa on outoja piirteitä. Tapahtumat saavat uusia uhkaavia piirteitä, kun tapahtuu outoja asioita, löytyy piiloteltuja tavaroita ja ihmisiä pääsee hengestään. Kehen voi luottaa? Ketä pitää pelätä?
Vaihdokkaassa on tuore ja mielenkiintoinen idea. Taidan lukea trilogian muutkin osat, jos saan käsiini.

Vaihdokas (2015) on kirjailija The Body Jumper -trilogian ensimmäinen osa. Toinen osa Varjo ja kolmas osa Varjelija jatkavat Alex Winterin tarinaa.


Tämän on lukenut myös Kirjaston kummitus ja Dysphoria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!