Sivut

lauantai 5. huhtikuuta 2014

Alain Claude Sulzer Irti liitoksistaan










Alain Claude Sulzer on sveitsiläinen kirjailija, joka on syntynyt Baselissa 1953. Hänen ensimmäinen suomennettu teos Väärään aikaan julkaistiin vuonna 2009. Sulzerin teoksia on käännetty useille kielille. Niille on myönnetty mm. Ranskassa ja Saksassa merkittäviä palkintoja.

Irti liitoksistaan kertoo maailmaa kiertäneestä pianistista, Marek Olsbergista, joka on elänyt taiteen tekemiselle ja palannut juuri Tokiosta konserttimatkalta.

Olsberg oli elänyt monta vuotta yksin. Hän oli jo ajat sitten lakannut miettimästä, olivatko partnerit, jotka olivat vaihtuneet usein hänen nuoruudessaan ja muuttuneet ajan mittaan yhä harvinaisemmiksi, kärsineet hänen luonteestaan vai hänen elämäntyylistään. Oliko niiden välillä eroa?

Marek Olsberg soittaa Berliinissä konsertissa Ludvig van Beethovenin Sonaattia op. 106 B-duuri eli Hammerklavier -sonaattia. Noin kolme minuuttia ennen sonaatin loppumista Marek Olsberg keskeyttää käsien liikkeen ja sulkee pianon kannen. Hän vahvistaa tekonsa lopullisuutta toteamalla: "Se oli siinä". Yleisö ymmärtää konsertin keskeytyneen kesken sen viimeisen fuugaosan.

Viimeistään silloin, kun Olsberg nousi seisomaan ja poistui esiintymislavalta kumartamatta, sanaakaan sanomatta, täysin itseensä kääntyneenä, siis kaikelle selkänsä kääntäneenä, ei kiirehtien mutta ei laahustaenkaan, kaikki hänet tuntevat tiesivät, että hän ei palaisi.

Irti liitoksistaan -kirjan keskiössä on pianistin tarina, mutta alusta lähtien Alain Claude Sulzer kuljettaa ihmisiä näyttämölle. Näistä hahmoista osa sitoutuu jollain tavoin pianistiin ja osa ei. Sisarentyttären kanssa saapuva Sophie nukahtaa kesken konsertin. New Yorkista juuri palannut Johannes päätyy soittamaan Accompagnato Berliiniin saadakseen seuralaisen konserttiin. Matkalla konserttiin Johannes ja seuralainen päätyvät konsertin sijaan Coeur volagen ravintolaan. Johanneksen ja Marinan paikat jäävät näin käyttämättä filharmoniassa. Olsbergin ex-miesystävä, Claudius, haastaa riidan poikaystävänsä kanssa taksimatkalla. Claudius tuntee itsensä nöyryytetyksi, kun hän ei voikaan esitellä Nicoa entiselle kumppanilleen. Nicon tie johtaa hänet oluen ääreen baariin, jossa hän esittää hämmentyneenä kysymyksen tunnistamalleen henkilölle. Vuokratarjoilija toimiva Lorenz valmistautuu konsertin jälkeiseen juhlatilaisuuteen. Astrid on Olsbergin sihteeri ja kärsii konsertin ajan migreenin tuskissa havahtuen lavan hiljaisuuteen. Lääkärin vaimo, Esther palaa tyhjään kotiin ja tutustuu kumppaninsa sitäkin täydemmän iPhonen viesteihin. Astrid hämmentyy juhlatilan pimeyteen, sillä poissa olivat luksus limusiinit, glamuuri, ihmiset, pitopalvelun autot.


Baarissa maestro kohtaa nuoren miehen katseen.

Tehän olette Marek Olsberg, eikö totta? Miksette ole soittamassa, miksi olette täällä? Ette kai te hänen kaksoisolentonsa ole?

Marek Olsbergin täydellinen elämä repesi liitoksistaan, hänelle konsertin keskeyttäminen oli oman elämän haltuunottoa. Marek tuntee itsensä irtiottonsa jälkeen vapaaksi, vapaaksi oman elämänsä vankilasta. Kirjan alussa Marek kertoo olleensa kahdeksannesta elinvuodestaan lähtien loputtomalla maailmanmatkalla kaikissa maanosissa.

Koskaan hän ei ollut tuntenut itseään yhtä vapaaksi. Ympärillä oleva tila oli valoisa, hänen sisimmässään oleva tila kirkas. Hän oli vapaa.

...


Se mitä piti sanoa, sen hän oli sanonut. Hän oli poistunut vankityrmästä, johon oli astunut pitkän aikaa sitten. Se oli ollut kaunis ja luksusluokkaa, mitoiltaan kaikkien maanosien laajuinen, mutta sittenkin vain pelkkä vankityrmä.
Irti liitoksistaan sijoittuu muutamaan päivään Berliinissä. Alan Claude Sulzer rakentaa moniäänisen kertomuksen ihmisistä, jotka haluavat irtautua rajoituksistaan. Tarinan juoni purkautuu konsertin keskeytykseen teoksen puolivälissä, mutta tarinat elämän vaikeudesta ovat sinkoutuneet sitä ennen ja sinkoutuvat sen jälkeenkin lukijalle. Irti liitoksistaan on helppolukuinen ja mielenkiintoinen kehitystarina. Sulzer lukeutuu Saksan kielialueen modernisteihin, mutta hän on huomattavasti helpommin lähestyttävämpi kuin Peter Handke, joka on kuitenkin ollut vuosikymmeniä itselleni tärkeä kirjailija. Sulzer ei kikkaile tekstin kautta, vaan lukija pysyy koko ajan mukana. Näennäisesti arkisista asioista ja tapahtumista syntyy paljon monimutkaisempi tarina. Yksinkertaiset kysymykset virittyvät ansoiksi johtaen paljastumisiin. Sulzerin monisyinen tarina on kerroksellinen ihmissuhdekudelma, joka kertoo yksinäisyydestä, hankalista ihmissuhteista, vaikeista ja petetyistä rooleista sekä väsymyksestä.


Alain Claude Sulzer Irti liitoksistaan

LURRA Editions 2012. Arvostelukappale

2 kommenttia:

  1. Minua tämä tarina ei napannut mukaan aivan alusta lähtien, jos ei olisi sattunut olemaan lukupiirikirja, olisin saattanut jättää kesken. Mutta onneksi oli, sillä kyllä kiinnostus sitten kuitenkin syttyi, ja nyt luettuani olen sitä mieltä, että juoni oli aivan erikoisen onnistuneesti punottu.
    Ihmiskuvaus tuntui aluksi tosi kalsealta, mutta kyllä henkilöihinkin tuli eloa ja lämpöäkin vähitellen.

    Mullekin Peter Handke oli nuorena jotain suurta ja ihmeellistä, mutta kun muutama vuosi sitten yritin lukea silloin uusinta suomennosta, en meinannut jaksaa millään, ja kesken se taisi jäädäkin. Nyt en enää edes muista kirjan nimeä, paksu ja tumman violetti se oli :D
    Piti käydä googlaamassa: Moravialainen yö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irti liitoksistaan teetti myös minulla töitä, mutta avautui vähitellen.

      Olen biologi ja sienifriikki, joten Handke osaa sen alueen. Kävelen mieluusti hänen kanssa. Suhteeni hänen teksteihin lähtee kaukaa eli lukiosta. Joka vuosi toivon hänelle tiettyä palkintoa. Nuoruudesta se mielenkiinto minullakin ammentuu minullakin.

      Poista

Ilahduta minua kommentilla!