tiistai 6. elokuuta 2013

Reidar Palmgren Sudenmarja

Luin jostain tästä kirjasta ja päätin katsahtaa Sudenmarjan. Reidar Palmgren oli kirjailijana minulle aiemmin tuntematon.

Sudenmarjan keskushenkilö on Tuula kaupungin puistotyöntekijä. Hän on hoitanut aluettaan kaupunginpuiston pohjoissektorilla jo vuosia. Hän tuntee kasvien ja eläinten vuodenkierron, mutta myös kaupungin yksinäisten kulkijoiden reitit. Työkaverit oudoksuvat erakkona viihtyvää Tuulaa, mutta vanha kaupunginpuutarhuri luottaa häneen. Eräänä päivänä esimies vie Tuulan villiintyneeseen joenpoukamaan, jonka synkän salaisuuden tuntee vain yksi ihminen kerrallaan.

Salaisuuksien säilyttäminen on Tuulalle helppoa, tunteiden kokeminen ei. Mutta sitten reviirille eksyy mies, jonka Tuula huomaa uskaltavansa päästää lähelleen. Tuula suosii kotonaankin kasveja, niitä on kaikkialla ruukuissa, kattiloissa ja purnukoissa, luonnonkasveja puuntaimia, heinämättäitä, saniaisen näköisiä pensaita. 

Sudenmarja kulkee toden ja fantasian rajalla ja on tematiikaltaan monitahoinen. Tuulan maailma on yksinäinen ja eristäytynyt. Omalle reviirilleen omistautuneena Tuula elää osin ympäristöönsä ja luontoon sulautuneena. Tuula elää kaupunkiluonnon ja se tuhoamisen keskiössä. Luonto on kuitenkin ihmeellinen, jos sitä ei tunne, niin sitä silloin kömmähtelee helposti. Sitä hymähtelee keloille, kielomättäille, kevään kukkiville sudenmarjoille, joiden luo kanervat ja puolukanvarvut johdattavat. 

Palmgren kirjoittaa huoliteltua ja kaunista kieltä, mutta välillä se häviää rumuuteen, jossa on liikaa eritteitä, ruumiita ja inhorealismia. Minulla on genre, jonka olen nimennyt Inhottavaksi. Sulloin Sudenmarjan San Simmonsin Kalin laulun ja Gaétan Soucyn Tulitikkutytön kanssa samaan lokerikkoon. Kirjassa on kiinnostava ihmisen luontosuhde mukana ja ekokriittinen näkökulma esillä sekä taistelu reviireistä. Toisaalta kirjassa korostuvat Tuulan onnettomat sosiaaliset taidot, ihmissuhteiden merkitys sekä Tuulan oman identiteetin rakentaminen. Kirja jätti minulle epätietoisen olon, mutta jonkin verran pidinkin kirjasta.

Reidar Palmgren Sudenmarja
Otava 2012.  Kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!