perjantai 3. huhtikuuta 2015

Ian McEwan Ikuinen rakkausOlen lukenut viikon ja luen myös pääsiäisen, joten minusta on mielenkiintoista nähdä, miten puran lukusuman blogiini. Tämä on oikeastaan ihanteellinen tilanne saada lukea tekemättä muuta, mutta oloni ei ole ollut parhain. Olen lukenut Ikuisen rakkauden vuosia sitten, muistan katsoneeni elokuvan, jossa Daniel Craigh on miespääosassa. Elokuva on erittäin hyvä. Ian McEwan ei ole suosikkikirjailijani, mutta luen hänen kirjoittamia kirjoja ja omistan hänen kirjansa. McEwan on yksi muiden kirjailijoiden joukossa olematta mitään erityistä. Ei hän silti ole minulle yhdentekevä. Sementtipuutarhan luin aikojen alussa ja en muista oikeastaan mitään siitä.  Rannalla on minusta hieno kirja, samoin Sovitus. Lapsen oikeus on… siitä myöhemmin.

Ikuinen rakkaus alkaa hitaasti, kirjan alku on vaikea tai mahdoton lukuolosuhteista riippuen. Se alkaa kuin hetken tai tapahtuman hidastuksena, ja jos et kuule omia ajatuksiasi, niin et pysty keskittymään, niin et pääse myöskään mukaan tarinaan. Yritän kuvata tässä itseäni lukijana, että en kuuntele musiikkia lukiessani eli keskityn lukemaani. Olen viettänyt sievoisen ajan elämästäni lukusalien rauhassa, ahertanut yksin omassa työhuoneessa tutkijana, en voisi kuunnella radiota tehdessäni tekstiä.  Asun hiljaisessa ympäristössä metsän keskellä. Tällä hetkellä pahin meteli on joutsenten aiheuttama kalkatus rannassa. Lukukokemukseni ei ollut häävi, aloitin alusta useamman kerran. En saanut tekstiä etenemään.  Luin kirjan torstaina pienessä huoneessa, jossa toinen terrorisoi minua pitämällä tv:n äänen täysillä, puhumalla puhelimeen, käyttämällä puhelinta äänitorvena ymmärtämättä laitteen toimintamekanismia.

Tarinan alussa tiedetoimittaja Joe Rose on kumppaninsa Clarissan kanssa piknik-retkellä tunnin matkan päässä Lontoosta aukealla niityllä.  Tuolla he joutuvat onnettomuuden silminnäkijöiksi ja Joe tavallaan osalliseksi tapahtumaan. Joe ryntää usean miehen kanssa apuun, kun kuumailmapallo karkaa korkeuksiin lapsi mukanaan. Sattuman kautta tarinaan kytkeytyy ihmisiä, joiden ei olisi pitänyt olla paikalla, ei ainakaan yhdessä. Lisäksi näiden kahden ihmisen läsnäolo tapahtumapaikalla jättää väärän viestin eräälle ihmiselle. Tämä erheellinen viesti olisi voinut jättää selvittämättömänä ylimääräisen arven leskelle.

En tiennyt enkä ole koskaan myöhemminkään saanut selville, kuka päästi irti ensimmäisenä. En suostu uskomaan, että se olisin ollut minä. Kaikki kuitenkin väittävät, etteivät he olleet ensimmäisiä. Varmaa on se, että jolleivät rivimme olisi hajonneet, olisi yhteinen painomme joka tapauksessa vetänyt pallon maahan rinteessä jokseenkin pian, kun puuska muutaman sekunnin kuluttua asettui.

John Logan on oxfordilainen yksityislääkäri, neljäkymmentäkaksivuotias, naimisissa ja perheellinen. Hän pitää kiinni loppuun asti, kun muut luovuttavat. Hän pitää kiinni loppujen lopuksi kiinni turhan takia.

 Jed Parry on yksi pelastustöihin osallistuneista miehistä. Hän rakastuu Joeen pakkomielteisesti ja aloittaa vainon. Joe yrittää karkottaa tunkeilijan, mutta Jed on täysin vakuuttunut rakkauden molemminpuolisuudesta ja tulkitsee olemattomia merkkejä vastakaiuksi.  McEwanin kuvaus on trillerimäistä, paikoin ahdistavaa, mielipuolista ja epätodellista.  Joskus mietin näkeekö muut Jedin, onko hän edes olemassa todella. Ikuinen rakkaus on psykologinen romaani parisuhteesta, pakkomielteestä, miesrakkaudesta ja sairaasta mielestä.  Tapahtumien näyttämönä on Lontoo.  Lopuksi Joe ottaa oikeuden omiin käsiinsä, mutta tappaako sekään ikuista rakkautta?

Pidin lukemastani ja olisin toivonut saavani lukea sen rauhassa. Ian McEwan paistattelee blogisavuissa, mutta minä en ylistä, mutta minä en myöskään kritisoi häntä. Ehkä hän on liian hajuton ja mauton makuuni. Pidän hänen kielestä ja ilmaisusta enemmän kuin tarinoista. Alkuperäisteos Enduring Love  ilmestyi vuonna 1997. Kirjan on suomentanut Juhani Lindholm.

Ian McEwan Ikuinen rakkaus
Otava. Kotikirjasto 1998.

6 kommenttia:

 1. Hyvää pääsiäistä :)
  Kirjalla on ihana nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai. Samoin teille.
   Kirjan nimi on kaunis.

   Poista
 2. Tässä teoksessa on aika pitkä se alkujakso, kun setvitään sitä kuumailmapallojuttua. Muistelisin, että en päässyt tähän teokseen helposti mukaan. Tosin en olekaan mikään "oikea" McEwanin fani, hän on taitava ja hurjan taitava onkin, mutta ei kuitenkaan varsinainen lempparini. Melkein kaikki hänen teoksensa olen kyllä lukenut, eniten olen pitänyt alkutuotannosta ja sitten fysiikkaa käsittelevästä Solarista, jota ei noin yleisesti kai pidetän mitenkään hänen parhaimpanaan. Minusta se fysiikan kuvaus vaan oli niin kiinnostavaa, että olin ihan sfääreissä.

  Hänen uusimpansakaan (Lapsen oikeus) ei ollut minulle mikään täyshitti, mutta palaillaan siihen, kun olet siitä kirjottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota minäkin yritän sanoa, että en ole McEwanin fani, mutta arvostan häntä kirjailijana.

   Luin Lapsen oikeuden ja mietin tekstiä. Se on minulle hieman ongelmallinen, että haluan olla kunnossa (aika hutera olo). Kuljen vähän omia polkuja siinä. Luin tekstisi ja pidin kovasti sinun sanomasta. Luit sen englanniksi. Minun ei tarvitse varoa vaikutteita, koska kirjoitan tekstin niin eri tavoin. Olisin jättänyt kirjan lukemisen, jos en sanoisi asioita, jotka tulen sanomaan.

   Poista
 3. Minäkään en vielä tunnustaudu McEwan-faniksi, mutta olen kirja kirjalta oppinut pitämään hänestä enemmän ja enemmän. Ikuisen rakkauden sekä myös tuon uunituoreen uutuuden haluan ehdottomasti lukea. Jään odottamaan mietteitäsi Lapsen oikeudesta.

  Toivottavasti vointisi on jo parempi. Mukavaa pääsiäisen jatkoa, Ulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. McEwan olisi voinut kirjoittaa parhaimman kirjansa Lapsen oikeudessa, hän olisi voinut päästä suosikikseni, mutta nyt pitää odottaa seuraavaa. Hyvä hän on, mutta...

   Kiitos Sara. Häävi oloni ei ole, voimaton. Ei minusta olisi lenkille tai kuntosalille, mutta jakselen. Työjuttuja en mieti. Parantelin tilaamalla puuttuvat Oatesin kirjat. En ymmärrä, kuinka monta puuttui. Tuskin olen edes lukenut kaikkia. Käteni ovat kammottavan näköiset. Päältä sinisen keltaiset. Aratkin kanyylin ja nesteytyksen jäljiltä. Sairaanhoitaja tivasi kynsieni aitoutta lakan takia. Sanoin viis saturaatio-arvosta, mutta minun Chanelin uutuusväriä ette poista tai tuhoa kynsiäni.

   Poista

Ilahduta minua kommentilla!