Sivut

torstai 8. lokakuuta 2015

Mirja Karna Neljä valkoista koiraa Santiagon tiellä





Mirja Karnan esikoisteos on Neljä valkoista koiraa Santiagon tiellä. Kirjailija on kertonut, että hän sai innoituksensa esikoiskirjaansa näkemästään unesta Julia Bickville Neljä valkoista koiraa, jota ei löytynytkään mistään kirjastosta. Kirja syntyikin neljän pitkän kävelyn aikana kiteytyneiden ajatusten kautta. 

Santiagon tie on minulle ennestään tuttu, sillä tunnen tuon vaelluksen tien ja olen lukenut myös aiheen kirjoja. Carl Jacob Gardbergin kirja Santiago de Compostela sisältää runsaasti kulttuurihistoriaa ja siinä myös kristillinen katsantokin esillä. Paulo Coelhon Pyhiinvaellus on johdatus ikiaikaisen viisauden lähteille. Kirjassaan Coelho kertoo, kuinka hän vaelsi Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitin.  Jean-Christophe Rufin on ranskalainen kirjailija, jonka kirja Vaellus Santiago de Compostelan kulkijat on mielenkiintoinen kuvaus hänen kulkemastaan etapista. Sari Kataja-Peltomaa, Christian Krötzl ja Marjo Meriluoto-Jaakkolan toimittama Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla on hieno historiallinen tietoteos aiheesta, joka liittyy myös Vapriikin tämänvuotiseen näyttelyyn. 

Neljä valkoista koiraa Santiagon tiellä on fiktiivinen romaani monimutkaisista ihmissuhteista, kohtaamisen eri tasoilla, rakkaudesta, henkisestä kasvusta ja kävelemisestä. Kirjan kertoja on Julia Bickville, joka nimestään huolimatta on suomalainen, sillä sukunimi on aviomiehen peruja. Tarina alkaa Valamon luostarin seinien sisältä, josta se vie eteläranskalaiselle Le Puy-en-Velayn -pyhienvaellusreitille. Valamon luostarissa Julian kohtaama kreikkalaisen munkki siunaa hänet Santiagon tien pyhiinvaellukselle.

Usein kirkot on rakennettu näille energiapaikoille, ja jo ennen kirkkojen rakentamista niitä voimapaikkoja on käytetty pakanallisten riittien suorittamiseen. Ennen vanhaan ihmiset ovat olleet vahvemmin yhteydessä ympäristöönsä, ja he ovat intuitiivisesti valinneet energeettisen paikan henkisten rituaalien tekemiseen.

Julia on valmistunut lastentarhanopettajaksi ja miettii elämälleen suuntaa. Avioliitto kiireisen liikemiehen kanssa on mennyttä. Julia kohtaa matkallaan muita vaeltajia ja kulkee taipalettaan hetken tanskalaisen Sofin, kanadalaisen Tomin, ranskalaisen Herra Harrisonin, saksalaisen Lilyn sekä munkki Theodorin kanssa.  Taivaltajat tulevat kukin mistäkin. Kullakin on omat murheensa, joku etsii itsenäisyyttään, toinen suree menetettyä perhettään, kolmas kantaa medaljongissa äitiään, jota ei koskaan tavannut, sillä tämä kuoli synnytykseen. Murheita on yhtä monta kuin kulkijaa. Kirjassa kuvataan hyvin vaeltajan arki, ystävystymisen hetket, majatalojen taukopaikat sekä oman rauhan tarve. 

Todellakin, tavallaan kaikki ei olekaan niin hyvin. ensinnäkin tämä ystäväni tai mikä ikinä hän sitten onkaan, on munkki, selibaattilupauksensa antanut ortodoksimunkki. Ja toisekseen, hän asuu Kreikassa luostarivuorella, jonne naiset eivät saa tulla edes vierailemaan. Ja kolmannekseen, munkin ajatukset naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta ovat jostain kahdentuhannen vuoden takaisesta kulttuurista. Mutta toisaalta, hän on ihan mahdottoman komea. Ja viisas. Ja sellainen harvinainen tapaus, joka ymmärtää henkisten asioiden päälle. Ja kaiken kukkuraksi siinä ihmisessä on pirullinen magneetti, jota ei saisi olla olemassa, koska se tekee asioista hirvittävän hankalia. Mutta toisaalta, ei kai sillä pitäisi olla mitään väliä, emmehän me edes puhu toisillemme.

Viihdyin Santiagon tiellä ja Julian tarinassa. Julia on hyvin itsenäinen, skandinaavinen nainen, jota tapaamansa munkin sovinistinen asenne onnistuu ärsyttämään, mutta toisaalta tuo Athosvuoren asukki pysyttelee kaivertavasti mielessä. Julia käy matkaa myös sisäiseen itseensä, joka tuo mieleeni Sanna Suutarin kirjan nimen Maailman lyhin matka.  Olin kaivannut aiheesta fiktiivistä teosta, joten ihastelen löytöäni. Joitakin asioita oivaltaa jo tekstin alussa, samalla tavalla tietää, että jotkut polut haarautuvat. Pidin tarinasta, pidin lopusta. Pidin valtavasti tästä kirjasta.

Mirja Karna Neljä valkoista koiraa Santiagon tiellä
Basam Books 2015. Kustantajalta. Kiitoksin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!