Sivut

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Kevään 2016 kirjojen ennakkotietoja


Vuosi ei ole lopussa, mutta silmäilin katalogeja. Paljon ihanaa luettavaa on odotettavissa. Odotan Bradleyn jatkoa Flavian tarinalle kovasti (Bazar). Denise Rudbergin aloitus teki minuun vaikutuksen (Into).
S & S:n luettelon kohdalla sanoin hah yhden kirjan kohdalle. Mietin parikin kertaa, että tottako? Sitten Eletään ja uneksitaan. Hmm olisiko se ollut 1973 kun ihmiset lensivät ja uneksivat? Upeita kirjoja S & S:n tässäkin luettelossa.Siltala julkaisee keväällä hienon kirjan Joutilaat ja ahkerat. Heidän syksyllä julkaisema Pariisitar - missä ja millioin vain ihastutti minut. Kerrankin huumori toimi minunkin kohdalla.

Tein alustavan listauksen, että näistä luen jotain. Lisäilen... Atena, Lurra ja Teos ym. En edes yritä lukea kaikilta jotain. Teokselta kannattaa huomioida Hilary Mantelin Vain varjo häälyväinen (2015).





ATENA

Darragh McKeon Kaikki pysyväinen haihtuu pois

ART HOUSE JALAVA TIETOSANOMA:





Siri Pettersen: Mätä (Korpinkehät)
Tiina Airaksinen, Elina Sinkkonen, Minna Valjakka (Toim.): Enemmän kuin puoli taivasta
Irina Piippo, Johanna Vaattovaara, Eero Voutilainen: Kielen taju

BASAM:




Mats Strandberg & Sara B. Elfgren: Avain Engelfors-trilogia 3. (helmikuu)
Ian Bostridge Schubertin talvinen matka



BAZAR:



Alan Bradley: Filminauha kohtalon käsissä (helmikuu)
Nina George: Pieni kirjapuoti Pariisissa (huhtikuu)
Jenny Rogneby: Leona – Kortit on jaettu (huhtikuu)




INTO:

Denise Rudberg: Toinen toista pahempi (helmikuu)
Ida Lindström & Marjo Tiirikka: Kohtalona Suomenlinna (maaliskuu)





KARISTO:



Terttu Autere: Kuolema Eedenissä (tammikuu)
Terhi Rannela: Frau (maaliskuu)
Virve Sammalkorpi: Paflagonian perilliset (maaliskuu)
Lee Child: Pakon edessä (helmikuu)
Sara Blædel: Unohdetut tytöt (toukokuu)
Ann Cleeves: Vera – yöperhoset (helmikuu)

OTAVA

Romain Puertolas Tyttö joka nielaisi Eiffel-tornin kokoisen pilven
Sadie Jones Kotiinpaluu

S & S:

Takashi Hiraide Kissavieras (helmikuu)


Kissojen ja kirjallisuuden ystäville
Tokion laitamilla, pienessä talossa asuu kolmikymppinen pariskunta. He ovat kirjailijoita ja työskentelevät kotoa käsin. He vaihtavat ajatuksia enää harvakseltaan.
Eräänä päivänä keittiöön tassuttelee kissa, vastaansanomattoman kiehtova olento, joka saa heidät kohottamaan katseensa kirjoituspöydästä. Kissa kyläilee seuraavanakin päivänä, ja sitä seuraavana ja sitä seuraavana. Eläin ilahduttaa, ja arki muuttuu uuden tuttavuuden myötä. Elämä tuntuu toiveikkaalta, sillä kissa tuo siihen uutta eloa: pariskunta kertoo päivittäin eläimen edesottamuksista toisilleen, ja suhde piristyy. Sitten tapahtuu jotain, joka muuttaa kaiken.
Kissavieras on kaunis ja viisas mutta eleetön romaani, joka saa katsomaan elämää uusin silmin. Se on ollut myyntimenestys Ranskassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, ja maailmanvalloitus jatkuu.

Kate Atkinson Hävityksen jumala (tammikuu)

Kate Atkinsonin hurmaava Elämä elämältä tutki loputtomien sattumien ja valintojen mahdollisuuksia, seuraten Ursula Toddia joka sai elää läpi 1900-luvun kuohujen yhä uudelleen.
Hävityksen jumala kertoo 2000-luvun dramaattisen tarinan Ursulan pikkuveljen Teddyn kautta. Rakastettu Teddy, joka oli lupaus: runoilijan alku ja sankarilentäjä, josta tuli uskollinen puoliso, hämmentynyt isä ja rakastava isoisä. Sotakokemuksien ja toisaalta sodanjälkeisen nopean kehityksen ja muutoksen välille kasvava kuilu tuovat Teddyn eteen hänen elämänsä suurimman haasteen: hänen on elettävä tulevaisuus, josta hän oli jo luopunut.

Koskettava ja omaleimainen tutkielma tavallisen miehen polusta halki poikkeuksellisten aikojen on samalla mukaansatempaava kertomus ja ravisuttava lukuelämys, jonka lopussa tapahtuva käänne vie jalat alta. Hävityksen jumala todistaa jälleen, että Kate Atkinson on aikamme merkittävimpiä kirjailijoita.

Erica Jong Lennä ja uneksi (helmikuu)
Karin Erlandsson Ilkityö (maaliskuu)
Tiina Piilola Taivaanmerkit (toukokuu)
Jaakko Valvanne & Lotta Tuohino Vierivä kivi Iloisen vanhenemisen opas (huhtikuu)
Pauliina Vanhatalo Keskivaikea vuosi Muistiinpanoja masennuksesta (maaliskuu)
Jenni Tuominen Unessakävelijä (helmikuu)



SILTALA:


Lena Andersson: Enpä usko (helmikuu)
Ljudmila Ulitskaja: Daniel Stein (maaliskuu)
Johanna Ilmakunnas Joutilaat ja ahkerat (huhtikuu)
Stefan Moster Suurlähettilään vaimo

TAMMI:

Toni Morrison: Luoja lasta auttakoon (tammikuu)
Mintie Das: Storm Sisters 1: Kuohuva maailma (tammikuu)
Sarah Winman: Merenneidon vuosi (helmikuu)




Lukijat rakastivat brittinäyttelijä Sarah Winmanin esikoisromaania Kani nimeltä jumala. Winmanin toinen romaani on yhtä viehättävä tarina rakkaudesta ja vaikeuksien voittamisesta. Marvellous Ways on vanha nainen, joka asuu asuntovaunussa Cornwallissa meren rannalla. Aallot ovat aikoinaan vieneet hänen äitinsä, mutta ne ovat myös tuoneet Marvellouksen kotisatamaan rakkautta, ravintoa ja unelmia. Yhdeksänkymppinen Marvellous rakastaa edelleen merta ja sukeltelee alasti aallokossa tähtien ja kuun valossa. Merenneidon vuosi on mielikuvituksellinen mutta koskettava kuvaus yksinäisyydestä, vaikeasta rakkaudesta, lapsettomuudesta, sodan haavoista, mutta ennen kaikkea hurjasta elämännälästä

Saara Kesävuori: Keskeneräinen kuolema (maaliskuu)
Colm Tóibín: Nora Webster (huhtikuu)



Kun 40-vuotias Nora Webster jää leskeksi 60-luvun Irlannissa, hänellä on neljä lasta ja mitättömän vähän rahaa. Rakas kesäpaikka on myytävä, mutta pahinta on sittenkin paluu nuoruuden työpaikkaan, jossa kammottava neiti Kavanagh odottaa kuin hämähäkki verkossaan. Mutta kovapäinen Nora ei anna periksi. Ensi kerran elämässään hän saa itse päättää asioistaan, viis siitä mitä pikkusieluiset kyläläiset sanovat. Itsenäisyyden tavoittelulla on kuitenkin hintansa.


Kazuo Ishiguro Haudattu jättiläinen (huhtikuu)

John Irving Ihmeiden tie (toukokuu)

Hauska ja hillitön romaani Filippiineille matkustavasta kirjailijasta, jolta sydänlääkitys vie muistot ja mystinen naiskaksikko järjen.
Jesuiittapapin ja transvestiitin adoptiopoika Juan Diego on paitsi mestarikirjailija myös beetasalpaajista riippuvainen neurootikko. Nyt edessä on kiertue Filippiineille. Matkasta ei kuitenkaan tule helppo, sillä Juan Diego joutuu eroon kallisarvoisista pillereistään ja unohduksiin painuneet muistot nousevat rytinällä pintaan. Kun soppaan lisätään vielä salaperäinen naiskaksikko, jonka pauloihin Juan Diego ei mitenkään voi olla joutumatta, luvassa on muutakin kuin yltyvää kiihtymystä. Mutta keitä naiset oikein ovat? Ja miksi he eivät näy valokuvissa?




Sara Stridsberg Niin raskas on rakkaus (toukokuu)

Sara Stridsbergin lyyrinen romaani isän ja tyttären suhteesta vanhan mielisairaalan seinien sisällä.
Jackien isä Jim on aina halunnut kuolla, ja siksi hän elää elämänsä Beckombergan mielisairaalassa. Sairaalasta tulee 13-vuotiaalle Jackielle toinen koti, rinnakkaistodellisuus, jonka outojen sääntöjen mukaan hänen elämänsä taipuu. Siellä hän kokee nuoruutensa merkittävimmät hetket tavalla, joka ei muualla olisi mahdollista. Ja vastoin kaikkea todennäköisyyttä kasvaa järkeväksi aikuiseksi, aivan kuten Jim elää kohtalon oikusta vanhaksi. Ruotsin terävimpään kirjalliseen kärkeen kuuluva Sara Stridsberg kuvaa tunteiden ja luonnon suhdetta kuulaasti ja vangitsevasti.






TEOS

Günter Grass: Grimmin sanat (2015)

WSOY:

Elena Ferrante Loistava ystäväni (maaliskuu)

Kansainväliseksi ilmiöksi nousseen neliosaisen kirjasarjan avaus kertoo kahden tytön särmikkäästä ystävyydestä sotienjälkeisessä köyhyyden kurittamassa Napolissa.

Lila on jo pikkutyttönä peloton, uhmakas ja huippuälykäs, Elena taas epävarma tarkkailija. Mutta yhdessä tytöissä on voimaa selvitä miesten hallitsemassa yhteisössä, jossa naiset taistelevat tilastaan ja jossa väkivalta on jokapäiväistä. Tyttöjen keskinäinen kilpailu ja kateus potkii heitä eteenpäin, mutta luja yhteenkuuluvuus ei horju koskaan. Ystävysten kautta Ferrante kuvaa koko sodanjälkeistä Italiaa ja yhteiskunnan rajua muutosta, mutta erityisesti ihmispsyyken ristiriitaisuutta ja monimutkaisuutta.

20 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää ensi kevät. Odotan innolla Tommi Kinnusen Lopottia ja tietysti Flavia-neidon tutkimuksia. John Green menee lukulistalle ja Sarah Winmanin Merenneidon vuosi. Olen ihaillut tuota kansikuvaa. Tietysti Ohlssonin uusin on lukulistalla ja Anthony Doerrin Davidin uni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten minusta tuntuu, että kevään kirjoissa on ruhtinaallisesti kaikkea! Mai, unohdit kommentoida aiotko lentää ja uneksia; ) Nuo samat minäkin luen.

      Poista
  2. Elena Ferrante on minunkin listallani (jota tosin ei vielä ole, kun en ole ehtinyt kuin pikasilmäilemään katalogeja) erittäin korkealla. Ja lisää Steinbeckia - kiitos! Hieno kirjakevät näyttää olevan tulollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä avasin eilen ensimmäisen kerran katalogit. Muutamaa en löytänyt. Uskomattoman upeita kirjoja. Ja että minä inhoan nettikatalogeja. Tuo Steinbeck on ihan outo, ei sano minulle mitään. Minulla ei ole tuota. Onko tuo muka uusi?

      Poista
    2. Pikagooglaus kertoo, ettei Steinbeck ole uusi kuin minulle. :) Eli on se näköjään julkaistu aiemminkin suomeksi, mutta enpä ole tullut lukeneeksi. Nettikatalogit ovat kyllä rasittavia... en tykkää, mutta pakko niiden kanssa on koettaa jotenkin tulla toimeen. :)

      Poista
    3. Jännä. Olen kuitenkin lukenut jonkin verran Steinbeckin kirjoja ja pidän niistä. Minäkin tutkin lisää eli kuvaa pientä norjalaista kylää toisen maailmansodan aikana. Ilmestynyt kirjakerhopainoksena ja nyt tarkistettuna.

      Poista
  3. En ole katsellut kevään katalogeja ja vain Mätään olen törmännyt. Se on jo ilmestynyt ruotsiksi ja pitäisi ilmestyä äänikirjanakin tammikuussa. En meinaa maltaa odottaa.

    Ihan kansikuvia katsellen tuossa oli pari hienoa, joihin voisin tarttua ihan sen perusteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään ennen eilistä. Suurin osa oli yllätyksiä. Mädän minä tiesin.
      Muutama täysin outo kirja kiinnostaa tavattomasti ihan kannen ja esittelyn perusteella. Keltainen innostuttaa. Teoksen ja Atenan lisään vielä.

      Poista
  4. Kiitos koosteesta! Atkinson on listani kärjessä, Toibin ja Kinnunen myös ja Bradleyn ja... Oi, kun olisi keväällä aikaa lukea! Kissavieras-kirjan kanssi kiehtoo. Esittelyysi lisäisin Elif Shafakin keväällä ilmestyvän suomennoksen (Gummerus 2016).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotan todella Atkinsonia. Lumouduin tuosta Kissavieraasta. Vaikuttaa lupaavalle.

      Elif Shafakin kanssa minulle on käynyt näin, tunnistan nimen ja minulla on hankintalistalla häneltä aiempaa, mutta ei ole osunut vain kohdalle. En osaa aloittaa uudesta. Olen lukenut blogeissa ja harmitellut.



      Poista
    2. Tuntuu hassulle, miten Kissavieras valtasi mieleni, vaikka en tunne kirjailijaa tai tarinaa. Se esittely vain hurmasi minut.

      Ja Flavia jaksaa ihastuttaa.

      Poista
  5. Kissa vieras ja Niin raskas on rakkaus vaikuttavat mielenkiintoisilta. Blogissani on sinulle haaste :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo kaksi mainitsemaasi on must. Löysin haasteen ja nappaan sen.

      Poista
  6. Uijuijui miten monta kiinnostavaa nyt jo ja lisää vielä tulossa! Miten taas ehtii kaiken lukea?!! Winmanin ja Toibinin varmaan valitsen ja ihan erityisesti odotan tuota uutta Atkinsonia. Kissakirjassa on kaunis kansi, oikea smaragdisilmä, mutten tiedä sisällöstä mitään. Ihana kevät tulossa ❤❤❤
    (Hyvä kun paikallani pysyn kun listasi sai minut niin riehakkaaksi! 😄)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin tuohon kattikirjaan tekstiä. Vaikuttaa aivan mahtavalle.
      Winmania ja Toibinia odotin.

      Minustakin lista on ihana. Wsoy ja Tammi hengästyttävät!

      Poista
  7. Sain juuri Kissavieraan lopppuun. Kirja vaikutti hetken sen tyyliseltä, joista en tykkää. Jossa kuvaillaan vain tunteita ja mitään ei tapahdu. Mutta ei se sitetn ihan sellainen ollutkaan. :) Jossain vaiheessa oli varsin kiinnostavia juttuja, joista en kuitenkaan kerro, etten spoilaa. Kirja on ihanan tiivis, mitään ylimääräistä ei ole mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikuttaa selvästi minun kirjalle. Parhain kirja kuvaa tunteita tai hetkeä, tapahtumia en kaipaa. Sen sijaan Fantasiat, dekkarit ja dystopiat saavat tarjota minulle tapahtumat ja juonen. Se on niiden velvollisuus.
      Olen varannut kirjan eng ja ru.

      Poista
  8. Oho, näyttääpä hyvältä listalta! Musta tuntui, ettei paljon mitään ollut luvassa, kun selailin katalogeja, mutta ehkä pitää lukea vielä tarkemmin. Ferrante, Kissavieras (wau, ihan uusi huomioitava!) ja keltainen kirjasto kiinnostavat eniten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan mahtavia kirjoja. Atkinsonin sain, Kissavierasta odotan.

      En ole ehtinyt pyytää muita uutuuksia ollenkaan. Minulla on muutama viime vuoden tärkeä luettava kesken.

      Ja sitten lähden hieman hassulla liikkeeseen Atkinsonin jälkeen. Luen parhaillaan kirjaa Pampulasta, Laivurista ja suolavariksesta (saari). Sain sen keskiviikkona.

      Poista
    2. Keltainen minuakin kiinnostaa erityisesti ja Ferrante. Ferrantea odotan kovasti, tosin ensin on pyydettävä. Raakkaan ihan hurjasti uutuuksien lukemista, erityisesti kotimaisia luen ihan vain muutaman.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!