Sivut

lauantai 2. elokuuta 2014

Riikka Takala Ole hyvä




Dramaturgi-kirjailija RiikkaTakala (1970) on työskennellyt UNICEF:lla ja Un Womenilla. Hän on freelancerina kirjoittanut näytelmiä, tekstittänyt sarjakuvia ja opettanut luovaa kirjoittamista. Hän tekee myös teatteria Toisissa tiloissa -kollektiivissa.  Takala on tehnyt paljon vapaaehtoistyötä eri järjestöissä.

Ole hyvä on pienoisromaani, joka kertoo kolmen naisen tarinan tässä ajassa ja tässä monikulttuurisessa yhteiskunnassa. Elli on yksinhuoltaja ja deittailee netissä. Hän näkee Jaren, vankilasta vapautuneen ex:nsä, kaikkialla. Jos lomakkeita asetettaisiin pinoon ja säälipistejärjestykseen, Elli saattaisi olla jopa kaikkein toivottomin ja voittaa tässä arvonnassa. Ole hyvä on tarina ystävyyden voimasta, joka kantaa heitä jaksamaan.

Viola yrittää pelastaa maailman lapsia, parantaa maailmaa ja puhuu viittä kieltä. Viola tunsi: että kuin koko elämä olisi odottamista. Oli kuin Violassa olisi ikuinen kypsymättömyys, tyttäryyttä se oli, joka esti elämää valmistumasta ja sujumasta täytenä aikuisena, vaikka hän vanheni ja paleli tässä ja nyt ja silmäluomissa kutitti se, että niiden kulmia piti nykyään rasvata.

Aavan gradu on kesken. Se on jäänyt levykkeelle, korpulle, asemalle, jota ei enää ole tietokoneissa. Aava on niitä, joita kutsutaan ikuisiksi opiskelijoiksi tai hänen mainitaan opiskelleen jotain tieteen alaa eli työmarkkinoilla opiskelun anti on sama kuin olisi halunnut opiskelemaan ja ainoana todellisena tutkintona on ylioppilas, jota voi koristella fil.yo merkinnällä. Gradu on painolasti ikeenä lihassa, josta hän ei osaa vapautua. Se on kuin kahle. Suhde Ralfiin on kiemurainen.  

Elli, Viola ja Aava ovat 40+ ja kenelläkään heistä ei ole päivätyötä.  He tuntevat olevansa silti hyväosaisia ja valmiita jakamaan vähästä.  Heidän mielestään se ei ole vain rikkaiden etuoikeus. Ystävykset käyvät afrikkalaisen tanssin kurssilla ja opettajan, Florencen, rytmit hehkuvat naisissa. Ystävykset yrittävät löytää elämäänsä sisällön kolmannen maailman hädästä, lapsista ja uhreista, kun työ ei sitä heille tarjoile.

Ole hyvä kertoo häpeämättömästi kolmen nykynaisen elämän ja näyttää sen sellaisena kuin kukaan ei haluaisi sen näyttäytyvän.  Ole hyvä ravistelee korkeasti koulutettujen naisten kohtaloilla, pätkätöillä, uskosta parempaan huomiseen nykyisessä koulutusyhteiskunnassa, jossa työtekijän on oltava jatkuvasti uudistuva kameleontti. Takalan yhteiskuntakriittinen ote on tarkka, hän elää tässä ajassa ja hetkessä ja näyttää kuinka aika ja ikä vievät venettä virrassa ainoastaan eteen päin pois mahdollisuuksista.

Riikka Takala Ole hyvä
Atena 2014.  Kustantajalta. Kiitoksin.

Tästä kijasta ovat bloganneet mm. Maria A ja Kirjasähkökäyrä.

4 kommenttia:

  1. Tämä on juuri tämän ajan nykyyhteiskunnan kritisointia rivien välistä. Todella taidokas ja kriittinen teos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli todella erilainen kirja valtavirrassa, mitä olen lukenut.

      Poista
  2. Kiitos linkityksestä.
    Kirja oli kiinnostava ja kivan erilainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä saattoi aistia, että tekijä on oleillut saaristossa. Sanontoja, jotka muuttuu vasta siellä todeksi. Kyllä minä yleensä sinut linkitän.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!