tiistai 21. huhtikuuta 2015

Liane Moriarty Hyvä aviomies



Ihmettelin Liane Moriartyn kirjan nimeä Hyvä aviomies, sillä alkuperäisteoksen nimi on The Husband’s secret. Tuo nimi sopisi paljon paremmin tälle kirjalle, houkuttelisi lukijaa, virittäisi mielen aivan eri taajuudelle.

Hyvä aviomies kertoo Cecilian, Tessin ja Rachelin tarinan näitä rinnakkaisesti kuljettaen. Tapahtumat sijoittuvat pääsiäisviikolle, mutta tekstissä kuljetaan niin nykyhetkessä kuin menneisyydessä takaumien avulla.  Kirjan moniäänisyys on rikkaus, mutta se vaikeuttaa myös lukemista, koska jo keskeisiä henkilöitä on useita. Tarina on hieman ennalta arvattava, mutta hyvin kerrottu.

Tarina käynnistyy, kun Cecilia Fitzpatrick löytää täydellisen kotinsa ullakolta kirjeen. "Avattava vasta kuoltuani ". Hänen miehensä on raapustanut kuoreen tuon tekstin. Cecilia jahkailee kirjeen lukemista sivuille 190–191 asti, kunnes päättää sitten lukea kirjeen, jota ei ehkä olisi kannattanut lukea… Tämä ei ole tarinan pitkittelyä, vaan sen ohella rakentuu muiden asianosaisten tarinat. John-Paul on perjantaihin työmatkalla Chicagossa.

Tessin ja Rachelin tarinat hahmottuvat vähitellen osaksi kokonaisuutta ja kaikkien suhteet kietoutuvat jollain tavoin yhteen. Tess joutuu suhdesotkuun tahollaan, kun Will ja Felicity paljastavat löytäneensä toisensa. Felicity oli hänen paras ystävänsä vai… ja paino on sanalla oli.  Tess lentää äidin luo Sydneyyn poikansa Liamin kanssa. Lucy O’Leary potee nilkkaansa, joten tyttären apu tulee tarpeeseen. Liam pääseekin samalle luokalle Cecilian Pollyn kanssa.

Tess ajatteli: Älä siinä jaarittele, niin kuin kaikki olisi kunnossa! Mutta syystä tai toisesta hän jatkoi keskustelua. Se oli juurtunut liian tiukasti hänen psyykeensä, ja hän oli liian väsynyt. Hän oli rupatellut Felicityn kanssa joka päivä koko elämänsä ajan. Felicity oli hänen paras. Felicity oli hänen ainoa ystävänsä.

Rachel Crowley vaistoaa jotain outoa, kun Rob ja Lauren haluavat kertoa jotain. Hän toivoo heidän kertovan toisesta lapsesta. Jacob istui Rachelin sylissä, kun hän sai kuulla, että miniä oli saanut upean työpaikan New Yorkista. Heidän uutinen iloisen perhetapahtuman sijaan olikin ilmoitus, että Rachelin pojan perhe on muuttamassa New Yorkiin. Rachelilla ei olisi enää pojanpoikaa arjessa.  Rachelin tytär, Janie, on kuollut väkivaltaisesti 28 vuotta aikaisemmin, mutta tapaus on  selvittämättä. Rachel elää yhä arjessakin surunsa keskellä.  Hän toimii Liamin ja Pollyn koulun kanslistina. Tess ilmoittaa Liamia uuteen kouluun ja kohtaa pitkästä aikaa Connor Whitbyn. Connor on koulun nykyinen liikunnanopettaja ja Tessin vanha heila. Rachelilla on syynsä vihata Connoria, ja tuo viha todella kytee hänen sisällään, on kytenyt vuosia.

Cecilia Fitzpatrick on Australian 11. menestynein Tupperware-myyjä, kolmen kauniin tyttären ylpeä äiti ja uskollisen John Paulin rakastava vaimo. Kirjeen luettuaan Cecilia Fitzpatrick joutuu tekemään muitakin päätöksiä. Oikeastaan päätöksistä pienin oli päättää kirjeen lukemisesta. Kirjeessä John-Paul tunnustaa nuoruuden erheensä. Totuus tuhoaisi Cecilian perheen sekä niin myös monen muun ihmisen elämän. Vai toisiko totuus helpotuksen erään äidin kärsimykseen? Mutta miten Cecilia voisi pysyä vaiti, saati jatkaa elämäänsä ihmisen kanssa, joka on salannut häneltä totuuden kaikki nämä vuodet? Hän tietää nyt jotain sellaista, jonka seuraukset hän näkee nykyhetkessäkin. Se on suistanut yhden ihmisen elämän raiteiltaan, keskeyttänyt toisen elämän, vierittänyt syyn toisen harteille ainakin joidenkin mielestä.

Ihminen hakee tietynlaista ratkaisua tällaisessa tilanteessa, hänen on helpompi selvitä arjesta, kun on edes joku syyllinen, jota syyttää. Kuinka pitkälle ihminen voi mennä omien luulojensa ja uskomustensa kanssa?  Cecilia joutuu maksamaan kalliin hinnan viivyttelystään.  Mutta onko tärkeintä, että John Paul säilyttää kasvonsa? Ceciliä ei olisi ehkä voinut estää kostoa, mutta koston kohteeseen hän olisi saattanut vaikuttaa.

Kukaan meistä ei saa koskaan tietää, mihin kaikkiin eri suuntiin elämä olisi voinut meitä kuljettaa, mihin sen ehkä olisi pitänyt kuljettaa. Ehkä hyvä niin. Joidenkin salaisuuksien on tarkoitus pysyä ikuisesti salaisuuksina. Kysykää vaikka Pandoralta.

Hyvä aviomies on sekoitus chicklitiä ja jännitystä. Loppu on surullinen. En ehkä ymmärrä kaikkia kirjan saamia kehuja, mutta minusta tämä oli silti hyvin tehty viihderomaani. Eniten tästä tulee mieleen Joy Fieldingin sekä jännityksellä höystettynä Jojo Moyesin kirjat. Suosittelen tätä kirjaa kesään lomalukemiseksi.

Liane Moriarty Hyvä aviomies
WSOY 2014. Kustantajalta. Kiitoksin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!