Sivut

torstai 28. toukokuuta 2015

12 kirjaa riippukeinuun














Katveita blogista heitettiin ihana haaste kirjabloggareille. Tietokirjojen viikon kehässä heitin itseni vapaalle suoden itselleni hengähdystauon haaveiluun ja pohdin mitä ihanaa aion lukea kesällä kesäkuun ja elokuun välillä. Luen omassa puutarhassa ja nautin siitä suunnattomasti. Ihania, verkkaisia hetkiä, kun ei ole kiire mihinkään, ei edes kirjan loppuun. Kesäpäivät ja kesäillat ovat ihania. Maalla, kotona, luonnon keskellä.





Uutuuksista toivon eniten seuraavia, mutta enhän minä tiedä, minkä näistä satun saamaan käsiini. Näistä kaikki eivät ole edes ilmestyneet.










1. Alan Bradley Hopeisen hummerihaarukan tapaus


Hurmaava yksitoistavuotias harrastelijasalapoliisi Flavia de Luce uskaltautuu kylän markkinoilla mustalaisnaisen telttaan ja järkyttyy kuulemastaan ennustuksesta pahanpäiväisesti. Vielä enemmän Flavia on ihmeissään, kun samainen mustalaisnainen löytyy seuraavana yönä kotikartanon mailta vankkureistaan lähes henkihieveriin hakattuna. Kuka on väkivallanteon takana? Voiko kyseessä olla kosto vuosia sitten siepatun lapsen takia?

Flavia ymmärtää toki kalavelkojen maksun päälle, onhan hänellä kaksi katalaa ja jekkuilevaa sisarta. Mutta Bishop’s Laceyn kylän painostava tunnelma tiivistyy, kun Flavia törmää uuteen uhriin, paikalliseen mieheen, joka yllätettiin hiljan kartanosta luvattomista askareista.

Ihastuin viime keväänä ja kesänä Bradleyn kirjoihin, joissa seikkailee Flavia murhamysteerien keskellä.




2. Sarah Waters Parempaa väkeä


Kahden erilaisen naisen välille syntyy suhde, joka saa tavallisen elämän roihahtamaan täyteen intohimoa ja draamaa. Omapäinen Frances Wray asuu äitinsä kanssa lontoolaisella hienostoalueella. Perheen miehet ovat kuolleet ja jättäneet jälkeensä vain velkoja. Lopulta taloon on otettava vuokralaisia, vaikka se häpeällistä onkin. Yläkertaan muuttaa vauhdikas ja äänekäs Barberin pariskunta, Leonard on vakuutusmyyjä ja muodikas Lilian kotirouva. Frances suhtautuu aluksi Barbereihin ylenkatseella, mutta vähitellen hän ja yhtä yksinäinen Lilian ystävystyvät. Pian talo kuhisee salaisuuksia ja vaarallisia haluja. Kirja ilmestyy kesäkuussa Tammelta.




3. Kate Morton Kaukaiset hetket

Tämä syksyllä 2015 julkaistava kirja on Mortonin kolmas suomennettu teos.

Yli viisikymmentä vuotta kadoksissa ollut kirje Milderhurstin linnasta löytää perille ja järkyttää Edie Burchillin äidin. Keneltä kirje on? Mikä ja missä on Milderhurstin linna? Ja mitä tekemistä sillä on Edien kylmäkiskoisen äidin kanssa?

Kustannustoimittajana työskentelevää Edieä pyydetään kirjoittamaan esipuhe vuonna 1918 ilmestyneen lastenkirjaklassikon Liejumiehen todellinen tarina juhlapainokseen. Teoksen oikeuksia hallinnoivat kolme Blythen sisarusta, jotka asuvat rapistuneessa Milderhurstin linnassa.








4. Otan osaa Elämäkertahaasteen toiseen minihaasteeseen, johon olen suunnitellut lukevani ajalla 16.5.-31.8. Sophia Lorenin omaelämäkerran Eilen, tänään, huomenna (Minerva) tai David Suchetin teoksen Minä ja Poirot (Minerva). Haasteeseen luetaan kaksi kirjaa, joiden mukaan tekemäni oman valintani perusteella pariksi valikoituu kotimainen jo edesmenneen henkilön elämäkerta. Tuo onkin mietinnän alla, kun taiteilijat rajautuvat pois, niin en kiinnostu kenestäkään. Lukisinko Kellokosken Prinsessan vai Helinä Rautavaaran kirjan ? Säännöt löytyvät täältä.


5. Harper Lee Kuin surmaisi satakielen on valintani Ompun emännöimään klassikkohaasteeseen. Olin melkoisessa runsaudensarvessa valintani kanssa hah. Valintani oli helppo, koska tämä pitää lukea kesän aikana ennen kuin ”uusi” kohuttu Kaikki taivaan linnut ilmestyy. Minun on pitänyt ostaa tämä kirja monta kertaa, mutta en ole halunnut pokkarina, en elokuvakantta, olen vain odottanut mieleistä ulkoasua.

Säännöt löytyvät täältä ja haaste päättyy 31.7.







Ja sitten uutuuksista vanhoihin kirjoihin.

Kotona minua odottavat seuraavat kirjat, joiden lukemiseen tunnen erityistä halua. Olen suunnitellut, että lukisin syyskuusta jouluun pääasiassa kotikirjaston vanhoja kirjoja. Keskittyisin 2000-luvun rästeihin, joita minulle on kertynyt.


6. Gregoire Polet Väreilevä kaupunki

Olen silmäillyt kirjaa ja tiedän siitä jotain. Väreilevä kaupunki on sattumien ja elämänkohtaloiden ketju, jonka toisiinsa linkittyvät renkaat sulkevat kukin sisälleen oman inhimillisyyttä väreilevän maailmansa. Kuuden helteisen toukokuun päivän aikana näennäisen irralliset elämänsäikeet lomittuvat ihmisten usein itse sitä huomaamatta. Sattumanvaraisuuden sateenvarjon alla kohtaavat elämä ja kuolema, häät ja hautajaiset. Väreilevä kaupunki on hetkessä elämisen kirja, jossa suunnitelmat haihtuvat, kääntyvät onneksi tai surumieleksi elämän pienten oikkujen edessä. Yhdeksi romaanin päähenkilöksi nousee kaupunki itse, niin viehättävien yksityiskohtien kautta kuvattuna, että kirjan ottaisi oppaaksi Pariisin-matkalle.






7. Marilynin kirjat ovat olleet pitkään lukupinossani.




8. Per Petterson / Johan Bargum /Haahtela
Löysin kirppareilta puuttuvia kirjoja näiltä tekijöiltä, joten luen kesän aikana yhden löytyneen. Johan Bargumin teokset yllättivät minut kokonaan Kesäpoika, Matkoja, Mustasalkku. Hieman mieli tekisi lukea myös Haahtelan esikoisteos, joka löytyi samalla reissulla.
9. Gwen Cooper Homer -kissan uskomaton elämä
. Homer on pieni, silmänsä kokonaan menettänyt löytökissanpentu, kun se muuttaa kirjailija Gwen Cooperin ja hänen kahden kissansa kotiin. Nimensä se saa sokean runoilijan Homeroksen mukaan. Pian väsymätön tutkimusmatkailija kartoittaa yrityksen ja erehdyksen kautta asunnon mittasuhteet ja esineet ja kirmaa mustan salaman lailla ympäriinsä. Homerista tulee Cooperille paljon enemmän kuin kissa. Se opettaa emännälleen elämäniloa, rohkeutta ja luottamusta. "Minä olen Homerin silmät. Ja se on minun sydämeni." Homerin valloittavassa tarinassa on mukana paljon huumoria ja lämpöä - ja tragiikkaa, esimerkiksi New Yorkin WTC-tornien sortuessa. Lopulta Homer hurmaa myös Cooperin tulevan aviomiehen, joka ehdottomasti ei ole kissaihmisiä. Kirjan jokainen luku alkaa osuvalla sitaatilla Homeroksen Odysseiasta.




10. Birgitta Trotzig Liejukuninkaan tytär
Kirjan takakansi kertoo näin. Kirja joka unohtumattomalla tavalla valottaa ihmisen sisintä, ihmiselämän salaisuutta. Tässä romaanissa on monta toisensa kohtaavaa maailmaa ja tasoa. Ulkoisilta puitteiltaan Liejukuninkaan tytär on kertomus kolmen sukupolven elämästä Ruotsissa 1920-luvulta nykypäivään, vuosikymmeninä, jolloin ruotsalainen yhteiskunta teollistui ja kaupungistui. Mutta yksittäisten ihmisten kuvauksesta Trotzgin teksti laajenee ja syvenee huimaksi runoelmaksi ihmisenä olemisen kohtalosta ja arvoituksesta yleensä.
Birgitta Trotzigin kertojaääni on maaginen, ymmärtävä, jäljittelemättömän omaperäinen ja vahva; hänen romaaninsa todellisuus samalla kertaa sekä myyttisen salaperäinen että näynomaisen selkeä ja realistinen; täynnä merkitystä.







11. Pauliina Susi Takaikkuna

Löysin tämän kirjan Kristan eli Lukutoukan blogista. Hänen esittelynsä sai minut kiinnostumaan tästä kirjasta.


12. Dolores Redondo Näkymätön vartija

Gummerus uutuus vaikuttaa kiinnostavalle. Navarran ikimetsän sydämestä, Baztanjoen penkalta löydetään alastoman teinitytön ruumis. Poliisi yhdistää makaaberin rituaalimurhatapauksen aiempaan surmatekoon. Pian huhut sarjamurhaajasta lähtevät liikkeelle Baztanin laaksossa, missä ikiaikaiset uskomukset elävät yhä. Voisiko asialla olla basajaun, legendoista tuttu metsän näkymätön vartija?

Tutkinnan saa johdettavakseen määrätietoinen konstaapeli Amaia Salazar. Amaia palaa vastentahtoisesti juurilleen vanhaan kotikyläänsä. Tutkinnan edetessä hän joutuu kestämään kollegoidensa kateutta, ratkomaan selvittämättömiä ristiriitoja kahden sisarensa kanssa ja kohtaamaan myös synkän salaisuuden, joka varjosti perheen elämää ja palaa nyt piinaamaan häntä painajaisen lailla. Gummerus toukokuu.





Täällä minä luen

























4 kommenttia:

  1. Kiinnostavia kirjoja ja kauniita lukupaikkoja sinulla. Kyllä odotan kesälomaa ja leppoisia lukuhetkiä. Nyt on ollut niin paljon kaikkea muuta, että (kaunokirjallisuuden) lukeminen on jäänyt sivuosaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta oli ihana suunnitella kesää. Ja suorastaan kaipaan kunnon dekkaria tai hömppää. Olen lukenut niin raskaita opuksia tämän kevään, vaikka ne näyttääkin blogiin tuotuina niin helpoille, mutta en minä niitä ole huvin vuoksi lukenut. En.

      Töitä niiden kanssa on tehty ihan muun kuin huvin vuoksi. Tule ihana kesä ja lämmitä ja rauhoita minua, minä kutsun.

      Poista
  2. Vaikuttava riippukeinukokoelma! Minä aion nyt lähinnä suoriutua kesän aikana Taru sormusten herrasta -trilogiasta, sillä tulin lähteneeksi mukaan Kirjablogistien Klassikko-haasteeseen. Huoh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuntuu että yksi Tolkien riittäisi minulle koko kesäksi. Olen sen lukenut siis joskus.... Hyvähän sen, mutta on siinä lukemista. Mietin tosissani, mitä luen klassikkoon. Tuo Harperin kirjan sitten nappasin.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!