Sivut

sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Reijo Laatikainen Herkän vatsan valinnat – Suolisto kuntoon ruokavaliolla



Reijo Laatikainen Herkän vatsan valinnat – Suolisto kuntoon ruokavaliolla
Kirjapaja 2015. Kolmas korjattu painos. Kustantajalta. Kiitoksin. 

Herkkä vatsa eli toiminnallinen vatsavaiva johtuu yleensä ärtyvän suolen oireyhtymästä tai  toiminnallisesta ylävatsavaivasta eli dyspepsiasta. Herkän vatsan valinnat kertoo, kuinka oireita voi itse helpottaa ruokavaliolla ja elämäntavoilla sekä ravintolisillä. FODMAP-ruokavalion tavoitteena on hyvä olo ja terve vatsa. Nimitys tulee vältettävien hiilihydraattien alkukirjaimista (fermentable, oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols).
Kyseessä ovat tietyt kasvikunnan tuottamat ohutsuolessa huonosti imeytyvät, kuitumaiset hiilihydraatit. FODMAP-hiilihydraatit päätyvät siten paksusuoleen, jossa ne ovat paksusuolen bakteerikannan herkkua ja saavat aikaan käymisreaktion, joka on täysin luonnollinen prosessi. Tämän prosessin aikana syntyy kuitenkin kaasuja kuten vetyä ja metaania, jotka ärtyvässä suolessa saavat aikaan turvotusta, ilmavaivoja ja kipua. 

FODMAP-hiilihydraatteja ovat oligofruktoosi, oligogalatoosi, inuliini, fruktoosi, polyolit eli sokerialkoholit kuten ksylitoli, sorbitoli, laktitoli, maltitoli, mannitoli ja isomalti sekä joillain ihmisillä laktoosi.
FODMAP-hiilihydraattomassa ruokavaliossa vältetään mm. aprikoosia, kirksikoita, luumua, mangoa, omenaa päärynää, vesimelonia, bataattia, herneitä, sipuleita, kaaleja, parsaa, sieniä, maitotuotteita, pehmeitä juustoja, soijamaitoa ja ennen kaikkea vehnä- ja maissituotteita. 
 Omena, sipuli ja valkosipuli ovat terveellisiä, mutta koska ne sisältävät paljon fruktaaneja, ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja. 

Listalla ovat lisäksi avokado, mansikat, vadelmat ja parsakaali. Vatsaa ärsyttäviä aineita voivat olla lisäksi kahvi, tee, suklaa, alkoholi sekä rasvainen tai jalostettu ruoka. Gluteeniton ja FODMAP-ruokavalio eivät ole sama asia, mutta gluteenittomuudesta voi olla hyötyä. Tärkeää on syödä tasaisin välein pieniä annoksia.
Suositeltavien listalla ovat esimerkiksi ananas, sitrushedelmät, banaani, karpalo, mustikka, kiivi, chili, paprika, kesäkurpitsa, kurkku, lanttu, lehtisalaatti, oliivit, peruna, porkkana, tomaatti, vihreät pavut, kasviöljyt, edam-, brie- ja kovat juustot, laktoosittomat maitotuotteet, anjovis, mausteet ja yrtit, sinappi sekä viinietikka.
Herkän vatsan valinnat jakautuu kappaleisiin, joissa kysytään:
Mikä on herkkä vatsa?
Mikä altistaa herkän vatsan oireille?
Mikä elimistössä oikein on vikana?
Miksi ja miten FODMAP-rajoitteinen ruokavalio?
Onko  muista ruokavalioista haittaa vai hyötyä?
Miten kuituihin tulee suhtautua?
Mikä on juomien merkitys?
Vatsaystävällisen ruokavalion soveltaminen kokonaisterveyttä edistäväksi
Mistä ravintolisistä on hyötyä?
Mihin muihin elämän tapoihin kannattaa kiinnittää huomiota?
Miten närästystä voidaan hoitaa ruokavaliolla?
Mitä muuta on hyvää muistaa?
Kirjan lopussi on reseptejä, viitteet ja kuvalähteet.

FODMAP-ruokavalion avain on oppia välttämään ruokia, jotka tekevät olosta huonon. Suosittelen kirjaa kaikille, joiden vatsaa närästää, tuntuu kipuja tai turvotusta, kipristelee ja suolistokaasuja syntyy normaalia enemmän. Herkän vatsan valinnat on helppotajuinen ja hyvä kirja aiheesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!