Sivut

maanantai 7. syyskuuta 2015

Kysykää Essiltä! Elisabeth Kochin puutarhat






Tämä vuosi ei hellinyt puutarhakirjojen osalta lukijoita.  Vuosittain ei tarvita aina samasisältöisiä ryhmäoppaita. Maahengen ratkaisu on erinomainen, luoda kurkkaus puutarhahistoriaan. Kysykää Essiltä ensimmäinen laajempi esitys yli kolmen vuosikymmenen ajan Helsingin kaupungin puutarhaneuvojana toimineesta Elisabeth Kochista (1891-1982), hänen työnsä taustoista sekä mittavasta tuotannostaan. Kysykää Essiltä! on matka suomalaisen puutarhataiteen ja –kulttuurin historiaan, mutta se palvelee myös yleisemmin kaupunkikulttuurista tai vaikkapa naiselämäkerroista kiinnostuneita. Kirjassa on seitsemän lukua, jotka jakautuvat lukuisiin pienempiin kappaleisiin sekä lähde- ja viiteluettelot.
Elisabeth Kochin elämä –luvussa on muun muassa kappaleet Perhetausta ja persoona, Puutarha-ala kasvualustana, Puutarhakoulutuksen sukupuolijako, Ammattikoulutusta hankkimassa, Pitkä työura puutarhaneuvojana, Ura kirjoittajana, Yhdistystoimintaa ja kansainvälistä yhteistyötä sekä Päivätyön päätyttyä. Kochin uravalinta avasi tietä myös muille naisille, sillä koulutus- ja ammattikäytännöt olivat vahvasti sukupuolittuneet. Monet puutarha-arkkitehdit, kuten Paul Olsson ja Bengt Schalin, olivat saaneet koulutuksensa ulkomailla, mutta alalle hakeutuvien naisten koulutusväylä pysyi kotimaisena ja käytännöllisenä.  Tehtäväkentällä miesten osuudeksi miellettiin julkisella näyttämöllä sijaitsevien puistojen ja puutarhojen suunnittelu, kun taas naisten  työsarka sijoittui yksityiseen sfääriin, kotien kasvitarhoihin ja kotitalouteen lähemmäksi arkea. 

Seitsemän siirtolapuutarhaa –luvussa tarkastellaan miten Siirtolapuutarha-aate syntyy ja –liike leviää sekä Siirtolapuutarhat sosiaalipolitiikkana, Suomen ensimmäiset siirtolapuutarhat, Siirtolapuutarhasuunnittelun lähtökohtia ja tutustutaan Kumpulan, Vallilan, Herttuaniemen, ”Jordanin” rannan, Oulunkylän, Marjaniemen ja Pakilan siirtolapuutarhoihin. Siirtolapuutarhat olivat yksi instrumentti elinolojen kohentamiseen tähtäävässä reformitoiminnassa.  Ryhmäpuutarhapalsta saattoi tarjota virkistyspaikkaa, vaihtelua, ravintoa ja paluuta juurille kaupungissakin rakennemuutosta käyvässä yhteiskunnassa.

Satoja suunnitelmia pientalopihoille kertoo miten Puutarhakaupunkiaate leviää ja tutustutaan Jälleenrakennuskauden omakotialueisiin.   Kun uusia omakotitaloalueita ryhdyttiin rakentamaan, myös Elisabeth Kochin työnkuva laajeni. Omakotiasukkaat tarvitsivat neuvonta – ja suunnitteluapua.

Arjen kauneutta kerrostalopihoilla –luvussa on Kaupunkivihreän kaipuu ja Toiminta ja tarkoitus määrittelevät muodon. Rakentamisen tehokkuus lisääntyi kaupungistumisen kiihtyessä, joka tarkoitti asumistilan pinta-alan  lisäämistä etenkin kasvattamalla asumusten korkeutta. Kerrostalojen kuilumaisiin pihoihin haluttiin muutosta, etenkin takapihat unohdettiin, kun keskityttiin julkisivujen edustavuuteen.  Umpikortteleista luovuttiin, toimintoja sijoitettiin näkösälle ja luotiin vihreyttä eri tavoin puistomaisten pihaympäristöjen avulla.

Kotipiha Kochin malliin on Säännöllisyyttä ja symmetriaa, Toiminnallisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä Omavaraisuutta ja kestävyyttä. Helsingissä on satoja Elisabeth Kochin suunnittelemia pien- ja kerrostalopihoja. Hänen ajatuksensa kiteytyvät seuraavassa lainauksessa:
Olipa kotipuutarha pieni tai suuri, sen pitää ennen kaikkea olla toimiva ja tarkoituksenmukainen. Sen tulee olla mahdollisimman satoisa, mutta sen hoitaminen ei saa käydä kalliiksi tai tulla työlääksi. Jotta nämä edellytykset toteutuvat jokaisen pensaan ja puun tulee olla oikealla paikalla.

Oppikirjoissaan Koch kuvasi puutarhan suunnittelua havainnollisesti vaihe vaiheelta. Hän korosti, että on tiedettävä, mitä puutarhalta halutaan, mitä painotetaan eli halutaanko koristearvoa vai hyötykasvien antia. Koch myös varoitti herraskartanoiden puutarhojen kopioimisesta. Puutarhan hän näki kodin jatkeena, yhtenä huoneena ja kesäkotina.



Kochin kasvivalinnat kertoo erilaisista kasvien käyttötavoista: Kasvivalintojen tärkeys, Puut puutarhan perustana, Pensaat – puutarhan vehreät seinät, Köynnöskasvit peittävät ja pehmentävät rakenteita, Elämän koreutta kukista, Perennaryhmien väriloistoa, Kivikko- ja reunusperennat, Yksivuotiset kukat kesäkauden väripilkkuna, Kukkaryhmien tyylikkäät ruusut sekä Sipulikukkia keväästä syksyyn. Koch korosti, että kasvimaailman kauneus on kytköksissä vuoden kiertoon, että tavoitteena tulisi olla puutarha, jossa on katseenvangitsijoita kaikkina vuodenaikoina. Hyvin usein keskitymme kesäkukkiin ja perennoihin ja unohdamme, että puut ovat puutarhan ja pihan perusta. Koch jaksoi ihmetellä sitä, että metsien maassa ei osata antaa puille niiden ansaitsemaa arvoa.  Havupuista on iloa ympäri vuoden ja erilaiset muodot antavat ryhtiä pihaan. Pensaat puolestaan antavat suojaa, rajaavat ja jakavat tilaa. Kochin lajivalikoima on hyvä ja edustava tämänkin päivän puutarhurille.



Elisabeth Kochin kädenjälki: Mittava suunnittelutuotanto, Kädenjälki näkyvissä, Kochin mallipihat ja kasvivalinnat ja Kochin ajankohtaisuus. Elisabeth Kochin suunnittelutyö keskittyi Helsinkiin, mutta hänen kirjansa mallipihat ovat olleet omakotitalorakentajien tukena myös muualla Suomessa puutarhoja perustettaessa. Jos nykyisin haluaa jäljitellä 1900-luvun alkupuolelle tyypillistä arkkitehtonista puutarha, vaikutelman siitä saa syntymään geometrisesti sijoitetuin pensasrivi-istutuksin, suorin käytävin ja muodoltaan säännöllisin aukioin. Lehtimajojenkaan ei tarvitse olla osa mennyttä aikaa.  Oma hyötytarha antaa myös maittavaa satoa. Tänäkin päivänä on huomattu, että vihreä lähiympäristö ja kasvit vähentävät stressiä ja rauhoittavat. Pientäkin puutarhaa voi hoitaa suurella sydämellä, juuri niin kunnianhimoisesti, intohimoisesti ja luovasti, kuten Elisabeth Koch puutarhaan ja omaan ammattiinsa suhtautui.





 Kysykää Essiltä! Elisabeth Kochin puutarhat on upea, kauniisti kuvitettu  lahjakirja jokaiselle puutarhan ystävälle.Kirjassa välittyy Kochin ammattitaito ja osaaminen, jotka ovat edellytyksiä hyvälle puutarhakirjalle.
Maria Karisto – Taina Koivunen –Antti Karisto
Kysykää Essiltä! Elisabeth Kochin puutarhat
Maahenki 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.

10 kommenttia:

  1. En olekaan lukenut puutarhakirjoja aikohin. Voisi kevättalvella harkita. Tämä vuonna ei ole ollut minkäänlaista puutarhanhoitointoa, se pitäs saada ensi vuodeksi taas syttymän. Onneksi oli niin tuhottoman kylmä kesä, että rikkaruohotkaan ei kasvaneet....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja minä yritin chilejä ilman auringon lämpöä. Puutarhakirjojen anti ei ollut erityinen tänä vuonna, joten ilahduin tämän helmen löytämistä, Puutarhan kulttuurihistoriassa olisi paljon ammenettavaa.

      Poista
  2. Jo pelkkä kirjan kansi on kiehtova! Vaikuttaa myös mielenkiintoiselta naiskuvaukselta. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin tuo kansi on houkutteleva. Kirja on todella hieno, kauniit kuvat ja lajit ovat yllättäviä, niin paljon samaa ja yllätyksiäkin.

      Poista
  3. Laitoit niin mainion referaatin kirjasta että on ihan pakko hankkia...joukon jatkoksi puutarhakirjojen joukkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minähän olen erityisen innostunut puista ja pensaista. Löysin kerran vanhan suomalaisen julkaisun, jossa oli esittelyjä lajeista. Minusta tuntui, että voi ei. se jollain tavalla palautti maan pinnalle, että miltei kaikkea on yritetty. Kyseessä ei ollut mikään kartanokirja, vaan enemmän tieteellisempi. Se oli vaatimaton julkaisu ilman kuvia.

      Tämä Essin kirja on samanlainen, että sitä vain ihailee. Tässä tosin on upeat kuvat! Tämäkin palauttaa lukijan maan pinnalle. Upea kirja ja paljon omaksuttavaa.

      Poista
  4. Aivan upea kirja, kiitos vinkistä! Täytyypä kirjoittaa joulupukille ...

    Minä 'harrastan' puutarhakirjojen keräilyä - sekä uusien että vanhojen. Vanhojen joukossa on Elisabeth Kochin kirja 'Oma puutarha' vuodelta 1942. Uusien kirjojen osalta arvostan juuri tällaisia hieman toisenlaisia puutarhakirjoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin. Nuo vanhat kirjat ovat aarteita. Niiden tekijät ovat alan asiantuntijoita. Oma puutarha on minullakin.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!