torstai 4. toukokuuta 2017

Tiina Raevaara Veri joka suonissasi virtaaTiina Raevaara Veri joka suonissasi virtaa

LIKE 2017. Arvostelukappale kustantajalta. Kiitoksin.Tiina Raevaara on perinnöllisyystieteeseen erikoistunut biologi ja filosofian tohtori sekä tiedetoimittaja. Häneltä on aikaisemmin ilmestynyt viisi romaania ja häntä pidetään Marko Hautalan rinnalla kotimaisen kauhun kuningattarena. Veri joka suonissasi virtaa jatkaa Johanneksen ja Aalon tarinaa, joka on alkanut Yö ei saa tulla ja Korppinaiset  -teoksissa.

Veri joka suonissasi virtaa on kauhuromanttinen psykologinen trilleri, joka alkaa Helsingistä, aivan ydinkeskustasta, kun Theodorin kelloliikkeen lattialle tuupertuu sairaan kalvakka mies. Mies osoittautuu romanialaiseksi, liikkeen entisen omistaja Theodorin veljen pojanpojaksi. Constantin on paenut romanialaisesta entisessä luostarissa sijaitsevasta salaperäisestä tutkimuslaitoksessa, jossa suoritetaan epäilyttäviä toimenpiteitä. Paikkaa johtaa "hullu" kirurgi.

”Se paikka, jossa hän kävi luovuttamassa verta. Vai miksi sitä kutsuisi. Instituutti. Tutkimuslaitos. Se on syrjäisessä paikassa, lähes vuoristossa, ja sitä pitää yllä jokin uskonnollinen taho. Kuulostaa ihan, mitä niitä onkaan, skientologialta. Lääketiedettä ja uskontoa. En tiedä, mitä mieltä olisin?”

Kelloliikkeen nykyisellä omistajalla, Johannes Heinosella ei mene millään elämän saralla hyvin. Talven aikana liikkeessä on käynyt yksi asiakas. Vaimon kanssa ei juuri puhuta ja nelivuotias Theo on myös niin hiljainen, että päiväkodissa aletaan ihmetellä. Vanhempi veli Aaro on kuollut vuotta aiemmin pitkän sairastelun jälkeen luusyöpään, josta Johannes ei pääse yli. Hän haikailee vain nuoruuden rakkauttaan Aaloa ja miettii vain elämän synkimpiä asioita.

En ollut paikalla kun Aaro kuoli. Hanna oli. Ehkä siksi maailmamme repesi kahtia. Hanna saattoi ajatella, että hän oli saanut kohtuuttoman taakan. Eihän minun läsnäoloni olisi kuitenkaan poistanut hänen taakkaansa. Ei lapsen kuolema puolitu. Sitä paitsi minun taakkani oli kohtuuton. Minä en saanut hyvästellä; minä joutuisin elämään loppuelämäni sen kanssa, etten ollut lapseni luona hänen viimeisenä hetkenään. Mutta ei se olisi puolittanut Aaronkaan taakkaa. Hän olisi kuollut yhtä kaikki. Kuolleena ei ole väliä, kuka istui vieressä.

Theodor kertoo Johannekselle synkän historiansa. Vanhemmat on tapettu keskitysleirillä. Theodor on päässyt pakenemaan kuusivuotiaana isänsä serkun kanssa Suomeen. Theodorin painajaisunet alkavat piinata Johannesta. Unet ja harhat sekoittavat Johanneksen todellisuudentajun.

Johannes saa tietää Ellen Sandvallilta, että hänen kadonnut rakastettunsa Aalo on kyseisessä romanialaisessa laitoksessa ja kun hänen välinsä Hannan kanssa katkeavat kokonaan, hän päättää lähteä Romaniaan etsimään Aaloa vampyyreja kuhisevasta syrjäisestä vuoristosta. Kuinka ollakaan Johanneksen setä Jaakko on samaisissa metsissä etsimässä sukupuuttoon kuollutta lintua, etelänkuukkelia.

Raevaaran teksti on soljuvaa, nopealukuista ja jotenkin vain koukuttaa lukemaan kirjan yhteen menoon. Suosittelen. En kyllä todellista kauhua kirjasta löytänyt. En pitänyt sitä edes pelottavana.

Lopulta näen naisen, jolta puuttuu pää. Hengityskoneen letkut kulkevat sisään hänen ruumiiseensa kaulantyngän läpi. … Tämä ei voi olla totta. Tämä on helvetti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!